Home » Activisme » 2014 » * CENSORED NEWS – ‘HELDEN IN HET VERZET AWARDS!’ 2014

* CENSORED NEWS – ‘HEROES IN RESISTANCE AWARDS!’ 2014

Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

 Vertaald door NAIS, De NAIS Gazet: www.dnaisgazet.be

 

De lezers van Censored News hebben een selectie gemaakt van hun ‘Helden van het Verzet.’

De Lifetime Achievement Awards gaan naar Leonard Peltier, Debra en Alex White Plume, Billy Frank,jr. Lehman Brightman en Dine’ en Hopi Elders.

Censored News lezers kozen nog vierentwintig andere inheemsen om te vereren met de Helden in ’t Verzet Awards.

De Helden in ’t verzet- prijzen worden dit jaar toegekend in nagedachtenis van de inheemse mensen die uit hun huizen verdreven en vermoord werden terwijl zij hun gronden verdedigden tegen ontginningen, boringen, dammen, ontbossing en andere verwoestingen over de hele wereld.

 

Lifetime Achievement Heroes in Resistance

 

Van binnen de gevangenismuren komt de stem van Leonard Peltier, en uit Pine Ridge komen de stemmen van Debra en Alex White Plume.

Visrechten -kampioen Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, inspireerde lezers met zijn moed, woorden en actie en zijn overgaan naar de geestenwereld werd dit jaar herdacht.

Voor hun levenslange strijd worden de Dine’ elders van de Black Mesa en de Hopi elders die werken in solidariteit voor wereldvrede en eenheid van de mensheid, gevierd door de lezers van Censored News.

 

- Leonard Peltier werd door Art Greene, Navajo Red, en anderen gekozen voor de Lifetime Achievement Award omdat “hij een inspiratie is voor ons allemaal”, aldus Art Greene.

Leonard Peltier zit reeds 40 jaar in de gevangenis.

 

- De held van de visrechten, Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, werd meer dan 50 keer gearresteerd terwijl hij de Treaty visrechten verdedigde. Frank werd verkozen door o.a Lloyd Vivola, long Walker, en Sandra Beasly. Lloyd zegt over Billy Frank,

“ hij is mijn favoriet. Zowel voor memorial als lifetime achievement. Lloyd wees erop dat Frank tientallen jaren tegen het systeem gevochten heeft en “zijn volk gediend heeft en het land en water voor zijn verwanten herstelde.”

 

-Renee Still Day was een van de lezers die Alex en Debra White Plume, stichters van het Owe Aku Internatonal Justice Project, koos voor hun strijd voor het hooghouden van de verdragen. De White Plumes, die dicht bij het land leven zijn de stemmen van het verzet tegen uranium -ontginning en de Keystone XL teerzanden pijpleiding.

 

- Nabahii (Bahe) Keediniihii (Katenay) van de soevereine Dineh natie van Big Mountain eren hun helden.

“Bi’Keyah’: Pauline Whitesinger, Mazzie Begay, Haastin Niiz Begay, Ida Mae Clinton, en dochter van Haastin Black Horse. Elders die overgegaan zijn naar de geestenwereld en wiens erfdeel van overwinningen en goed leiderschap geëerd worden doorheen heel het soevereine native verzet.

Dineh elders hebben zich 40 jaar lang verzet tegen gedwongen verhuizingen en de kolenmijnen, en de elektriciteitcentrales die de kolen, de lever van Moeder Aarde uit de grond gesleurd hebben, terwijl ze het land, de lucht en water vergiftigden en het vreedzame leven van de Dineh grondig verstoord hebben.

 

 

- Dineh en Hopi elders werden geëerd als helden door Carina Gustavsson. Uit Europa schrijft ze ons: “ Zoals steeds zijn de grootmoeders van Big Mountain vroeger en nu, onze grote inspiratie .”

Carina koos Katherine Smith Dine, Roberta Blackgoat, Ida Mae Clinton, Pauline Whitesinger, NaBahe Kediinihii, Norman Patrick Brown, Kee Watchman en de Great Hopi Elders, Martin Gashweseoma, Dan Evehema, David Monongye en Thomas Banyacya.

