Apache Stronghold in solidariteit tegen de pijpleiding in Standing Rock

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/apache-stronghold-solidarity-with.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 Foto’s: Allie Fredericks

 Apache Stronghold brengt de kracht van Geronimo naar Standing Rock

Wendsler Nosie, Sr, raadslid van San Carlos Apaches en leider bij Apache Stronghold reisde af naar Noord Dakota om solidair te strijden met de Standing Rock Sioux Tribe.

“ Wendsler en David Archambault II, raadslid van Standing Rock, ontmoeten elkaar als twee leiders en twee mannen die begrijpen wat het betekent te vechten voor hun volk, hun water en hun land.

De Apache Stronghold heeft reeds 10 jaar gevochten om hun sacrale Oak Flats in Arizona te beschermen- met een tweejarige bezetting- tegen het buitenlandse mijnbedrijf Rio Tinto" (www.apache-stronghold.com)

 

Door Allie Fredericks

Allie Fredericks 

Cannon Ball, Noord Dakota – Sinds het begin van het reservaatsysteem werd het territorium van de Apaches stap voor stap afgenomen.

Het begon met het verlies van het Chiricahua reservaat, het verlies van Aravaipa gronden, dan nadat het San Carlos reservaat was opgericht- het verlies van Mount Graham voor zijn hout, het verlies van de oostkant voor koper, zilver en water en dan het verlies van de westkant- opnieuw voor koper en zilver.

Net zoals het land van de Apaches werd ook het land van de Sioux afgenomen-te beginnen met een verdrag in 1851 dat verbroken werd, vervolgens een ander verdrag in 1868, dan werd er goud gevonden in de Black Hills. Dan werd het reservaat in 1941,1954 en opnieuw in 1960 gereduceerd voor dammen en overstromingen.

Nu worden zij opnieuw bedreigd door een oliepijpleiding op minder dan een mijl afstand van hun noordelijke grens waarbij hun waterbron gevaar loopt.

&nbs