* CENSORED NEWS – ‘HEROES IN RESISTANCE AWARDS!’ 2014

Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

 Vertaald door NAIS, De NAIS Gazet: www.dnaisgazet.be

 

De lezers van Censored News hebben een selectie gemaakt van hun ‘Helden van het Verzet.’

De Lifetime Achievement Awards gaan naar Leonard Peltier, Debra en Alex White Plume, Billy Frank,jr. Lehman Brightman en Dine’ en Hopi Elders.

Censored News lezers kozen nog vierentwintig andere inheemsen om te vereren met de Helden in ’t Verzet Awards.

De Helden in ’t verzet- prijzen worden dit jaar toegekend in nagedachtenis van de inheemse mensen die uit hun huizen verdreven en vermoord werden terwijl zij hun gronden verdedigden tegen ontginningen, boringen, dammen, ontbossing en andere verwoestingen over de hele wereld.

 

Lifetime Achievement Heroes in Resistance

 

Van binnen de gevangenismuren komt de stem van Leonard Peltier, en uit Pine Ridge komen de stemmen van Debra en Alex White Plume.

Visrechten -kampioen Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, inspireerde lezers met zijn moed, woorden en actie en zijn overgaan naar de geestenwereld werd dit jaar herdacht.

Voor hun levenslange strijd worden de Dine’ elders van de Black Mesa en de Hopi elders die werken in solidariteit voor wereldvrede en eenheid van de mensheid, gevierd door de lezers van Censored News.

 

- Leonard Peltier werd door Art Greene, Navajo Red, en anderen gekozen voor de Lifetime Achievement Award omdat “hij een inspiratie is voor ons allemaal”, aldus Art Greene.

Leonard Peltier zit reeds 40 jaar in de gevangenis.

 

- De held van de visrechten, Billy Frank, Jr. Nisqually Nation, werd meer dan 50 keer gearresteerd terwijl hij de Treaty visrechten verdedigde. Frank werd verkozen door o.a Lloyd Vivola, long Walker, en Sandra Beasly. Lloyd zegt over Billy Frank,

“ hij is mijn favoriet. Zowel voor memorial als lifetime achievement. Lloyd wees erop dat Frank tientallen jaren tegen het systeem gevochten heeft en “zijn volk gediend heeft en het land en water voor zijn verwanten herstelde.”

 

-Renee Still Day was een van de lezers die Alex en Debra White Plume, stichters van het Owe Aku Internatonal Justice Project, koos voor hun strijd voor het hooghouden van de verdragen. De White Plumes, die dicht bij het land leven zijn de stemmen van het verzet tegen uranium -ontginning en de Keystone XL teerzanden pijpleiding.

 

- Nabahii (Bahe) Keediniihii (Katenay) van de soevereine Dineh natie van Big Mountain eren hun helden.

“Bi’Keyah’: Pauline Whitesinger, Mazzie Begay, Haastin Niiz Begay, Ida Mae Clinton, en dochter van Haastin Black Horse. Elders die overgegaan zijn naar de geestenwereld en wiens erfdeel van overwinningen en goed leiderschap geëerd worden doorheen heel het soevereine native verzet.

Dineh elders hebben zich 40 jaar lang verzet tegen gedwongen verhuizingen en de kolenmijnen, en de elektriciteitcentrales die de kolen, de lever van Moeder Aarde uit de grond gesleurd hebben, terwijl ze het land, de lucht en water vergiftigden en het vreedzame leven van de Dineh grondig verstoord hebben.

 

 

- Dineh en Hopi elders werden geëerd als helden door Carina Gustavsson. Uit Europa schrijft ze ons: “ Zoals steeds zijn de grootmoeders van Big Mountain vroeger en nu, onze grote inspiratie .”

Carina koos Katherine Smith Dine, Roberta Blackgoat, Ida Mae Clinton, Pauline Whitesinger, NaBahe Kediinihii, Norman Patrick Brown, Kee Watchman en de Great Hopi Elders, Martin Gashweseoma, Dan Evehema, David Monongye en Thomas Banyacya.

 

 

- Lehman Brightman, Lakota, werd geselecteerd door zijn zoon, Quanah Parker Brigthman voor Lifetimle Achievement als een held in het verzet. Lehman wordt geëerd als de stichter van United Native Americans, en als symbool voor kracht en moed tijdens de bezetting van Alcatraz, the Longest Walk 1978 en nog veel meer.

