* DE VERENIGDE STATEN EN MEXICO : HAND IN HAND IN HET SCHENDEN VAN MENSENRECHTEN.

Door: Kent Paterson, Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Alhoewel nauwelijks opgemerkt door de media van de VS, tonen de gebeurtenissen ten noorden van de grens opvallende gelijkenissen met de evoluties in het voorbije jaar in Mexico.

Zoals in het massa protest dat ontstond ten zuiden van de Rio Bravo en zich dan snel wereldwijd verspreid heeft; over de politiemoorden en de verdwijningen van de ‘Ayotzinapa rural teachers’’ studenten in Guerrero, Mexico, waren de katalyserende issues in El Norte het politiegeweld.

 

In de twee NAFTA landen ( North American Free Trade Agreement – Noord Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, is een vrijhandelszone die Canada, de Verenigde Staten en Mexico omvat) deden de kwesties van ras en klasse, politiemilitarisering, politieke corruptie, het instorten van het rechtssysteem, economische onrechtvaardigheid, en systematische mensenrechten schendingen, de contextuele brandhaarden oplaaien.

 

In een recente perscommentaar op de links tussen Ayotzinapa en de politiemoorden van de ongewapende Afrikaans- Amerikaanse tiener en anderen in de US, zei Aida Hernandez, professor en researcher aan het Centrum voor Hogere Studies en Research in Sociale Antropologie in Mexico City, dat beide voorbeelden de verontwaardiging dat “ arme jonge inheemsen en Afrikaanse Amerikanen wegwerpbaar zijn in racistische en geradicaliseerde gemeenschappen” aan de oppervlakte brengen.

 

In het geval van Ayotzinapa schreef Hernandez: het feit dat de meerderheid van de 43 studenten die in september ll. verdwenen van inheemse afkomst waren werd weinig of niet besproken, terwijl racistische boodschappen met betrekking tot de studenten wel werden geplaatsts in de sociale media en overgebracht naar de massa media.

 

In een artikel dat voor kerstmis verspreid werd door Reuters bemerkten we dat zij meer geloofwaardigheid hechten aan de aanklachten van de wijdverspreide ‘racial profiling’ door de politiediensten van New York City en andere politiediensten.

25 huidige en voormalige Afrikaans- Amerikaanse New York agenten vertelden in het interview hun eigen persoonlijke ervaringen met blanke agenten, waaronder pesterijen, bedreigingen met wapens, willekeurig stoppen en fouilleren en zelfs buitensporig gebruik van geweld.

 

Reuters citeerde voormalig New York Police Department captain and Brooklyn Borough President Eric Adams, “ Er is geen echte uitlaatklep om het misbruik aan te geven,”

 

In de Verenigde Staten plaatste het doodschieten van Mike Brown door de blanke agent Darren Wilson in Ferguson, Missouri, het politiegeweld, racial profiling en militarisering in het centrum van het nationale politieke toneel.

Maar de generale repetitie voor de première had reeds maanden eerder plaats nadat de dakloze kampeerder, James Boyd doodgeschoten werd in een, als het ware vuurpeleton -stijl door twee agenten van het Albuquerque Politie departement.

De schietpartij heeft tot de meest intensieve demonstraties geleid sinds de beginjaren van 1970 in de Duke City .