 

 

- Lehman Brightman, Lakota, werd geselecteerd door zijn zoon, Quanah Parker Brigthman voor Lifetimle Achievement als een held in het verzet. Lehman wordt geëerd als de stichter van United Native Americans, en als symbool voor kracht en moed tijdens de bezetting van Alcatraz, the Longest Walk 1978 en nog veel meer.

 

Spirit of the land, Spirit of the People, Helden in ’t verzet

 

- Chief Arvol Looking Horse, wordt geëerd om voorop te gaan in de spirituele bescherming van sacrale plaatsen en leringen voor zijn volk.

 

 - De Zapatistas worden geëerd als de bakens in de strijd voor waardigheid, autonomie en rechtvaardigheid en om de omvang van de menselijke geest in de bescherming van het land en het volk, bewezen te hebben. Hun kracht van corporatieve strijd, en hun grote liefde overstijgen het Mexicaanse leger, de corrupte regeringen van Mexico en de Verenigde staten, en het vermoorden van het volk van Chiapas door genocidale corporaties.

 

- Patricia MacDonald koos Chief Allan Adam van de Athabascan Chipewyan Firts Nations om geëerd te worden als een held van het verzet.

“ Chief Adam is opgestaan tegen de Harper regering en blijft stand houden. Hij heeft Neil Young in de strijd tegen de teerzanden in het hart van het traditioneel territorium van zijn volk , gebracht en gaat voort om zijn visie te bewijzen dat Solar kan werken in noord Alberta. Hij heeft geen cent aangenomen van de Canadese regering in drie jaar,vanwege een bezwarende clausule dat ze in hun jaarlijkse financieringsovereenkomst hebben opgenomen zonder te vermelden dat het risico kan inhouden voor sommige First Nations.”

 

- Censored News eert Louise Benally van Big Mountain, en haar familie, met de Spirit of the Land, Spirit of the People Award, voor haar verzet tegen de gedwongen verhuizing en om de stem te zijn tegen relocaties, oorlog, vuile kolen op Black Mesa, elektriciteitscentrales en het bedrog door de media.

 

- Winnemem Wintu Chief Caleen Sisk wordt geëerd om door te gaan met de ceremonieën en haar gevecht voor rechtvaardigheid voor de Winnemen Wintu in California.

 

- Madonna Thunder Hawk, Lakota, is geëerd voor haar verdediging van kinderen in Zuid Dakota, en het blootleggen van de diefstal van kinderen door de welzijnsorganisaties.

 

- Jean Whitehorse, Dineh is geëerd voor het ontmaskeren van de sterilisaties van Native vrouwen door de USA, in de indiaanse Health Service klinieken.

 

- Yen Youngblood selecteerde Rosemary Ahtuangaruak, Inupiaq als haar held. Een activiste die vecht tegen olie en gasboringen in Alask.

Rosemary zei: “Het plan van Shell om te boren naar olie en gas in de Chukchi en Beaufort zee zijn ten koste van de traditionele en culturele activiteiten van onze familie en dorp. Wij hangen af van ons traditioneel voedsel dat migreert door zowel de Beaufort en Chukci zeeën. Iedere schade van de Shell -activiteiten die toegebracht worden aan onze bronnen, waaronder ‘bowhead’ walvissen, zeehonden, vis en caribou, bedreigen ons voedsel en onze gezondheid.”

 

- Natalie Hand eert Marie Randall, Lakota grootmoeder met de Hero in Resistance Award. Randall is een heldin door haar jarenlange storytelling en het bekend maken van de waarheid, en voor haar daad toen zij de teerzanden- megalading tegenhield in Pine Ridge.

Natalie zei over Auntie Marie, “ Ze is 94 jaar oud. Haar volledige naam is Marie Brushbreaker Randall. Zij is een volbloed Sicangu Lakota. Haar Lakota naam is ‘Oyate Win’. Zij is moeder van 10 kinderen, verschillende adoptiekinderen en van drie generaties kleinkinderen.”

“Zij is een vurig aanhanger van de Treaty rechten. Haar hunka broer (adoptie broer) was wijlen Chief Oliver Red Cloud. Zij trad op als de elder grootmoeder -woordvoerder van de Black Hills Sioux Nation Treaty Council.”

