Nederland: Aparte gevangenisafdeling voor Neonazi's

 

 

Door Ed Steffens, Anti-fascistisch Front: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1461618830557009/

Gepubliceerd in de NAIS Gazet: 7 april 2017

 

Foto: Enkele van de vijf veroordeelde neonazi’s. Voor een reportage van EenVandaag bij de behandeling van hun rechtszaak: zie http://justitie.eenvandaag.nl/…/om_celstraf_voor_brandbomme….

   Om rekrutering en radicalisering van andere gevangenen te voorkomen werd in de gevangenissen van Vught en Rotterdam een afdeling voor terroristen ingericht. Er zijn evenwel terroristen van alle slag, van Syriëstrijders tot neonazi’s, en dat leidt tot samenlevingsproblemen.

  De bekendste gevangene in Vught is Mohammed Bouyeri, die tot levenslange opsluiting is veroordeeld voor de moord op de Nederlandse cineast en columnist Theo Van Gogh. Met hem zitten in Vught mensen die ervan verdacht worden lid te (willen) zijn van een terroristische organisatie en mensen die naar het kalifaat van IS in Syrië trokken. En ook vijf mannen die tot vier jaar cel zijn veroordeeld voor het begin vorig jaar gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Volgens de rechtbank hadden de vijf daarbij een terroristisch oogmerk: zij wilden met geweld de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen om er voor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen (zie: https://www.rechtspraak.nl/…/Terroristen-bestraft-voor-bran…). Vandaar dat de vijf op de terroristenafdeling in de gevangenis van Vught worden vastgehouden.

   De vijf radicaliseerden op korte tijd tot neonazi’s. In de gevangenis begonnen ze tegen Turkse, Surinaamse en Antilliaanse gevangenen zaken als “Hé, kankerapen!” te roepen. Een Syriëstrijder kreeg “Kanker-IS’er!” te horen. Volgens een e-mail die De Volkskrant kon inzien mochten “de nazi’s” niet alleen naar hartenlust schelden, ze hoefden “maar een kik te geven” en ze werden door het gevangenispersoneel “op hun Arische wenken bediend”.

   Toen dit bekend geraakte werden de neonazi’s overgeplaatst naar de vrouwenafdeling binnen de terroristenafdeling in Vught. Weliswaar niet samen met de vrouwen, maar het geschreeuw en de seksistische opmerkingen van de neonazi’s waren wel te horen tot bij de vrouwelijke gevangenen. Overigens zaten de vrouwelijke gevangenen in een vleugel van de gevangenis waar zowat iedereen