Opnieuw werkstraf voor Christian Berteryan

(Ex- Autonome Nationalisten Vlaanderen)

Door: Ed.Steffens, Anti Fascistisch Front: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155195825194324&set=pcb.1454606454591580&type=3

Lees ook nota van NAIS onderaan!

  Christian Berteryan (37 j., foto 1), oprichter van de Autonome Nationalisten Vlaanderen maar daar intussen buitengezet, is donderdag 30 maart 2017 door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel veroordeeld tot een werkstraf van 120 uren. Berteryans ‘partners in crime’ Lieven Vanleuven (56 j., foto 2) en Christophe C. (43 j., foto 3) kregen respectievelijk een werkstraf van 60 en van 50 uren.

  In de nacht van 2 op 3 oktober 2015 wordt aan de voormalige Asiat-kazerne in Vilvoorde, waar een paar dagen later 124 vluchtelingen onderdak vinden, een spandoek opgehangen met de tekst ‘Refugees not welcome’. Aan de linkergevel van het stadhuis van Vilvoorde wordt met zwarte verf de slogan ‘Islam buiten’ aangebracht, aan de rechtergevel een omgekeerd hakenkruis. Op de gevel van een socialistisch vakbondslokaal aan de Mechelsestraat wordt met een spuitbus de slogan ‘Ons socialisme is nationaal’ aangebracht, en een Keltisch kruis met de initialen ‘W.P.’ ‘W.P.’ staat voor ‘White Power’. De kranten spreken van “onbekenden” als daders.

  Een paar dagen later, in de nacht van 5 op 6 oktober 2015, worden van de tweetalige opschriften bij een advocatenkantoor en een kinesitherapeut de Franstalige opschriften overschilderd. Diezelfde nacht duiken op verkeersborden en straatmeubilair stickers op met slogans als ‘Islamists not welcome. Stay back or we’ll kick you back’. Sommige stickers verwijzen naar de Nederlandse Volks-Unie (NVU) van Constant Kusters. Een krant besluit daaruit: “Nederlandse extremisten zakken af naar Vilvoorde om de bevolking op te hitsen”.

  De politie komt echter uit op leden van de Autonome Nationalisten Vlaanderen. Met de beelden van de bewakingscamera’s aan het stadhuis van Vilvoorde, dat in de nacht van 2 op 3 oktober 2015 beklad wordt, wordt Lieven Vanleuven als eerste herkend. Hij haalde eerder al het VRT-televisienieuws met zijn beledigende uitspraken naar VRT-journaliste Danira Boukhriss (zie: http://deredactie.be/…/videozone/nieuws/binnenland/1.2303812) en is als inwoner van Vilvoorde bekend bij de plaatselijke politie. Christian Berteryan en Christophe C. worden via sociale media geïdentificeerd.

  Van Berteryan en Vanleuven wordt een schrijfproef afgenomen. Berteryan probeert daarbij zijn handschrift te vervormen. De aangestelde handschriftdeskundige komt desondanks tot de vaststelling dat de aangebrachte slogans als ‘Refugees not welcome&