Natalie citeert Randall’s beroemde uitspraken:

“Water is onze eerste medicijn en onze moeder Unci Maka (grootmoeder aarde) kan niet zonder leven en wij ook niet.” “Vrouwen zijn de rugge graat van ons volk.” “Vrouwen zijn de hoeders van alle generaties.” “ De Verdragen zijn de hoogste wet van het land.”

 

- Nicole Horseherder, Dineh, koos Klee Benally, Dineh zanger, activist en filmmaker.

Benally confronteerde de veilinghuizen in Parijs die Native ceremoniële voorwerpen verkochten. Benally gaat dit jaar verder met authentieke journalistiek en ‘cutting edge’ videos.

 

 

- Klee Benally zei dat zijn helden : Nicole Horseherder, Amanda Blackhorse, Amanda S. Lickers, Colleen Cooley, Leona Morgan en de O’odham Youth Collective zijn. Zij zijn symbolen van de strijd voor recht, verdediging van het land en het verzet tegen de onderdrukking.

 

- Irvin Morris, Dineh, en Sandra Beasly oa, hebben Amanda Blackhorse als hun held gekozen voor haar strijd tegen de Washington Redskins en racistische mascottes.

 

 

- Joye Braun, Cheyenne River Lakota, is geëerd om haar actie om de megaladingen door haar thuisland in Zuid Dakota tegen te houden en haar strijd tegen de Keystone XL teerzanden pijpleiding.

 

- William Underbaggage; Lakota, zei dat zijn helden in Pine Ridge zitten,

“Grass Roots AIM security elder en director, Guy Dull Knife Jr., en AIM Youth Security voor het aanpakken van de drankhandel in White Clay.”

 

- Anna Rondon, Dineh wordt geëerd voor haar toewijding aan de strijd voor mensenrechten en om nieuwe vormen van energie en duurzaamheid naar de Navajo Natie te brengen.

 

- De held van John Entrop’s is Kanahus Freedom, die het land beschermd tegen Imperial mining.

 

- Censored News eert al diegenen die zich verzetten in het noorden om hun land te beschermen, waaronder de demonstranten die gearresteerd werden op Burnham Mountain, de Sechelt, die de olielek op Mount Polley bevechten en de Klabona Keepers, Unist’ot’ten kamp, Mohawks, Anishinaabe, Cree, Mic’mac, Gwich’in en alle anderen die strijden voor de verdediging van land, water, lucht en het volk in het noorden.

 

-Censored News eert de vrouwen en mannen die getuigenissen kwamen afleggen tijdens het kostscholentribunaal op Oneida land in Wisconsin , waar zij de gruwelen en misbruik in de door de kerk en regering geleide scholen in zowel de USA als in Canada beschreven.

 

- The Border Defenders Award gaat naar Ofelia Rivas, stichter van O’odham VOICE aganist the wall, voor haar levenslange verdediging van O’odham in hun thuisland.

Rivas wordt geëerd voor het bekendmaken van het misbruik door de US grenspatrouilles, US drones, en de US spionnentorens op het soevereine Tohono O’odham land.

 

 

-San Carlos Apaches worden geëerd voor hun strijd om het sacrale Oak Flat te bewaren , en hun strijd tegen de kopermijnen en de corruptie van verkozen ambtenaren in Arizona.

 

 

- Censored News eert Jose Matus, Yaqui, met de Cermonial Defender Award.

Matus strijd reeds 40 jaar met de US grens agenten om Yaqui ceremoniële leiders voor een kort verblijf over te brengen van Sonora, Mexico, zodat zij de Yaqui ceremonieën kunnen voortzetten.

 

- Censored nieuws eert Mike Wilson, Tohono O’odham, voor het uitdelen van water aan de migranten, en voor het verlenen van beschutting en voedsel aan de migranten vrouwen en kinderen, aan de grens met Arizona.

 

-Censored News dankt Willie Nelson en Neill Young omdat zij zich achter de strijd geschaard hebben tegen de Keystone XL teerzanden die de Oglala Aquifer bedreigen.

 

- Casey Camp, Ponca wordt geëerd voor haar strijd tegen de teerzanden en haar stem bij Rights of Nature Tribunals in Eciador en Peru.

