EXTREEMRECHTS WIL OP 1 MEI IN ANTWERPEN BETOGEN

   Naar goede gewoonte wacht de socialistische partij- en vakbondsmilitanten en hun sympathisanten na de traditionele 1 mei-optocht in Antwerpen een namiddag met eten en drinken, muziek (dit jaar onder andere Merdan Taplak) en gezellig babbelen op en rond de Grote Markt in Antwerpen.

   Dit jaar, op 1 mei 2017, willen enkele tientallen meters verder, op de Groenplaats, rechtsextremisten en neonazi’s verzamelen om vandaar om 15.00 uur te vertrekken voor een betoging in de Antwerpse binnenstad.

Volk van Oostende (woonplaats van N-SA-boegbeeld Eddy Hermy) over Brussel (Nation-kopstuk Hervé Van Laethem) tot diep in Wallonië (andere Nation-militanten).
   Het Franstalige Nation betoogde in Brussel al enkele keren op 1 mei. Voor het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is betogen op 1 mei een oude droom. In 2013 wilde het N-SA in Borgerhout betogen. Na sterke artikels over het N-SA in De Morgen en verdere verduidelijking op de AFF-blog, protest van buurtbewoners die als tegenzet prompt op 1 mei een volksfeest organiseerden in Borgerhout, en een oproep vanuit de socialistische bediendenvakbond aan Waalse staalarbeiders om op 1 mei naar Antwerpen te komen, werd de N-SA-betoging verboden.

   In de plaats kwam er een persconferentie in het zaaltje op de eerste verdieping van café Den Bengel. Omdat aan hetzelfde café socialistische militanten nog aan het genieten waren van hun 1 mei hadden de N-SA’ers Eddy Hermy, Jan De Beule en Thierry Vanroy politiebescherming nodig om het café heelhuids te kunnen verlaten (zie: http://aff.skynetblogs.be/…/05/01/de-ratten-zaten-in-de-v.h …).
Eerder probeerde het N-SA ook al te betogen op 1 mei in Mechelen (2010) en in Gent (2011). In beide steden werd hen dat geweigerd. In Gent werd het dan maar een actie aan het Sint-Pietersstation op 30 april. Na de weigering in Mechelen trokken de N-SA’ers naar Duitsland om er deel te nemen aan een 1 mei-optocht van ‘autonomen’ in Berlijn.

Zeg maar: neonazi’s (zie op 5’ van dit videoverslag: https://www.youtube.com/watch?v=98plxUlcDVQ
Na de geannuleerde 1 mei-betoging in 2013 ging het bergaf met het N-SA. In Sint-Niklaas, Dendermonde enzomeer werd nog deelgenomen aan protest tegen het openen van opvangcentra voor vluchtelingen, maar alle hoop is nu gericht op Nation om het N-SA uit het slop te trekken. Nation is de grootste extreemrechtse Franstalige groep en vaart financieel wel als lid van de Alliance for Peace and Freedom (APF) die honderdduizenden euro’s toegestopt krijgt vanuit het Europees Parlement. Voorzitter van de APF is Roberto Fiore van het Italiaanse Forza Nuova, de Europarlementsleden bij het APF worden aangeleverd door de neonazistische Gouden Dageraad (Griekenland) en NPD (Duitsland).


   Na de veroordeling vorig jaar van de gewelddaden van Nation-militanten op een dakloze van Poolse afkomst in Brussel ,zie: http://aff.skynetblogs.be/…/3-nation-zware-feiten-zware-str… betuigde het N-SA haar solidariteit met de veroordeelde Nation-militanten, zie: http://aff.skynetblogs.be/…/steun-vanuit-vlaanderen-voor-ve…

 Bij Nation keek men verbaasd op; de verbroken vriendschapsbanden tussen Nation en het N-SA werden hersteld.
Daaruit volgde een gezamenlijke ‘patriottische’ meeting in café Den Bengel in Antwerpen op 16 november 2016 die volgens Nation en het N-SA een zeventigtal mensen mobiliseerde. Volgens een waarnemer van het Anti-Fascistisch Front (AFF), en zoals te zien op een videoverslag , zie: https://www.youtube.com/watch?v=sxqDXxOM810 waren er echter maar iets meer dan een dertigtal mensen. In overgrote meerderheid militanten van Nation. Die willen nu graag terugkomen naar Antwerpen, en 1 mei lijkt hen daartoe een mooie gelegenheid.
De betoging op 1 mei wordt ingericht door een zogenaamd collectief ‘Nationalisten tegen het kapitalisme’. Over de ordewoorden moeten nog afspraken gemaakt worden. Nation houdt het op ““Libérons l’Europe de la finance internationale”. Het N-SA haalt als slogans aan: “Bevrijd Europa van het internationaal kapitalisme; Geen oorlog met Rusland, geen imperialistische oorlogsstokers; Nationale onafhankelijkheid; Solidarisme is de nieuwe sociale kracht tegen communisme en kapitalisme”.

    Gaat burgemeester Bart De Wever toestemming geven voor de betoging? In 2013 gaf hij aanvankelijk toestemming aan het N-SA om te betogen, maar trok hij die toestemming nadien in. In Mechelen en Gent mocht het N-SA niet betogen op 1 mei. Nation keek laatst ook aan tegen een verbod om op 1 mei te betogen in Brussel. Als Nation er andere jaren wél toestemming voor kreeg, was het telkens op kilometers afstand van de traditionele 1 mei-bijeenkomst 

 

 

 

Foto links: Nation vorig jaar op 1 mei in Sint-Gillis (Brussel). Vooraan met baard en zonnebril: Rob Verreycken, medewerker van NPD-europarlementslid Udo Voigt.

 

 

 

 

Foto rechts: Nation-affiche voor de manifestatie dit jaar in Antwerpen.

 

Als de NSV en Blokbuster in Antwerpen (maar ook in Leuven en Gent) betogen is het ook telkens op kilometers afstand van elkaar. Niet op enkele tientallen meters afstand zoals tussen de Antwerpse Grote Markt en Groenplaats. Wij hebben echter geen enkele behoefte aan een betoging van extreemrechts en neonazi’s. Nooit, en al zeker niet op 1 mei.