* Racisten schieten op protest van Black Lives Matter in Minneapolis. Golf van protest in de VS

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8254

Vijf racisten openden maandag het vuur op activisten van Black Lives Matter. Daarbij vielen vijf gewonden. Het zorgde voor een schok, woede en een breed gedragen solidariteit. Sociale media stonden vol met berichten van woede en solidariteit. Dinsdagnamiddag was er een solidariteitsbetoging die snel aangroeide tot meer dan 2.000 aanwezigen. De betoging trok door de binnenstad naar het stadhuis. Honderden scholieren en studenten trokken de straat op en blokkeerden kruispunten. Er waren tal van acties voor politiekantoren in de stad.

Artikel door Ty Moore, Socialist Alternative Minneapolis

De racistische aanval vond plaats bij een actie van Black Lives Matter, de campagne die ontstond nadat zwarte jongeren werden neergeschoten door de politie. Black Lives Matter hield een tentenkamp voor een lokaal politiekantoor, het was al de achtste dag van het tentenkamp uit protest tegen de moord op Jamar Clark op 15 november. De zwarte man Jamar Clark was met handboeien vastgemaakt toen de politie hem volgens meerdere getuigen in het hoofd schoot. De organisatoren van het tentenkamp probeerden drie gemaskerde mannen weg te leiden van het protest nadat ze zich weigerden te identificeren. De drie mannen openden het vuur op de organisatoren.

“Wat gebeurde, was een geplande haatmisdaad en een geval van terrorisme tegen activisten”, stelde Miski Noor van Black Lives Matter in Minneapolis. De politie reageerde op het incident door de betogers aan te pakken vooraleer zorg werd gedragen voor de gewonden. Verschillende getuigen hoorden agenten zeggen: ‘Jullie hebben hierom gevraagd’. De activisten hadden nochtans meermaals gewaarschuwd dat er bedreigingen waren door racisten die hen bedreigden en probeerden om als provocateurs te infiltreren bij protest. “We herhalen ons compleet gebrek aan vertrouwen in de wil van de politie om de veiligh