* Racisten schieten op protest van Black Lives Matter in Minneapolis. Golf van protest in de VS

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8254

Vijf racisten openden maandag het vuur op activisten van Black Lives Matter. Daarbij vielen vijf gewonden. Het zorgde voor een schok, woede en een breed gedragen solidariteit. Sociale media stonden vol met berichten van woede en solidariteit. Dinsdagnamiddag was er een solidariteitsbetoging die snel aangroeide tot meer dan 2.000 aanwezigen. De betoging trok door de binnenstad naar het stadhuis. Honderden scholieren en studenten trokken de straat op en blokkeerden kruispunten. Er waren tal van acties voor politiekantoren in de stad.

Artikel door Ty Moore, Socialist Alternative Minneapolis

De racistische aanval vond plaats bij een actie van Black Lives Matter, de campagne die ontstond nadat zwarte jongeren werden neergeschoten door de politie. Black Lives Matter hield een tentenkamp voor een lokaal politiekantoor, het was al de achtste dag van het tentenkamp uit protest tegen de moord op Jamar Clark op 15 november. De zwarte man Jamar Clark was met handboeien vastgemaakt toen de politie hem volgens meerdere getuigen in het hoofd schoot. De organisatoren van het tentenkamp probeerden drie gemaskerde mannen weg te leiden van het protest nadat ze zich weigerden te identificeren. De drie mannen openden het vuur op de organisatoren.

“Wat gebeurde, was een geplande haatmisdaad en een geval van terrorisme tegen activisten”, stelde Miski Noor van Black Lives Matter in Minneapolis. De politie reageerde op het incident door de betogers aan te pakken vooraleer zorg werd gedragen voor de gewonden. Verschillende getuigen hoorden agenten zeggen: ‘Jullie hebben hierom gevraagd’. De activisten hadden nochtans meermaals gewaarschuwd dat er bedreigingen waren door racisten die hen bedreigden en probeerden om als provocateurs te infiltreren bij protest. “We herhalen ons compleet gebrek aan vertrouwen in de wil van de politie om de veiligheid in onze gemeenschap te organiseren,” stelde Miski Noor.

Dinsdag werden drie verdachten opgepakt door de politie. Maar woensdagochtend was er opnieuw een schietpartij in de buurt van de protestactie aan het politiekantoor. Gelukkig raakte niemand gewond bij dit incident, maar het is onaanvaardbaar dat de activisten van Black Lives Matter op dagelijkse basis aan geweld onderworpen worden. Indien de politie en de racistische groepen er op basis van geweld in slagen om de protestactie aan het politiekantoor voortijdig te stoppen, dan zal dit enkel aanzetten tot gelijkaardige aanvallen op actievoerders in de rest van het land.

De arbeidersbeweging en de grote gemeenschapsorganisaties moeten zich inzetten voor een brede door de gemeenschap geleide coalitie om de protestactie in Minneapolis en toekomstige acties te verdedigen. Verschillende vakbonden namen stappen in de goede richting door een solidariteitsbetoging te organiseren. Deze betoging vond afgelopen zaterdag plaats. Er waren ook al solidariteitsverklaringen van vakbonden en gemeenschapsgroepen. Maar de dreigementen worden ernstiger, een grotere mobilisatie is nodig om de gewelddadige tactieken van racistische groepen te stoppen.

In heel het land zijn er solidariteitsacties na het geweld in Minneapolis. Dinsdag ontstond er ook protest in Chicaco nadat de stad na lang aandringen een vreselijke video vrijgaven met beelden van hoe een agent de 17-jarige Laquan McDonald neerschoot toen die van de politie probeerde weg te lopen. De tiener werd met 16 kogels doorzeefd. Het incident in Chicago versterkt de oproep van de activisten in Minneapolis om de beelden van de moord op Jamar Clark vrij te geven.

Racistisch politieoptreden niet tolereren!

De aanslag op de actie van Black Lives Matter kwam er na een dagenlange campagne van racistische intimidatie en provocaties tegen vreedzame betogers door zowel de politie als racistische groepen. Racisten hadden al videobeelden verspreid van bezoeken die ze brachten aan het protestkamp, ze toonden beelden van organisatoren en lieten deze volgen door dreigementen van geweld.

De in de media sterk aanwezige voorzitter van de politiebond van Minneapolis, Bob Kroll, staat bekend voor racistische uitspraken en lag meermaals onder vuur wegens racistisch geweld. Er gaan foto’s rond van Kroll die een “white power” badge draagt. Het weekblad City Pages wees op het verband tussen Kroll en ‘City Heat’, een motoclub van agenten die hun racistische overtuigen niet verbergen en onder meer symbolen van de KKK opspelden. Kroll werd meermaals van geweld en racisme beschuldigd. Ook weigerde Kroll zich te verontschuldigen nadat hij parlementslid Keith Ellison, de eerste zwarte moslim die in het parlement verkozen raakte, een terrorist had genoemd.

