EXTREEMRECHTS WIL OP 1 MEI IN ANTWERPEN BETOGEN

   Naar goede gewoonte wacht de socialistische partij- en vakbondsmilitanten en hun sympathisanten na de traditionele 1 mei-optocht in Antwerpen een namiddag met eten en drinken, muziek (dit jaar onder andere Merdan Taplak) en gezellig babbelen op en rond de Grote Markt in Antwerpen.

   Dit jaar, op 1 mei 2017, willen enkele tientallen meters verder, op de Groenplaats, rechtsextremisten en neonazi’s verzamelen om vandaar om 15.00 uur te vertrekken voor een betoging in de Antwerpse binnenstad.

Volk van Oostende (woonplaats van N-SA-boegbeeld Eddy Hermy) over Brussel (Nation-kopstuk Hervé Van Laethem) tot diep in Wallonië (andere Nation-militanten).
   Het Franstalige Nation betoogde in Brussel al enkele keren op 1 mei. Voor het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is betogen op 1 mei een oude droom. In 2013 wilde het N-SA in Borgerhout betogen. Na sterke artikels over het N-SA in De Morgen en verdere verduidelijking op de AFF-blog, protest van buurtbewoners die als tegenzet prompt op 1 mei een volksfeest organiseerden in Borgerhout, en een oproep vanuit de socialistische bediendenvakbond aan Waalse staalarbeiders om op 1 mei naar Antwerpen te komen, werd de N-SA-betoging verboden.

   In de plaats kwam er een persconferentie in het zaaltje op de eerste verdieping van café Den Bengel. Omdat aan hetzelfde café socialistische militanten nog aan het genieten waren van hun 1 mei hadden de N-SA’ers Eddy Hermy, Jan De Beule en Thierry Vanroy politiebescherming nodig om het café heelhuids te kunnen verlaten (zie: http://aff.skynetblogs.be/…/05/01/de-ratten-zaten-in-de-v.h …).
Eerder probeerde het N-SA ook al te betogen op 1 mei in Mechelen (2010) en in Gent (2011). In beide steden werd hen dat geweigerd. In Gent werd het dan maar een actie aan het Sint-Pietersstation op 30 april. Na de weigering in Mechelen trokken de N-SA’ers naar Duitsland om er deel te nemen aan een 1 mei-optocht van ‘autonomen’ in Berlijn.

Zeg maar: neonazi’s (zie op 5’ van dit videoverslag: https://www.youtube.com/watch?v=98plxUlcDVQ
Na de geannuleerde 1 mei-betoging in 2013 ging het bergaf met het N-SA. In Sint-Niklaas, Dendermonde enzomeer werd nog deelgenomen aan protest tegen het openen van opvangcentra voor vluchtelingen, maar alle hoop is nu gericht op Nation om het N-SA uit het slop te trekken. Nation is de grootste extreemrechtse Franstalige groep en vaart financieel wel als lid van de Alliance for Peace and Freedom (APF) die honderdduizenden euro’s toegestopt krijgt vanuit het Europees Parlement. Voorzitter van de APF is Roberto Fiore van het Italiaanse Forza Nuova, de Europarlementsleden bij het APF worden aangeleverd door de neonazistische Gouden Dageraad (Griekenland) en NPD (Duitsland).


   Na de veroordeling vorig jaar van de gewelddaden van Natio