* HILLARY LAAT SPOREN NA IN DE OLIE

 Als staatssecretaris heeft Hillary Clinton de inheemse volken die vochten voor hun thuislanden belaagd. Miljoenen dollars, afkomstig van olie en ontginning stroomden binnen in de Clinton Foundation.

Hillary als staatssecretaris in Saudi Arabia

 

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/04/hillary-leaves-tracks-in-oil.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Als staatssecretaris orkestreerde Hillary Clinton een netwerk van spionage gericht tegen inheemse activisten die hun thuislanden verdedigden tegen boringen en mijnontginningen in de Amerika’ s.

Hun spionnennetwerk overspande de Amerika’ s van de Mohawks in Canada tot de Mapuche in Chili.

 

Verder, zoals onthult in de Wikileaks cables: terwijl inheemsen stierven omdat ze hun landen verdedigden tegen de mijnbouw in Peru, kwamen de Verenigde Staten en vier andere landen bijeen als een “pro- mining alliantie”

die verslag uitbracht aan Hillary Clinton.

 

Nu heeft een Zwitserse bank onthult dat de Clinton Foundation miljoenen dollars ontvangen heeft van de Canadese mijnmagnaat Frank Giusta.

Verder blijkt Saudi Arabia een top donateur te zijn van de Clinton Foundation, een land dat aan de top staat van mensenrechten- schendingen, die samenwerken met de Verenigde Staten om een ‘regime partnership’ te orkestreren.

 

De ‘Bill, Hillary en Chelsea Stichting’ bezit nu $277 in activa. De Charity Index zegt dat het niet als een ‘non-profit’ kan beschouwd worden.

 

Bill Clinton en de Canadese mijnmagnaat Frank Giustra deden zich voor als hulpverleners terwijl Giustra wereldwijd inheemse volken van hun grond en bronnen verdreef voor goud en koperontginning. Toen zijn er miljoenen dollars in de Clinton Foundation gepompt door Giustra.

http://bsnorrell.blogspot.com/2015/02/swiss-leak-mining-magnate-and-clinton.html

 

Nu zijn de Saudi Arabische financiers van de Clinton Foundation ontmaskerd.

Saudi Arabia is de grootste olieproducent in de wereld en heeft de tweede grootste oliereserves, na Venezuela.

 

Wall Street Journal onthult dat de Clinton Foundation honderdduizenden dollars ontvangen heeft van een agentschap dat de Keystone XL teerzanden pijplijn promoot.

 

Het volgende artikel beschrijft hoe de ‘vijf –landen mijnalliantie’ samenkwam in Peru en verslag uitbracht aan staatsecretaris Hillary Clinton.

 

Censored News schreef een reeks artikelen over het bespieden van inheemse volken onder Hillary Clinton’s staatssecretarisschap, zoals onthult door Wikileaks. In haar cables eiste Hillary Clinton DNA en iris scans van staatsleiders en andere doelwitten

 

Wikileaks onthulde cables van het State Department die vermelden dat een kerngroep van diplomaten een alliantie gevormd hebben met mijnbedrijven van over de hele wereld, om de mijnbelangen te promoten en te beschermen. De diplomaten kwamen van de VS., Canada, U.K.,Zwitserland en Zuid Afrika.

 

Terwijl VS ambassadeur J.Curtis Struble zijn best deed voor de koperontginning bedrijven in Peru, vergat hij in zijn cables te wijzen op de folteringen en het vermoorden van inheemse activisten door de mijncorporaties aan de grens van Peru en Ecuador.

Strubble liet ook na om de verwoesting van Moeder Aarde en vergiftiging van het land, water en lucht door de koperontginningen te vermelden.

Verder heeft Strubble namen genoemd terwijl hij de mijncorporaties promootte. Hij mikte op specifieke NGO’s en drong aan op aftreden van onderwijzers en al diegenen die buiten Peru inheemse activisten steunen.

 

Nicanor Alvarado Carrasco, Peruviaanse activist en coördinator van de ‘Vicarate for the Environment’ is een van hen die het land verdedigen.

Nicanor zei dat het mijnbedrijf Minera Majaz, een dochteronderneming van de ‘British Montericoo Metals’, illegaal opereert in hun territorium.

“ Dit mijnbedrijf bedreigt het milieu en de rechten van de mensen op voedsel en water,” zei Nicanor in een interview.