 

Spirit of the land, Spirit of the People, Helden in ’t verzet

 

- Chief Arvol Looking Horse, wordt geëerd om voorop te gaan in de spirituele bescherming van sacrale plaatsen en leringen voor zijn volk.

 

 - De Zapatistas worden geëerd als de bakens in de strijd voor waardigheid, autonomie en rechtvaardigheid en om de omvang van de menselijke geest in de bescherming van het land en het volk, bewezen te hebben. Hun kracht van corporatieve strijd, en hun grote liefde overstijgen het Mexicaanse leger, de corrupte regeringen van Mexico en de Verenigde staten, en het vermoorden van het volk van Chiapas door genocidale corporaties.

 

- Patricia MacDonald koos Chief Allan Adam van de Athabascan Chipewyan Firts Nations om geëerd te worden als een held van het verzet.

“ Chief Adam is opgestaan tegen de Harper regering en blijft stand houden. Hij heeft Neil Young in de strijd tegen de teerzanden in het hart van het traditioneel territorium van zijn volk , gebracht en gaat voort om zijn visie te bewijzen dat Solar kan werken in noord Alberta. Hij heeft geen cent aangenomen van de Canadese regering in drie jaar,vanwege een bezwarende clausule dat ze in hun jaarlijkse financieringsovereenkomst hebben opgenomen zonder te vermelden dat het risico kan inhouden voor sommige First Nations.”

 

- Censored News eert Louise Benally van Big Mountain, en haar familie, met de Spirit of the Land, Spirit of the People Award, voor haar verzet tegen de gedwongen verhuizing en om de stem te zijn tegen relocaties, oorlog, vuile kolen op Black Mesa, elektriciteitscentrales en het bedrog door de media.

 

- Winnemem Wintu Chief Caleen Sisk wordt geëerd om door te gaan met de ceremonieën en haar gevecht voor rechtvaardigheid voor de Winnemen Wintu in California.

 

- Madonna Thunder Hawk, Lakota, is geëerd voor haar verdediging van kinderen in Zuid Dakota, en het blootleggen van de diefstal van kinderen door de welzijnsorganisaties.

 

- Jean Whitehorse, Dineh is geëerd voor het ontmaskeren van de sterilisaties van Native vrouwen door de USA, in de indiaanse Health Service klinieken.

 

- Yen Youngblood selecteerde Rosemary Ahtuangaruak, Inupiaq als haar held. Een activiste die vecht tegen olie en gasboringen in Alask.

Rosemary zei: “Het plan van Shell om te boren naar olie en gas in de Chukchi en Beaufort zee zijn ten koste van de traditionele en culturele activiteiten van onze familie en dorp. Wij hangen af van ons traditioneel voedsel dat migreert door zowel de Beaufort en Chukci zeeën. Iedere schade van de Shell -activiteiten die toegebracht worden aan onze bronnen, waaronder ‘bowhead’ walvissen, zeehonden, vis en caribou, bedreigen ons voedsel en onze gezondheid.”

 

- Natalie Hand eert Marie Randall, Lakota grootmoeder met de Hero in Resistance Award. Randall is een heldin door haar jarenlange storytelling en het bekend maken van de waarheid, en voor haar daad toen zij de teerzanden- megalading tegenhield in Pine Ridge.

Natalie zei over Auntie Marie, “ Ze is 94 jaar oud. Haar volledige naam is Marie Brushbreaker Randall. Zij is een volbloed Sicangu Lakota. Haar Lakota naam is ‘Oyate Win’. Zij is moeder van 10 kinderen, verschillende adoptiekinderen en van drie generaties kleinkinderen.”

“Zij is een vurig aanhanger van de Treaty rechten. Haar hunka broer (adoptie broer) was wijlen Chief Oliver Red Cloud. Zij trad op als de elder grootmoeder -woordvoerder van de Black Hills Sioux Nation Treaty Council.”

Natalie citeert Randall’s beroemde uitspraken:

“Water is onze eerste medicijn en onze moeder Unci Maka (grootmoeder aarde) kan niet zonder leven en wij ook niet.” “Vrouwen zijn de rugge graat van ons volk.” “Vrouwen zijn de hoeders van alle generaties.” “ De Verdragen zijn de hoogste wet van het land.”

 

- Nicole Horseherder, Dineh, koos Klee Benally, Dineh zanger, activist en filmmaker.

