Opnieuw werkstraf voor Christian Berteryan

(Ex- Autonome Nationalisten Vlaanderen)

Door: Ed.Steffens, Anti Fascistisch Front: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155195825194324&set=pcb.1454606454591580&type=3

Lees ook nota van NAIS onderaan!

  Christian Berteryan (37 j., foto 1), oprichter van de Autonome Nationalisten Vlaanderen maar daar intussen buitengezet, is donderdag 30 maart 2017 door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel veroordeeld tot een werkstraf van 120 uren. Berteryans ‘partners in crime’ Lieven Vanleuven (56 j., foto 2) en Christophe C. (43 j., foto 3) kregen respectievelijk een werkstraf van 60 en van 50 uren.

  In de nacht van 2 op 3 oktober 2015 wordt aan de voormalige Asiat-kazerne in Vilvoorde, waar een paar dagen later 124 vluchtelingen onderdak vinden, een spandoek opgehangen met de tekst ‘Refugees not welcome’. Aan de linkergevel van het stadhuis van Vilvoorde wordt met zwarte verf de slogan ‘Islam buiten’ aangebracht, aan de rechtergevel een omgekeerd hakenkruis. Op de gevel van een socialistisch vakbondslokaal aan de Mechelsestraat wordt met een spuitbus de slogan ‘Ons socialisme is nationaal’ aangebracht, en een Keltisch kruis met de initialen ‘W.P.’ ‘W.P.’ staat voor ‘White Power’. De kranten spreken van “onbekenden” als daders.

  Een paar dagen later, in de nacht van 5 op 6 oktober 2015, worden van de tweetalige opschriften bij een advocatenkantoor en een kinesitherapeut de Franstalige opschriften overschilderd. Diezelfde nacht duiken op verkeersborden en straatmeubilair stickers op met slogans als ‘Islamists not welcome. Stay back or we’ll kick you back’. Sommige stickers verwijzen naar de Nederlandse Volks-Unie (NVU) van Constant Kusters. Een krant besluit daaruit: “Nederlandse extremisten zakken af naar Vilvoorde om de bevolking op te hitsen”.

  De politie komt echter uit op leden van de Autonome Nationalisten Vlaanderen. Met de beelden van de bewakingscamera’s aan het stadhuis van Vilvoorde, dat in de nacht van 2 op 3 oktober 2015 beklad wordt, wordt Lieven Vanleuven als eerste herkend. Hij haalde eerder al het VRT-televisienieuws met zijn beledigende uitspraken naar VRT-journaliste Danira Boukhriss (zie: http://deredactie.be/…/videozone/nieuws/binnenland/1.2303812) en is als inwoner van Vilvoorde bekend bij de plaatselijke politie. Christian Berteryan en Christophe C. worden via sociale media geïdentificeerd.

  Van Berteryan en Vanleuven wordt een schrijfproef afgenomen. Berteryan probeert daarbij zijn handschrift te vervormen. De aangestelde handschriftdeskundige komt desondanks tot de vaststelling dat de aangebrachte slogans als ‘Refugees not welcome’ en ‘Ons socialisme is nationaal’ onmiskenbaar van de hand van Berteryan zijn. Dat de NVU-stickers op verkeersborden en straatmeubilair het werk zijn van Berteryan en Vanleuven is meteen duidelijk: beiden worden op heterdaad betrapt. Bij fouillering vindt de politie bij Berteryan en Vanleuven in hun zakken nog meer gelijkaardige stickers en een aantal achterzijden van stickers.

  Op 23 februari 2017 worden de pleidooien over deze zaak gehouden bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Het Openbaar Ministerie vraagt negen maanden gevangenisstraf voor Christian Berteryan, en drie maanden voor Lieven Vanleuven en Christophe C. Een advocaat van het kantoor waarvan opschriften beklad werden, de stad Vilvoorde, de socialistische metaalbewerkersvakbond en het interfederaal centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding Unia stellen zich burgerlijke partij. Christian Berteryan doet het voorkomen alsof hij volledig gebroken heeft met het extreemrechtse milieu.

  In Antwerpen probeerde hij dat eerder dit jaar ook al. Op 7 maart 2016 werd Berteryan in Mechelen veroordeeld tot zes maanden cel voor het plakken van stickers van de Autonome Nationalisten Vlaanderen met de slogan ‘Ons socialisme is nationaal’, een duidelijke verwijzing naar het nationaalsocialisme van Adolf Hitler. De stickers werden daarenboven in de buurt van en op het gebouw van het holocaustmuseum en -memoriaal in Mechelen geplakt (zie: http://aff.skynetblogs.be/…/zes-maanden-cel-voor-autonome-n…). In beroep hiertegen bepleitte de advocaat van Berteryan dat Berteryan intussen gebroken heeft met het extreemrechtse milieu. De zes maanden cel werden in Antwerpen afgezwakt naar een werkstraf van zestig uren.

  Het Openbaar Ministerie in Brussel bestreed de argumentatie dat Berteryan gebroken zou hebben met het extreemrechtse milieu. Amper twee dagen tevoren stapte Berteryan in Antwerpen nog op in een fakkeloptocht van het Vlaams Belang tegen een nieuwe moskee, in gezelschap van onder andere Nederlandse neonazi’s. Berteryan is in september vorig jaar buiten gegooid bij de Autonome Nationalisten Vlaanderen die hijzelf oprichtte (zie: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1243483512370543/). Hij is niet meer welkom bij de Autonome Nationalisten Vlaanderen, en bij de NVU heeft hij het ook al verkorven. Maar waar hij kan neemt hij nog altijd deel aan extreemrechtse manifestaties en zoekt hij nog steeds neonazi’s op.

  Lieven Vanleuven liet daags voor de uitspraak van de rechtbank op Facebook weten: “als ze mij veroordelen gaan er doden vallen en dat meen ik”. “ik zit daar voor niks tussen”, vervolgde hij. Christian Berteryan probeerde zijn vriend te sussen met: “Word max een werkstraf he!”

  Naast taalfouten heeft Berteryan nog wel meer op zijn kerfstok staan.

De Standaard schreef dat Berteryan in de periode tussen dat hij actief was met het Odal-Aktiekomitee (zie: http://kafka.nl/odal-aktiekomitee/) en zijn coming-out met de Autonome Nationalisten Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/…/daar-zijn-de-autonome-nationali…) “een lange gevangenisstraf voor een gewapende overval” heeft uitgezeten. Volgens Het Laatste Nieuws heeft Berteryan “een gevuld strafblad” en zat hij “al meermaals in de gevangenis”. Gazet van Antwerpen noteerde dat Berteryan “al negen jaar achter de tralies heeft doorgebracht”.

  Berteryan en Vanleuven werden gisteren veroordeeld voor de feiten in de nacht van 2 op 3 oktober en de nacht van 5 op 6 oktober; C. enkel voor de feiten in de nacht van 2 op 3 oktober 2015.

Foto 1: Christian Berteryan bij een NVU-betoging in Gouda op 10 oktober 2015. Een paar dagen dus na het kladwerk in Vilvoorde.

Foto 2: Lieven Vanleuven bij hem thuis: in een T-shirt van Gouden Dageraad, met een portret van Adolf Hitler tegen de wand.