* CENSORED NEWS – ‘HEROES IN RESISTANCE AWARDS!’ 2014

Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

 Vertaald door NAIS, De NAIS Gazet: www.dnaisgazet.be

 

De lezers van Censored News hebben een selectie gemaakt van hun ‘Helden van het Verzet.’

De Lifetime Achievement Awards gaan naar Leonard Peltier, Debra en Alex White Plume, Billy Frank,jr. Lehman Brightman en Dine’ en Hopi Elders.

Censored News lezers kozen nog vierentwintig andere inheemsen om te vereren met de Helden in ’t Verzet Awards.

De Helden in ’t verzet- prijzen worden dit jaar toegekend in nagedachtenis van de inheemse mensen die uit hun huizen verdreven en vermoord werden terwijl zij hun gronden verdedigden tegen ontginningen, boringen, dammen, ontbossing en andere verwoestingen over de hele wereld.

 

Lifetime Achievement Heroes in Resistance

 

Van binnen de gevangenismuren komt de stem van Leonard Peltier, en uit Pine Ridge komen de stemmen van Debra en Alex White Plume.

Visrechten -kampioen Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, inspireerde lezers met zijn moed, woorden en actie en zijn overgaan naar de geestenwereld werd dit jaar herdacht.

Voor hun levenslange strijd worden de Dine’ elders van de Black Mesa en de Hopi elders die werken in solidariteit voor wereldvrede en eenheid van de mensheid, gevierd door de lezers van Censored News.

 

- Leonard Peltier werd door Art Greene, Navajo Red, en anderen gekozen voor de Lifetime Achievement Award omdat “hij een inspiratie is voor ons allemaal”, aldus Art Greene.

Leonard Peltier zit reeds 40 jaar in de gevangenis.

 

- De held van de visrechten, Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, werd meer dan 50 keer gearresteerd terwijl hij de Treaty visrechten verdedigde. Frank werd verkozen door o.a Lloyd Vivola, long Walker, en Sandra Beasly. Lloyd zegt over Billy Frank,

“ hij is mijn favoriet. Zowel voor memorial als lifetime achievement. Lloyd wees erop dat Frank tientallen jaren tegen het systeem gevochten heeft en “zijn volk gediend heeft en het land en water voor zijn verwanten herstelde.”

 

-Renee Still Day was een van de lezers die Alex en Debra White Plume, stichters van het Owe Aku Internatonal Justice Project, koos voor hun strijd voor het hooghouden van de verdragen. De White Plumes, die dicht bij het land leven zijn de stemmen van het verzet tegen uranium -ontginning en de Keystone XL teerzanden pijpleiding.

 

- Nabahii (Bahe) Keediniihii (Katenay) van de soevereine Dineh natie van Big Mountain eren hun helden.

“Bi’Keyah’: Pauline Whitesinger, Mazzie Begay, Haastin Niiz Begay, Ida Mae Clinton, en dochter van Haastin Black Horse. Elders die overgegaan zijn naar de geestenwereld en wiens erfdeel van overwinningen en goed leiderschap geëerd worden doorheen heel het soevereine native verzet.

Dineh elders hebben zich 40 jaar lang verzet tegen gedwongen verhuizingen en de kolenmijnen, en de elektriciteitcentrales die de kolen, de lever van Moeder Aarde uit de grond gesleurd hebben, terwijl ze het land, de lucht en water vergiftigden en het vreedzame leven van de Dineh grondig verstoord hebben.

 

 

- Dineh en Hopi elders werden geëerd als helden door Carina Gustavsson. Uit Europa schrijft ze ons: “ Zoals steeds zijn de grootmoeders van Big Mountain vroeger en nu, onze grote inspiratie .”

Carina koos Katherine Smith Dine, Roberta Blackgoat, Ida Mae Clinton, Pauline Whitesinger, NaBahe Kediinihii, Norman Patrick Brown, Kee Watchman en de Great Hopi Elders, Martin Gashweseoma, Dan Eveh