Benally confronteerde de veilinghuizen in Parijs die Native ceremoniële voorwerpen verkochten. Benally gaat dit jaar verder met authentieke journalistiek en ‘cutting edge’ videos.

 

 

- Klee Benally zei dat zijn helden : Nicole Horseherder, Amanda Blackhorse, Amanda S. Lickers, Colleen Cooley, Leona Morgan en de O’odham Youth Collective zijn. Zij zijn symbolen van de strijd voor recht, verdediging van het land en het verzet tegen de onderdrukking.

 

- Irvin Morris, Dineh, en Sandra Beasly oa, hebben Amanda Blackhorse als hun held gekozen voor haar strijd tegen de Washington Redskins en racistische mascottes.

 

 

- Joye Braun, Cheyenne River Lakota, is geëerd om haar actie om de megaladingen door haar thuisland in Zuid Dakota tegen te houden en haar strijd tegen de Keystone XL teerzanden pijpleiding.

 

- William Underbaggage; Lakota, zei dat zijn helden in Pine Ridge zitten,

“Grass Roots AIM security elder en director, Guy Dull Knife Jr., en AIM Youth Security voor het aanpakken van de drankhandel in White Clay.”

 

- Anna Rondon, Dineh wordt geëerd voor haar toewijding aan de strijd voor mensenrechten en om nieuwe vormen van energie en duurzaamheid naar de Navajo Natie te brengen.

 

- De held van John Entrop’s is Kanahus Freedom, die het land beschermd tegen Imperial mining.

 

- Censored News eert al diegenen die zich verzetten in het noorden om hun land te beschermen, waaronder de demonstranten die gearresteerd werden op Burnham Mountain, de Sechelt, die de olielek op Mount Polley bevechten en de Klabona Keepers, Unist’ot’ten kamp, Mohawks, Anishinaabe, Cree, Mic’mac, Gwich’in en alle anderen die strijden voor de verdediging van land, water, lucht en het volk in het noorden.

 

-Censored News eert de vrouwen en mannen die getuigenissen kwamen afleggen tijdens het kostscholentribunaal op Oneida land in Wisconsin , waar zij de gruwelen en misbruik in de door de kerk en regering geleide scholen in zowel de USA als in Canada beschreven.

 

- The Border Defenders Award gaat naar Ofelia Rivas, stichter van O’odham VOICE aganist the wall, voor haar levenslange verdediging van O’odham in hun thuisland.

Rivas wordt geëerd voor het bekendmaken van het misbruik door de US grenspatrouilles, US drones, en de US spionnentorens op het soevereine Tohono O’odham land.

 

 

-San Carlos Apaches worden geëerd voor hun strijd om het sacrale Oak Flat te bewaren , en hun strijd tegen de kopermijnen en de corruptie van verkozen ambtenaren in Arizona.

 

 

- Censored News eert Jose Matus, Yaqui, met de Cermonial Defender Award.

Matus strijd reeds 40 jaar met de US grens agenten om Yaqui ceremoniële leiders voor een kort verblijf over te brengen van Sonora, Mexico, zodat zij de Yaqui ceremonieën kunnen voortzetten.

 

- Censored nieuws eert Mike Wilson, Tohono O’odham, voor het uitdelen van water aan de migranten, en voor het verlenen van beschutting en voedsel aan de migranten vrouwen en kinderen, aan de grens met Arizona.

 

-Censored News dankt Willie Nelson en Neill Young omdat zij zich achter de strijd geschaard hebben tegen de Keystone XL teerzanden die de Oglala Aquifer bedreigen.

 

- Casey Camp, Ponca wordt geëerd voor haar strijd tegen de teerzanden en haar stem bij Rights of Nature Tribunals in Eciador en Peru.

 

- Kandi Mosset, Mandan, Hidatsta en Arikara wordt geëerd voor haar volharding in de strijd tegen olie en gasboringen in haar thuisland in noord Dakota.

 

- Steve Melendez, Pyramid Lake Paiute, en zijn vrouw Cheryl Melendez van het American Indian Genocide Museum in Houston worden geëerd voor hun niet-aflatende strijd om de historische en nog voortdurende genocide bekend te maken.

 

Nieuwe perspectieven in Media, Muziek en film

 

-Censored News Resistance in Media Award gaat naar Kahentinetha van Mohawk Nation News en de Mohawk Warrior Society voor hun verzet tegen onrecht en het bevorderen van de Grote Wet van