 

“ Dit is het moment voor de burgers van de wereld om te laten zien dat wereldburgerschap bestaat. Jullie uit het noorden kunnen helpen om de illegale ontginningsbedrijven zoals Menterrico Metals te stoppen met ons land te vergiftigen, boerenleiders te doden, en het folteren van actieve Minera Majaz opposanten,” zei Nicanor.

 

Niettemin had Struble, de voormalige ambassadeur in Peru niets dan beledigingen over voor de inheemsen volken die vechten om hun land te beschermen. Struble was US ambassadeur in Lima in 2005 toen hij de cables schreef.

Terwijl hij sympathie zocht voor het kopermijn bedrijf, waren zij die het land verdedigden zijn target.

 

Struble zei in een cable:

“ De anti- ontginning -krachten in Majaz vertegenwoordigen inderdaad een groep van zeer rare kameraden – de katholieke kerk, gewelddadige radicale linksen, NGO’s, ronderos en misschien drughandelaars. Deze organisaties vechten voor een leidersrol maar in sommige gevallen werken ze samen. De mate waarin de kerk betrokken is in de ronderos en radicaal links is controversieel en moet in vraag gesteld worden.

In tegenstelling tot de recente conflicten in Southern Peru (e.g., Tintaya) zijn de protesten in Majaz niet gericht op het afdwingen van een herverdeling van royalty’s of meer genereuze economische steun afkomstig van een mijn. Noord Peru heeft een reputatie van groter verzet tegen ontginningen dan in het zuiden, waar de industrie beter ontwikkeld is en meer lokale bevolkingen profiteren van die activiteit.

Het doel van de demonstranten in Majaz is om het project kapot te maken terwijl het nog in de exploratiefase is- voor er, waarschijnlijk, een pro- mijn kiesdistrict in het gebied kan uitgewerkt worden.”

Ambassadeur Struble schijnt er geen idee van te hebben waarom de mensen, die leven van het land de ontginningen willen stoppen, of van de impact op de toekomstige generaties.

 

Struble zei dat ambassadeurs van de VS en Canada, en een delegatie van diplomaten, samengekomen zijn met de mijnbedrijven om de oppositie te bespreken.

 

“ De consensus onder de bedrijven is dat radicale krachten (Communistische Partij -Patria Roja, drughandelaars en landelijke defense commissies- ronderos) steeds actiever worden in landelijke gemeenschappen met als doel de ontginningsoperaties door het hele land tegen te houden.”

 

De deelnemers aan de meeting van de VS en Canadese ambassadeurs met de ontginningsbedrijven waren: Antamina, Newmont (Minera Yanacocha), Minera Quellaveco, Barrick, BHP Billiton (Tintaya mijn).

De diplomaten kwamen van de VS., Canada, de Swiss Charge, de nieuwe consul-generaal van Australië, en de British Embassy Trade.

Een vertegenwoordiger van de Zuid Afrikaanse ambassade, die deel uitmaakt van deze diplomatische mijngroep, kon niet aanwezig zijn.

 

Drie van deze landen- VS, Canada en Austalië- waren onder de vier landen die gestemd hebben tegen de VN verklaring over de Rechten van Inheemse Volken toen deze werd aangenomen door de UN General Assembly. Nieuw Zeeland was de vierde.

 

In de London Guardian van vandaag wijst Tim Webb erop dat Struble ijvert voor de verwijdering van onderwijzers en katholieke bisschoppen uit de mijn- conflicten gebieden. Diplomaten werden aangespoord om de Peruviaanse regering en kerk te overtuigen om deze professionals weg te ‘roteren’ uit gevoelige gebieden.

 

Een executieve van ‘Anglo American’s Minera Quellaveco’ zou Oxfam America en ‘Friends of the Earth’ beschuldigd hebben om hoofdzakelijk een anti- mijn houding aan te wakkeren tijdens de meeting.

 

Een woordvoerder voor Oxfam Amerika zei dat waar deze NGO’s probeerden om een rechtvaardige behandeling voor de gemeenschappen te verzekeren, deden ze dat enkel door legale kanalen en hebben ze nooit geweld gebruikt, aldus the Guardian.

 

Ondertussen, in de Verenigde Staten gaan twee van de mijnbedrijven die een meeting hadden met de diplomaten verder met het verwoesten van sacraal land.

Western Shoshone bevochten in hun thuislanden de mijnontginningen door Newmont en Barrick. 

 

Peru mining cables:

Cable 1:

http://213.251.145.96/cable/2005/08/05LIMA3571.html

Cable 2: Posted and highlighted by London Guardian

http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/38881