Kroll heeft de acties van Black Lives Matter steeds afgewezen, hij stelde dat deze gewelddadig zijn. Hij gaf kritiek op politiebaas Harteau omdat die het protestkamp niet had opgeruimd. Dat er nog steeds een federaal onderzoek bezig is naar het excessieve geweld van de politie van Minneapolis tegen het protest, nam Kroll uiteraard niet in rekenschap. Het weinig verborgen racisme van Kroll en zijn vele uithalen naar de actievoerders hebben de racisten ongetwijfeld gesterkt in hun online campagne tegen Black Lives Matter.

In deze context was racistisch geweld zoals de schietpartij van afgelopen maandag onvermijdelijk. Het is onderdeel van een lange traditie van geweld en terreur van politie en racisten tegen zwarten die voor hun rechten opkomen. Het doet denken aan de lynchpartijen door de Ku Klux Klan of de door de overheid georganiseerde moorden om de burgerrechtenbeweging te stoppen. Het is onaanvaardbaar dat de stad Minneapolis dergelijk racisme onder agenten toelaat, zeker op een ogenblik dat statistieken bevestigen dat racisme een rol speelt in arrestaties en geweld.

We moeten opkomen voor het verwijderen van Bob Kroll uit het politiekorps en met hem elke agent die met haatgroepen verbonden is. Het feit dat het stadsbestuur er niet in slaagt om racistische agenten uit het korps te verwijderen en evenmin een einde maakt aan racistische praktijken in politie-acties, toont de dringende nood aan een volledig onafhankelijke door de gemeenschap gecontroleerde verkozen raad die toeziet op de politie van Minneapolis. Ook blijven activisten opkomen voor het vrijgeven van de videobeelden van de moord op Jamar Clark en voor de vervolging van de agenten die schoten.

Racisme

De beweging Black Lives Matter heeft gezorgd voor een nationaal debat over racisme bij de politie, massale arrestaties en de toenemende ongelijkheid op vlak van rijkdom, onderwijs, gezondheidszorg en zowat elk ander vlak. De beweging heeft het bewustzijn onder miljoenen mensen versterkt en heeft het Amerikaanse politieke establishment gedwongen tot een debat hierover.

Tegelijk draait de rechtse reactie op volle toeren. Dit wordt aangevoerd door prominente Republikeinse politici zoals Donald Trump die vorige week nog openlijk positief sprak over zijn aanhangers die een activist van Black Lives Matter fysiek hadden aangevallen. Trump en anderen brengen racistische standpunten naar voor tegen migranten van Latino-afkomst. Ze pleiten voor een massale deportatie van migranten. Na de aanslagen in Parijs sloot Trump zich aan bij de Republikeinse gouverneurs die een moratorium op Syrische vluchtelingen willen. Er werd zelfs voorgesteld dat moslims een speciale identiteitskaart moeten dragen, een voorstel dat doet denken aan de gele jodenster in nazi-Duitsland.

Peilingen tonen aan dat een meerderheid van de Amerikaanse werkenden naar links opschuiven in hun houding rond ras, gender en andere sociale kwesties. Maar tegelijk is er een snelle groei van extreemrechts met harde en gewelddadige haatboodschappen. Rechtse politici ondernemen niets tegen racistisch geweld, aanvallen op zwarte kerken en moskeeën, geweld tegen migranten en seksuele minderheden, abortuscentra, … Republikeinse politici met veel middelen gieten olie op het vuur en gebruiken nadien het geweld om hardere repressieve wetten door te drukken waarmee vooral wordt ingegaan tegen laagbetaalde migranten die voor hun rechten opkomen. Ook worden de middelen voor sociale diensten zoals abortuscentra beperkt.

De racistische aanval op Black Lives Matter in Minneapolis moet een alarmkreet zijn. Tenzij de bredere arbeidersbeweging een meer algemene strijd organiseert, kan extreemrechts verder groeien. De situatie toont de dringendheid van de opbouw van een nieuwe politieke kracht voor de 99%, een politieke kracht die onafhankelijk is van de twee partijen van big business en die consequent opkomt voor de belangen van de werkenden, kleurlingen, migranten, vrouwen, seksuele minderheden en al wie geraakt wordt door het beleid van de grote bedrijven en hun politieke lakeien.

De massale solidariteit na de aanslag tegen Black Lives Matter in Minneapolis toont een groot potentieel. Wij zijn de overgrote meerderheid. Laat ons die meerderheid omvormen tot een krachtige beweging die een einde maakt aan racisme en ongelijkheid en die ons land heropbouwt in het belang van de werkende bevolking.