Advocaat Frank Hannig.
Foto: DE TELEGRAAF

DRESDEN - De anti-migranten-beweging Pegida is door een voormalige Stasi-spion opgericht. De Oost-Duitse advocaat Frank Hannig verraadde een hele reeks landgenoten en werkte voor de beruchte geheime dienst in de DDR. Dat blijkt uit onderzoek van recherche-netwerk Correctiv.

Half Duitsland dacht dat Pegida-leider Lutz Bachmann de oprichter van de rechtse protestbeweging was, die al anderhalf jaar vooral in Dresden vele duizenden Duitsers de straat op trekt om tegen het ruimhartige regeringsbeleid van kanselier Merkel in de vluchtelingencrisis van leer te trekken.

Bachmann is een ex-inbreker en voormalig drugshandelaar, die voor de Duitse justitie naar Zuid-Afrika vluchtte. Bij Pegida wordt openlijk opgeroepen om de hooivorken tegen politici, rechters, bisschoppen en journalisten op te nemen. Een van de hoofdpersonen is de Nederlandse hooligan-activist Edwin Wagensveld, die een wapenhandel in Beieren heeft, en steeds vaker de protesten van Pegida in ons land organiseert.


Nu blijkt Pegida door een Stasi-agent uit de communistische politiestaat te zijn geholpen. Raadsman Hannig uit Dresden richtte de vereniging op en regelde de financiering, maar verkoos achter de schermen te blijven. Verstandig, want hij heeft een dik Stasi-dossier van liefst 120 pagina’s. Al als scholier in Halle verraadde hij medeleerlingen aan de geheime dienst. Hannig werd voor de militaire beroepsdienst van het Ministerium für Staatssicherheit geselecteerd.

Na de ineenstorting van de DDR in 1990 ging hij op zoek naar nieuw werk. Volgens publicist Boris Reitschuster past het bij Poetins tactiek als voormalige KGB-spion in Dresden, om de toenmalige geheim agenten in te zetten in zijn strijd tegen Merkel en de Europese Unie. ,,Het past precies dat een Stasi-man bij de geboorte van Pegida hielp”, aldus Reitschuster.