* AIM WEST CONFERENTIE – DAG 2

Door Brenda Norrell: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Racisme in de sport!

San Francisco: Bill Means, Lakota, zei dat er geen belangrijker probleem is dan racisme.

Het racisme van de sport -mascottes zet de ‘frontier’ -mentaliteit dat geleidt heeft tot de massamoorden op Indianen, verder.

In Wounded Knee zijn meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen gedood.

Dat is het soort racisme dat zich in de sport voortzet, zei Means,met de Dakota die opgehangen werden in gedachten . Dit is dezelfde mentaliteit dat overgebleven is van Sand Creek, waar vrouwen en kinderen afgeslacht werden.

In het ‘Racisme in de sport’ panel zitten Kris Longoria, co-voorzitter van Bay Area Coalitie tegen racisme in sport; Dr. Jesse Johnson, wiens echte naam is Maka Blu Wakpa, Sacred Site Protection and Rights of Indigenous Tribes; Ms Angel Heart, Sacred Sites Protection and Rights of Indigenous Tribes; Clyde Bellecourt, mede-oprichter van de American Indian Movement.

 

Clyde Bellecourt, mede-oprichter van het AIM beschreef hoe hij in zijn hartstreek geraakt werd door een kogel tijdens de bezetting van Wounded Knee en hij voor dood lag, maar zijn werk was duidelijk nog niet af. Hij vertelde over zijn droom waarin hij vrouwen en kinderen aan de frontlijn zag,

 

Jacqueline Keeler, schrijver en activiste, Dineh en Yankton Dakota, van Eradicating Offensive Native Mascotry, sprak als een moeder over de schade die racistische afbeeldingen veroorzaken.

“Mascottes verdoezelen onze realiteit”, zei Keeler. Zij voegde er nog aan toe dat Native jongeren de prijs moeten betalen voor niet-indianen die racistische afbeeldingen voor amusement gebruiken.

 

Dahlton Brown, Stanford Student American Indian Organization, sprak over de pogingen in Stanford om een einde te maken aan racistische afbeeldingen en het racisme in het theater.

 

Spike Moss zei: Amerika heeft ons verdeeld zodat wij onderling ruzie zouden maken.

Moss moedigde iedereen aan om bewust te blijven en anderen bewust te maken om niet in de ‘verdeel en heers’-val, die georkestreerd wordt door de US regering, te trappen.

“Washington is een plaats vol met leugens”, zei Moss die zijn leven lang gewerkt heeft in de Civil Rights Movement en die het American Indian Movement steunt.

 

Hij zei dat bibliotheken en openbare plaatsen in de US de naam dragen van de volgelingen van Hitler.

“De waanzin die wij volgen in dit land is wat zij ons geleerd hebben, nu moet het volk zelf eens gaan bepalen waar het allemaal om gaat.”

“Sta niet toe dat zij onze religie en onze cultuur voorschrijven. Velen onder ons zijn verward.”

 

Lees het volledige artikel(Engels): www.bsnorrell.blogspot.com

Zie de Livestream video hier: http://livestre.am/1xWD