KAYAK(C)TIVISTS IN SEATTLE BLOKKEREN SHELL’S BOOREILAND BESTEMD VOOR ALASKA

Bron:Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/06/breaking-kayaktivists-in-seattle-block.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Seattle, WA, 15 juni 2015

Dertien activisten in Kajaks hebben de ‘Polar Pioneer’, het booreiland van Shell geblokkeerd toen het de Puget Sound in Seattle wou verlaten.

De Greenpeace -activisten hebben zich stevig verankerd met genoeg voorraden om de blokkade urenlang vol te kunnen houden.

Ondertussen hadden er op de kust protestdemonstraties plaats.

Shell wil in minder dan twee weken tijd olie gaan boren in het noordpoolgebied in Alaska.

 

Annie Leonard, uitvoerend directeur van Greenpeace US zei: “ Shell wil zijn 40.000 ton wegende verwoester van het noordpoolgebied zo vlug mogelijk naar Alaska vervoeren, maar deze moedige mensen zeggen, ”Shell No”.

Iedere minuut dat deze dapperen Shell’s boorplannen kunnen vertragen geeft Obama de kans om zijn rampzalige beslissing voor olieboringen in Alaska te heroverwegen. De beslissing van de president zal een ‘dealbreaker‘ zijn voor zijn klimaatnalatenschap, maar het is nog niet te laat om deze catastrofe te stoppen voor het begint.”

 

In april hebben zes activisten hetzelfde booreiland in het midden van de Stille Oceaan, 750 mijl ten noord-westen van Hawai, kunnen onderscheppen en een week lang bezet gehouden.

Sindsdien is er een brede beweging gegroeid in Seattle om Shell’s booreiland te beletten Seattle te verlaten.

Duizenden mensen, waaronder 500 kajaks, hebben geprotesteerd.

 

Paloma Henriques, een van de Kajak(c)tivisten in de blokkade zei: “ ik heb maar één stem, maar ik weet dat ik niet alleen ben. Ik ben ervan overtuigd dat de confrontatie met Shell meer mensen zal aanmoedigen om een sterke stand tegen hen en andere bedrijven die de planeet naar de verdoemenis willen helpen, in te nemen.

Wij zijn hier om een boodschap te sturen naar President Obama en hem te zeggen dat het nog niet te laat is om Shell tegen te houden van het verwoesten van het Noordpoolgebied.”

 

In mei ll. ondertekende Obama de goedkeuring voor olieboringen in de Chukchi Zee in het Arctic gebied van Alaska.

Sinds die goedkeuring zijn beide Shell’s installaties, de ‘Polar Pioneer’ en de ‘Noble Discoverer’ gefaald in de routine inspecties.

 

De ‘Noble Discoverer’ is een van de oudste boringschepen in de wereld.

In december 2014 heeft ‘Noble Drilling’, een van Shell’s grootste Arctic onderaannemers en eigenaar van de ‘Noble Discoverer’, schuldig gepleit aan acht misdrijven gerelateerd aan Shell’s mislukte pogingen om te boren in de Arctic oceaan in 2012.

“ Wij zijn dankbaar en staan samen met de demonstranten in Seattle om Shell tegen te houden voor ze aan de boringen in de Arctic kunnen beginnen. Shell’s Arctic onderneming is heel roekeloos.

Dit bedrijf is niet in staat om olielekken aan te pakken in de onvoorspelbare ijs omstandigheden, en bij vorige pogingen is het bewezen dat zij niet uitgerust zijn voor de harde en veranderlijke omstandigheden van de Chukchi zee,” zei Faith Gemmill, Executive Director van ’Resisting Environmental Destruction and Indigenous Lands.

 

“ De toekomst van de levenswijze van de Inupiat ligt in de weegschaal, hoe kan dit bedrijf zulke wrede beslissingen uitvoeren? Niet alleen zijn de plannen van Shell riskant, maar ook heel schadelijk voor alle Alaska Natives die nu al de last dragen van de huidige klimaatverandering.”

“Wij staan samen op met allen die hun Inupiat voorvaderlijke levenswijze willen beschermen, en wij zullen hen blijven steunen om deze reus klein te krijgen.

wij roepen nu iedereen met een geweten op om hun stem te laten horen in oppositie van die krankzinnige onderneming

https://www.flickr.com/photos/greenpeace_usa/

Photos will be available here:

https://www.flickr.com/photos/greenpeace_usa/