Pegida komt naar Antwerpen – protestactie tegen haat gepland

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8496

 

Op 23 april wil Pegida Vlaanderen de grootste anti-islambetoging ooit in ons land organiseren. Om de opkomst te maximaliseren gebeurt dit in Antwerpen. Opnieuw zal onder de slogan ‘Terrorisme moe? Grenzen toe’ opgetrokken worden, al wordt vooral op Franse en Nederlandse versterking gehoopt om de rangen van de betogers aan te sterken. De haatboodschap van extreemrechts zal in de binnenstad naar voor komen. Gelukkig komt er op het laatste nippertje toch nog een tegenactie.

Pegida Vlaanderen probeert al langer mee te surfen op de woede na de aanslagen en de versterking van racistische vooroordelen daarbij. Dat er onder de slachtoffers van de aanslagen moslims waren en dat de daders van de aanslagen van ‘eigen kweek’ waren, boefjes uit Brussel die verder criminaliseerden, vormen allemaal geen argumenten voor extreemrechts.

Er was voor de aanslagen al een opmars van hun activiiteiten. Na de betoging van Pegida in januari in Antwerpen volgden acties van Voorpost in Gent, Pegida in Zeebrugge en NSV in Leuven. De centrale organisatoren van Pegida Vlaanderen, ex-VB’ers Rob Verreycken en Bert Deckers, zijn tevens betrokken bij Vlaanderen Identitair dat op 2 april ondanks het verbod op de aangekondigde neonazi-optocht in Molenbeek toch een kleinschalige actie in en rond de hoofdstad hield. Vorig weekend trok Vlaanderen Identitair met de Franstalige neonazi’s van Nation naar Vilvoorde om met alle 15 medestanders een wandeling door een veld te maken. De pogingen om na de provocaties van hooligans tegen een solidariteitswake aan de Beurs op 27 maart een actieve mobilisatie van neonazi’s op te zetten, lijkt compleet te mislukken.

Nu is alle aandacht gevestigd op de Pegida-haatmars van 23 april in Antwerpen. Aanvankelijk was er in april een actie in Lommel gepland, maar dit werd verplaatst naar Antwerpen in de hoop de grootste anti-islamactie ooit in ons land te houden. De grootste mobilisatie totnutoe van Pegida was in Antwerpen op 6 januari toen het 600 mensen op de been bracht, waaronder een ruime Nederlandse delegatie.

Er waren ook telkens tegenacties. Op 6 januari stond Blokbuster er in Antwerpen zo goed als alleen voor maar betoogden we toch met 100 mensen door Antwerpen Noord. Een maand later in Gent trokken we mee aan de kar van Gastvrij Gent, een breed initiatief dat 1.000 antiraci