CHILE YAZZIE ‘DINE’ VETERANEN IN STANDING ROCK- WINTERSTORM BEGINT!

Navajo Vets for Standing Rock onderweg naar Standing Rock in Denver. Foto door Christian Johnson

Door Chile Yazzie

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/12/chile-yazzie-dine-veterans-at-standing.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

December 2016

Update Dine’ krijgers voor Standing Rock : De winterstorm was begonnen.

In het Oceti Sakowin kamp vonden zij andere Dine’ verwanten, maakten ze nieuwe vrienden en smeden zij bondgenootschappen.

Toen de avond viel, en met de zware sneeuwval die het zicht zwaar belemmerde begon de communicatie, logistiek en kampcoördinatie uiteen te vallen, niet zo verwonderlijk met zowat 10.000 in het kamp in dit krankzinnige weer.

Onze Dine’ krijgers zochten dan zelf hun weg naar hun schuilplaatsen voor de nacht. Sommigen slaagden erin om terug te gaan naar Kenel, 26 mijlen verder, waar zij zondagnacht doorbrachten, sommigen zochten hun schuilplaats in het casino en de geharde reservaat mensen bleven in het SW Dine’ Sheep Camp in Oceti Sakowin.

Ik wil hier Beverly Maxwell, USMC , een van onze leidsters uit Shiprock speciaal bedanken voor het organiseren in die chaos van transport en die ervoor gezorgd heeft dat al onze krijgers overnachting hadden en veilig waren.

Vandaag zullen zij terug zijn. Vanwege het weer en de toestand van de wegen kunnen wij niet meer uit het kamp

Wij hadden ernstige problemen met het busbedrijf en wij hebben die gedumpt.

Nu zal de ‘Veterans Stand for Standing Rock groep’, (en ik ben blij dat die door mijn neef Remy- zoon van Elsa Johnson van Black Mesa- gecoördineerd wordt) transport voor onze krijgers regelen tot 8 of 9 dec. Het zal hen zeker een dag kosten voor ze terug kunnen zijn.

Wanneer we terug thuis zullen zijn in de Rez. Zullen wij een ‘Welkom thuis voor onze Dine’ krijgers’ ceremonie en feest houden.

Er is nu wel discussie in het kamp over het kamp op te breken voor de winter zodat de mensen naar huis kunnen, naar hun families, zoals hun voorzitter Dave Archambault suggereerde, maar sommige groepen zien de noodzaak om te blijven omdat we niet weten wat de ‘Vernielers’ zullen doen, wij weten immers dat zij achterbaks, bedrieglijk, stinkend rijk en zeer vastbesloten zijn.

Wij begrijpen beide standpunten maar wij willen onze Dine’ krijgers nu veilig thuisbrengen; indien het nodig zal zijn, zullen we later terugkomen.

Ik kom later terug op deze discussie.