* APACHE STRONGHOLD NATIONALE KARAVAAN START OP 5 JULI 2015

Apache Stronghold zet vandaag de karavaan naar Washington DC in beweging.

Phoenix, Arizona – Vandaag 5 juli trekt Apache Stronghold  de karavaan op gang door Indian Country naar Washington DC, voor een protestdemonstratie die zal doorgaan in de hoofdstad op 21-22 juli. Onderweg zullen meer activisten zich bij hen aansluiten.

De twee weken durende trek zal halt houden in Arizona, New Mexico, Denver, Pine Ridge, Minneapolis, Chicago, New York City en andere steden die op hun weg liggen. two week cross country journey 

 Oak Flat is een sacrale Apache- site in het Tonto National Forest dat bedreigt wordt door de geplande kopermijn, die wel eens de grootste in Noord Amerika dreigt te worden.

Het land werd aan Rio Tinto gegeven door een ‘midnight rider’ geschreven door senator John McCain in december 2014.

 

Oak Flat, of Chi’chil Bildagoteel was sinds 1955 beschermd toen president Eisenhouwer de belangrijkheid van deze site erkende en gebruik maakte van een Executive order om de culturele en natuurlijke grondstoffen permanent te beschermen voor de volgende generaties.

Senator John McCain leidde de aanval om dit sacraal land te verkwanselen aan een buitenlands mijnbouwbedrijf, door onderhands een- “moet doorgaan”- wetsvoorstel naar voor te schuiven.

 

Steun voor Apache Stronghold groeide gestaag aan sinds, op 5 februari 2015 toen leden van de San Carlos Apache gemeenschap 45 mijl uit protest naar naar Oak Flat stapten.

Sinds 7 februari hebben de Apaches hun kamp opgeslagen op de geplande mijnsite en hebben de eed afgelegd dat zij daar zullen blijven tot de plannen afgelast worden.

De groep heeft daar verschillende evenementen gehouden die honderden inheemsen naar de site brachten.

Het kamp heeft ook de aandacht kunnen trekken van de New York Times en MSNBC.

 

Duizenden mensen hebben de petities getekend: http://org.salsalabs.com/o/676/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=17267

Of de site te laten uitroepen tot nationaal monument. https://secure.avaaz.org/en/petition/President_Obama_SAVE_OAK_FLAT_FROM_COPPER_MINING_WE_ASK_FOR_A_NATIONAL_MONUMENT_STATUS/?pv=1

 

Onlangs heeft The National Trust for Historic Preservation Oak Flat als een van Amerika’s 11 meest bedreigde historische plaatsen genoemd. America’s 11 most endangered historic places.

 

De strijd voor de bescherming van Oak Flat heeft de Apaches in een groeiende verzetbeweging samengebracht met Native Amerikanen uit heel de Verenigde Staten die campagne voeren tegen de verwoesting van sacrale sites en milieurampen.

Informatie over de karavaan naar Washington DC kan u hier vinden Apache Stronghold Facebook page.

 

Lees meer (Engels): http://bsnorrell.blogspot.be/2015/07/apache-stronghold-national-caravan.html