Nederland: Aparte gevangenisafdeling voor Neonazi's

 

 

Door Ed Steffens, Anti-fascistisch Front: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1461618830557009/

Gepubliceerd in de NAIS Gazet: 7 april 2017

 

Foto: Enkele van de vijf veroordeelde neonazi’s. Voor een reportage van EenVandaag bij de behandeling van hun rechtszaak: zie http://justitie.eenvandaag.nl/…/om_celstraf_voor_brandbomme….

   Om rekrutering en radicalisering van andere gevangenen te voorkomen werd in de gevangenissen van Vught en Rotterdam een afdeling voor terroristen ingericht. Er zijn evenwel terroristen van alle slag, van Syriëstrijders tot neonazi’s, en dat leidt tot samenlevingsproblemen.

  De bekendste gevangene in Vught is Mohammed Bouyeri, die tot levenslange opsluiting is veroordeeld voor de moord op de Nederlandse cineast en columnist Theo Van Gogh. Met hem zitten in Vught mensen die ervan verdacht worden lid te (willen) zijn van een terroristische organisatie en mensen die naar het kalifaat van IS in Syrië trokken. En ook vijf mannen die tot vier jaar cel zijn veroordeeld voor het begin vorig jaar gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Volgens de rechtbank hadden de vijf daarbij een terroristisch oogmerk: zij wilden met geweld de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen om er voor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen (zie: https://www.rechtspraak.nl/…/Terroristen-bestraft-voor-bran…). Vandaar dat de vijf op de terroristenafdeling in de gevangenis van Vught worden vastgehouden.

   De vijf radicaliseerden op korte tijd tot neonazi’s. In de gevangenis begonnen ze tegen Turkse, Surinaamse en Antilliaanse gevangenen zaken als “Hé, kankerapen!” te roepen. Een Syriëstrijder kreeg “Kanker-IS’er!” te horen. Volgens een e-mail die De Volkskrant kon inzien mochten “de nazi’s” niet alleen naar hartenlust schelden, ze hoefden “maar een kik te geven” en ze werden door het gevangenispersoneel “op hun Arische wenken bediend”.

   Toen dit bekend geraakte werden de neonazi’s overgeplaatst naar de vrouwenafdeling binnen de terroristenafdeling in Vught. Weliswaar niet samen met de vrouwen, maar het geschreeuw en de seksistische opmerkingen van de neonazi’s waren wel te horen tot bij de vrouwelijke gevangenen. Overigens zaten de vrouwelijke gevangenen in een vleugel van de gevangenis waar zowat iedereen hen kon bekijken. Bij een rechtszaak in beroep van een vermeende ronselaar van Syriëstrijders, vorige week donderdag, bleek dat intussen een en ander is veranderd in de gevangenis van Vught. De vrouwelijke gevangenen zijn verplaatst naar een vleugel waar ze niet voor zowat iedereen te kijk te staan, en de vijf neonazi’s zijn op een eigen afdeling geplaatst.

   Binnen de afdeling voor terroristen in de gevangenis van Vught zijn er nu vijf aparte onderafdelingen. Volgens de gevangenisdirectie is dit niet als gevolg van de incidenten de voorbije weken, maar omdat de afdeling voor terroristen stapsgewijs werd ingericht. Nochtans bestaat de afdeling voor terroristen in de gevangenis van Vught al sinds 2006.
Vermits zowel IS-terroristen als neonazi’s samenleven met anderen uitsluiten, zullen ze allicht geen bezwaar hebben tegen aparte afdelingen voor henzelf in de gevangenis. Een goede voorbereiding op de multiculturele samenleving buiten de gevangenismuren is dit evenwel niet.

   En nog dit. De molotovcocktails werden op 27 februari 2016 naar de moskee van Enschede gegooid; op 27 oktober 2016, exact acht maanden later, werden de daders reeds Nederlandse veroordeeld door een rechtbank. De snelheid waarmee opgetreden werd, kan als voorbeeld dienen voor de Belgische justitie. Ook de vlotheid waarmee inzage wordt verleend van het vonnis is iets wat we in België totáál niet kennen.
Wie wel de bal misslaat, is de Nederlandse staatsveiligheidsdienst. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft pas haar jaarverslag 2016 publiek gemaakt. Inzake rechtsextremisme staat in het jaarverslag enkel iets over het ontstaan van burgerwachten, zonder daar dieper op in te gaan, en over rechtsextremisten die op de vuist willen gaan bij de Zwarte Piet-discussie. De AIVD rept met geen woord over de aanslag op de moskee in Enschede door neonazi’s, alhoewel die aanslag én de beoordeling ervan door de rechtbank in 2016 plaatsvond. En het de eerste uitspraak van een Nederlandse rechtbank is waarbij een aanslag op een moskee als een terroristische activiteit wordt beoordeeld. Niets daarvan dus in het AIVD-jaarverslag.