Guatemala: Bescherm Lolita Chavez en andere inheemse bedreigde vrouwen

Oproep dringende actie van AMNESTY INTERNATIONAL

17 juni 2017

 

Aura Lolita Chavez is een bekende Maya leidster en wateractiviste in Guatemala. Na een recente aanval leeft zij en andere inheemse vrouwen van haar organisatie ondergedoken omdat hun leven in gevaar is.

 

Op 7 juni heeft Lolita, samen met andere inheemse vrouwen een truck met hout tegengehouden om de herkomst van en de wettelijkheid van het gekapte hout te verifiëren.

Daar de truck blijkbaar geen vergunning had om bomen te kappen in het voorouderlijk land begeleiden ze de truck naar de overheidsinstanties.

 

Echter zodra de overheidsinstanties vertrokken waren zag Lolita en haar kameraden een 10 tal onbekende mannen aankomen in pick-up trucks gewapend met geweren.

Zij bedreigden Lolita en andere vrouwen met aanranding. De vrouwen vluchten weg en terwijl de mannen hen achterna zaten vuurden ze in de lucht. Uiteindelijk slaagden ze erin om weg te komen. Sinds deze gender gerelateerde aanslag circuleren er geruchten in de gemeenschap dat de mannen op zoek zijn naar Lolita.

Lolita heeft voor haar actie al verschillende doodsbedreigingen ontvangen.

Milieu, land en mensenrechtenactivisten in Guatemala riskeren gewelddadige aanvallen, en worden voortdurend onderworpen aan lastercampagnes met de bedoeling hen te stigmatiseren en ongeloofwaardig te maken.

 

Oproep dringende actie: vraag de Overheid in Guatemala om onmiddellijke bescherming voor Lolita en haar kameraden.

 

Take action here: https://www.e-activist.com/page/message?mid=6a2f26e66f6d482383e28af1d982be34