* De strijd van de Juarez arbeiders gaat in 2016 over de grens!

Solidariteit met voormalige en huidige arbeiders groeit nationaal zowel als internationaal!

Door Frontera Norte Sur

Bron: Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/01/the-juarez-workers-fight-crosses-border.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

In de zomer en herfst van 2015 overspoelde een golf van arbeidersverzet tegen lage lonen, seksuele discriminatie en andere negatieve arbeidsomstandigheden in de vier buitenlandse fabrieken, of maquiladoras, in Ciudad Juarez, de grensstad in noord- Mexico.

In een stad waar vakbondvertegenwoordiging in de export fabrieken totaal afwezig is, staat de eis van de arbeiders voor onafhankelijke vakbonden aan de top.

 

Terwijl de dagen veranderden in weken en maanden gonsde het in de Juarez pers met speculaties of de bedrijven, die de arbeiders- activisten beschuldigd hadden van afdanking van arbeiders die betrokken waren bij de protesten en organiseren van een vakbond, eenvoudig zaten te wachten tot de beweging zou doodbloeden door honger en koude.

 

Nu, in het begin van 2016 hebben de protesten niet alleen het winterweer getrotseerd en aangehouden tegen ten minste drie bedrijven – Lexmark, Eaton en Foxconn’s Scietific Atlanta division- maar acties tot steun van voormalige en huidige arbeiders groeit nationaal en internationaal.

 

Volgens de Paso del Norte Regional Popular Assembly, een groepering van mensenrechten en pro- labor organisaties in Juarez, El Paso en Chihuahua, werden verleden week protestdemonstraties in solidariteit met de arbeiders van Lexmark gehouden in Mexico City, El Paso en Lexington, Kentucky.

 

Een arbeidster van Lexmark vertelde aan een reporter in Mexico City:

“Er is vreselijk veel seksuele discriminatie in de industrie. De meest voorkomende is dat de assemblage chefs en supervisors seksuele diensten vragen in ruil voor enkele uren overwerk. Met het basisloon komen we onmogelijk rond en de voorwaarden voor overuren hangen af van in hoever de arbeidsters bereid zijn hem (supervisor) te plezieren.”

 

Ondertussen hebben in Juarez tientallen voormalige Lexmark arbeiders hun oude werkuniformen verbrand voor de fabriek van de Amerikaanse multinational.

 

Miguel Angel Sedano, woordvoerder van de Lexman Arbeiders werd geciteerd in El Diario de Juarez:

“ Lexmark heeft nog geen toenadering tot een oplossing gedaan. Wij zullen doorgaan tot er een positieve oplossing komt. We beginnen een boycot en vragen het publiek om geen Lexmark producten meer te kopen omdat dit bedrijf heel veel mensen- en arbeidsrechten schendt.”

 

Andere klachten van de Lexmark arbeiders omvatten ongeautoriseerde aftrekkingen op hun lonen en blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen in de werkplaats. Lexmark vervaardigd computer printer cassettes en aanverwanten. (*)

 

Op de website van Lexmark verscheen geen onmiddellijke reactie op de januari protesten in Lexington en andere steden, maar op hun website verkondigen ze een beleid van “sociale verantwoordelijkheid”, met doelen van duurzaamheid en “ economisch evenwicht, milieu en sociale bezorgdheden” in het achterhoofd.

 In december hebben honderden Lexmark arbeiders in Juarez het werk neergelegd om hun eisen kracht bij te zetten.

Volgens de website van Lexmark had het bedrijf in 2014 $3.7 miljard inkomsten waarvan 57% van dat bedrag afkomstig was van internationale verkoop.

 

In een EL Paso persconferentie dat voor kerstmis op het internet werd geplaatst beschuldigde Susana Prieto, advocate voor Lexmark en andere maquiladora arbeiders het bedrijf ervan de arbeiders -die minder dan 50 cent opslag per dag geëist hadden om hun wekelijks salaris van 40 dollar een beetje te verhogen,- afgedankt hadden.

Zij beschuldigden het bedrijf van het inroepen van de Juarez politie om de arbeiders te intimideren.

 

Op oudejaarsavond, toen Mexico ondergedompeld was in het feestgedruis verwierp de ‘Juarez office of the Labor Conciliation and Arbitration Board’ , de petities van de Lexmark en Foxconn arbeiders die officiële certificering van onafhankelijke vakbonden vroegen.

 

Op zaterdag, 16 januari heeft de beweging van de maquiladora arbeiders zich geschaard achter een andere sociale strijd, toen drie ouders van de 43 Ayotzinapa studenten van Guererro een bezoek brachten aan het protestkamp van de Lemark arbeiders buiten de fabriek.

 

Samen met Juarez moeders van jonge vrouwen, verdwenen in de grensstad, hebben de Ayotzinapa ouders een openlucht forum gehouden voor de poorten van Lexmark over repressie en de verdwijningen.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de grootste arbeidersorganisatie in de Verenigde Staten zijn steun heeft uitgedrukt voor de Juarez arbeiders.

 

In de AFL-CIO blog van 11 januari riep Kathy Feingold op voor de wederindienstneming van de ontslagen arbeiders, erkenning van een vakbond, de interventie van de Mexicaanse federale regering en een leverancier- evaluatie door de VS federale staat en lokale overheden om na te gaan of eventuele verkochte producten van maquiladoras in Juarez “ die US belasting dollars gebruiken om schendingen arbeidsrechten te subsidiëren.”

 

Terwijl arbeiders- activisme suddert in Juarez en solidariteit voor de beweging in het buitenland groeit, kwam op 14 januari een nieuw geval van verdachte massa voedselvergiftiging in een Lear Corporation fabriek aan het licht.

Meer dan 160 Lear arbeiders werden ziek na het eten in een kantine van de fabriek.

Eloy Coral Banda, hoofd van de Chihuahua staatsgezondheidscommissie van zei dat voedselmonsters verzameld werden en meegenomen werden voor verder onderzoek.

 

Alle ogen in Juarez zijn nu gericht op het bezoek van Paus Franciscus in Februari. Men hoopt dat de paus zal spreken over armoede en arbeidscondities.

 

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico

 

____________________________________________________________

 

(*) Oproep van NAIS

 

Solidariteit met de Lexman arbeiders in Juarez

 

 1. Boycot Lexmark Belgium- koop geen Lexmark producten!

 2. Neem contact op met Lexmark Belgium en laat hen weten dat de uitbuiting en schendingen van mens-en arbeidsrechten in de assemblage fabrieken in Juarez, Mexico onaanvaardbaar zijn.

https://www.lexmark.com/nl_be/contact-lexmark.html