Home » R.I..P Dennis Banks

R.I..P Dennis Banks

Geboren op 12 april  1937 Leechmeer Reservaat in Minnesota

Op 29 oktober 2017 overleden in de Mayo Clinic in Rochester

“I will go to my grave knowing that I tried my part to bring about meaningful change.

I did my very best.”

Dennis Banks


  Dennis Banks (Ojibwa), levenslang activist voor inheemse- burger-en mensenrechten en medeoprichter van de American Indian Movement (AIM) is op 29 oktober 2017 overleden na een lange ziekte.

  In 1968 stonden de mishandelde en onderdrukte Amerikaans Indiaanse volken op om de strijd aan te gaan tegen de corrupte regeringen en BIA.

Vanuit de diepste ellende leidde Dennis Banks zijn volk naar de bittere confrontatie met de regering en het zaad van het verzet ontkiemde en werd sterk en groot.

Samen met Russell Means ging hij zijn volk voor in de strijd voor rechtvaardigheid.

Dit tot zijn laatste adem.

Rust nu zacht oude krijger, uw strijd gaat voort!


Dennis Banks afscheidsbrief

 


Lees meer over het AIM: Dossier Peltier : https://www.denaisgazet.be/free-leonard-peltier/dossier-leonard-peltier-3-uitgave-2017

 

Lees ook het boek van Dennis Banks en de gerenommeerde schrijver en fotograaf Richard Erdoes (Engels) : -Ojibwa Warrior – Dennis Banks and the Rise of the American Movement.- Uitgave: University of Oklahoma Press

 

De documentaire A Good Day To Die regie: Lynn Salt en David Mueller is een meeslepend verhaal van de vergeten indiaanse burgerrechten beweging. De documentaire gaat niet enkel over de strijd van het AIM maar toont ook de vreselijke onderdrukking dat de inheemse volken moesten ondergaan. De film is in het bezit van NAIS en mag publiekelijk getoond worden.


18 december 2011- AIM Anthem- na de ceremonie op Alcatraz bij de aanvang van de Walk For Human Rights/Leonard Peltier- naar Washington DC.

 

Let your Babies Grow Up To Be Indians- written and performed by Dennis Banks