 

- Kandi Mosset, Mandan, Hidatsta en Arikara wordt geëerd voor haar volharding in de strijd tegen olie en gasboringen in haar thuisland in noord Dakota.

 

- Steve Melendez, Pyramid Lake Paiute, en zijn vrouw Cheryl Melendez van het American Indian Genocide Museum in Houston worden geëerd voor hun niet-aflatende strijd om de historische en nog voortdurende genocide bekend te maken.

 

Nieuwe perspectieven in Media, Muziek en film

 

-Censored News Resistance in Media Award gaat naar Kahentinetha van Mohawk Nation News en de Mohawk Warrior Society voor hun verzet tegen onrecht en het bevorderen van de Grote Wet van de Vrede.

 

- Klee Benally, Dineh, en de Native jongeren van Indigenous Action Media in Arizona krijgen de Resistance in Journalism Award voor authentieke nieuwsberichten over de indigenous Action Media en Save the Peaks.

 

- Censored News fotograaf van het jaar is Robyn Jackson, Dineh voor haar foto’s van de Dineh in Wall Street tijdens de klimaatmars in New York 2014.

 

Dineh vrouwen in de foto’s van Robyn werden geïnterviewd door Democracy Now!

Navajo activist 2: “Ya’a’teeh (spreekt Dine’ Bizaad) “Waarom we hier zijn vandaag, wij kwamen met een delegatie van mensen uit Arizona. Wij zijn hier met 11 personen. We komen van een land dat rijk is aan bronnen, en wij kwamen om de wereld te vertellen dat wij niet langer een bronnen- kolonie zullen zijn, genoeg is genoeg.”

 

Navajo activist 2: “De Navajo Natie, Dine’ natie, waar wij vandaan komen, bevindt zich in de rijkste energie corridor in Noord Amerika, dus zitten onze mensen reeds 100 jaar in de frontlinie van energie extractie, natuurlijk gas, olie, uranium en kolen. En nu komen ze ons water halen. Ondertussen heeft een derde van ons volk geen toegang tot kraanwater. Ik en mijn familie moeten het stellen zonder kraanwater. En daarom zijn wij hier, we zijn hier om te zeggen, wij bestaan nog en leveren geen offers meer voor dit rijk.”

 

- Carl ‘Bad Bear’ Sampson, Western Shoshone en Paiute, wordt vereerd met de Resistance in photojournalism Award.

Bad Bear fotografeerde de Longest Walk 2,3 en 4 terwijl hij door Amerka stapte. Zijn foto’s legde ook de Peltier- rallies en protesten ter verdediging van de Paiute waterrechten in Nevada, vast.

 

- De New Perspectives in Resistance in Radio Awards gaan naar: John Kane, Mohawk, bij ‘Let’s talk native; James Browneagle bij Tribal Voices Radio in noord California en Raven Redbone bij Make No Bones About it, Olympia Washington.

 

- Chase Iron Eyes, Lakota wordt geëerd voor New Resistance Media voor Last Real Indians, wat nu een gedrukte krant is.

Last Real Indians heeft de diefstal van kinderen door welzijnsdiensten aan de kaak gesteld, het racisme in de Dakota’s en nog zoveel meer.

 

- Ann-erika White Bird bij Lakota Voice wordt geëerd voor haar verslaggeving van Greg Grey Cloud’s lied in de senaat en haar toewijding om aanwezig te zijn om het nieuws te coveren in Rosebud , Zuid Dakota

 

- Sihasin’s Jeneda en Clayson Benally, worden geëerd met de Global Music in Resistance Award voor hun acties en muziek om te beschermen en te bewaren. Bijzonder respect voor Sihasin voor haar optredens met Tinariwen van de Sahara woestijn in het noordelijke Mali.

 

- Censored News eert Buffy Sainte Marie, Cree, voor haar muziek en haar stem tegen de oorlog, wat aanleiding gegeven heeft dat ze uit de muziek business in de US geweerd werd door President Lyndon Johnson.

 

- Censored News eert Simon Ortiz, Acoma Pueblo, als de held in Resistance Poet van het jaar. Ortiz wordt geëerd voor zijn gedichten en inspiratie aan andere Native dichters, en voor zijn steun aan de Zapatistas en grassroots strijd ter verdediging van het land.

