Keulen: socialisten mee in verzet tegen seksisme en racisme

Door Blokbuster : http://blokbuster.be/nl/?p=8348

1 Februari 2016

 

De Keulse bevolking was geschokt door de gebeurtenissen op oudjaar, toen tientallen vrouwen slachtoffer waren van ongewenste seksuele intimiteiten. Er kwamen pogingen van extreemrechts om racisme als ‘antwoord’ naar voor te brengen. Socialisten waren betrokken bij het protest tegen zowel seksisme als racisme. We spraken met Claus Ludwig van Sozialistische Alternative.

Hoe reageerde de bevolking in Keulen op de gebeurtenissen?

“Iedereen spreekt erover. De mensen zijn geschokt dat dit kon gebeuren. De gevestigde media en politici begonnen een demagogische campagne om verder in te binden op rechten voor asielzoekers. Extreemrechts zag een kans om vluchtelingen te beschuldigen. Op het internet en de sociale media kwam er een vloedgolf van racistische haat. Wie er anders uitziet, werd tot in de rij voor de kassa in de supermarkt openlijk aangesproken en gevraagd om ‘naar huis’ te gaan.

“Op 9 januari was er een betoging van Pegida met 1.500 aanwezigen, vooral hooligans en neonazi’s. Een dag later trokken 300 racisten door de stad op zoek naar migranten, onder het mom dat ze ‘vrouwen zouden beschermen’. Ze vielen migranten fysiek aan, minstens drie mensen raakten gewond, mensen van Syrische, Pakistaanse en Indische afkomst. Onder de aanvallers waren er neonazi’s en hooligans, maar ook georganiseerde criminelen met enkele ‘Hell’s Angels’ en buitenwippers.

“De politie verklaarde dat het recht niet in eigen handen mag genomen worden. Maar daar ging het niet om, de racisten zochten niet de daders van oudjaar maar iedereen die er ‘buitenlands’ uitzag. Het was een aanzet tot een pogrom.”

Hoe reageerde de linkerzijde? In welke acties en campagnes is SAV betrokken?

“In de eerste week van januari waren er vijf betogingen waar we aan deelnamen. Er waren 400 betogers tegen een brandstichting in een vluchtelingencentrum. We zijn ook actief in de antifascistische alliantie “Keulen tegen Rechts” en stelden daar voor om de slogan “Tegen seksistisch geweld, tegen racisme&rdqu