 

- Tantoo Cardinal wordt geëerd als actrice en een van de rechters op de Rights of Nature Tribunals in Ecuador en Peru.

 

- Dineh filmmaker Arlene Bowman wordt geëerd voor haar levenslange toewijding aan de Dine cultuur. Onder haar films vinden wij Navajo Talking Picture, Song Journey en Graffiti.

 

- Censored News eert Govinda van Earthcycles met de Broadcast Resistance Award voor de livestream, video archieven en live radio, van ’t verzet doorheen de America’s, van Bolivia, Cancun en B.C; tot indiaans land van de Pueblo’s, Lakotas, Tohono O’odham, Western Shoshone, Dineh, Crow Nation, Mandan, Hidatsa en Arikara, en meer , met inbegrip van de stemmen van de American Indian Movement, en de vijf maanden lange uitzendingen van de Longest Walk 2. De live verslaggeving met Censored News omvatten ddit jaar het kostscholentribunaal op Oneida land in Wisconsin en AIM West conferentie in San Francisco.

 

- Censored News eert onze reeds jarenlange vertalers met de Translation Awards in Resistance. Dank u Christine Prat voor de vertalingen in het Frans en Alice Holemans van NAIS voor de Nederlandse vertalingen.

Censored News verwelkomt Selina Berger, die voortaan Censored News zal vertalen in het Duits.

 

- Censored News dankt ook de demonstranten in Frankrijk die zich blijven verzetten tegen de veilinghuizen die de inheemse ceremoniële items blijven verkopen.

 

- Demonstraties voor Leonard Peltier zijn ook dit jaar in België blijven doorgaan.

 

Verzet : visie voor toekomende generaties

 

- Censored News eert de nagedachtenis van Russell Means, Lakota, Carter Camp, Ponca en Rosalie Little Thunder, die allen overgegaan zijn naar de geestenwereld. De Thunder Bearers Award wordt hen toegekend voor hun levenslange prestaties.

 

- Means, Camp en Little Thunder gaven ons niet alleen acties maar ook hun aparte kijk op de geschiedenis en de wereld, en dit in tijden wanneer hun kijk niet altijd populair was.

Van de bezetting van Wounded Knee en alles daarna waren Means en Camp de levenlange symbolen van het verzet.

 

 

- Rosalie Little Thunder gaf een stem aan de bizons van Yellowstone, en werd samen met andere Native schrijvers gecensureerd in de grootste boek verbanning van de eeuw, aan de openbare scholen in Tucson.

 

- Damon Watahomigie (Supai Waters) Havasupai, zei dat zijn helden van de Noordelijke Havasupai AIM vrede en verdediging coalitie zijn: Lakotas Debra en Alex White Plume, Tom Goldtooth van het IEN, Teresa Spence, First Nation, Spirit Earth Nation warriors, vergeten mensen, diep gewortelde grass dancing verzetsmensen en de ware United Nations.

 

- Zoi Lightfoot eert de Earth Guardians Youth Council “Ik heb de gebroeders Xiutezcatl (14) en Itzcuauhti Martinez (11) en wat zij doen in de fracking protesten en landkwesties, geobserveerd. Van deze twee zullen wij in de toekomst nog horen. Het zijn geweldige kinderen.”

 

- Censored News dankt Wikileaks en Anonymous omdat zij de waarheid de wereld in sturen, de waarheid die anders verborgen zou blijven en waardoor verdrukking en onrecht zich kunnen verspreiden.

 

- Censored News eert iedereen die waar ook vecht tegen verdrukking, vecht voor autonomie, recht en waardigheid.

 

- Dank aan onze, lezers, schrijvers en fotografen om het Censored News mogelijk te maken te overleven.

Wij zijn nu in ons negende jaar met 3.6 miljoen pageviews zonder adverteerders, sponsors of subsidies.

_____________________________________________________

 

Nota van NAIS: Wij danken Censored News voor de erkenning met de Translation Awards in Resistance. A. Holemans redactie De NAIS Gazet

 

Note from Nais: Thanks to Censored News for the recognition with the Translation Awards in Resitance. A.Holemans, red. De NAIS Gazet