* VERENIGDE STATEN DEPORTEREN MIGRANTEN NAAR GEVARENZONES.

 Door: Frontera NorteSur

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Tienduizenden Mexicaanse immigranten uit de conflictzone, de verarmde staat van Guerrero werden sinds 2010 gedeporteerd uit de Verenigde Staten.

Volgens Netzahualcoyotl Bustamante Satin minister van migratie en internationale zaken, werden er tussen 2010 en 2014 137.000 mensen uit Guerrero gedeporteerd.

 

De Guerrero staatsbeambte zei dat het Nationale Migratie instituut de meerderheid van de gedeporteerden geïdentificeerd heeft als komende uti de vijf gemeenten: Acapulco, Teloloapan, Chilpancingo, Tlapa, and Chilapa.

De betreffende gemeenten, met uitzondering van Tlapa, kenden in die periode van vier jaar extreme uitbarstingen van geweld.

Het geweld werd toegeschreven aan twisten tussen georganiseerde misdaadgroepen over de controle van illegale drugsproductie en transport corridors; dominantie over de drugsmarkt op straat, voornamelijk in Acapulco; en ronduit politieke en economische controle van de gemeenten.

 

In 2015 gaat in verschillende van die zones het geweld nog steeds verder.

Tijdens de laatste dagen werden er nog zes geheime graven, of “narco-fosas” van ten minste 11 vermoorde slachtoffers door de autoriteiten opgegraven in Chilapa, waar vijf scholen in landelijke gemeenschappen gesloten blijven vanwege de veiligheidscrisis, sinds het begin van het semester.

Ondertussen weigeren in Acapulco de leerkrachten van bijna 100 scholen terug aan het werk te gaan omdat ze zich niet meer veilig voelen vanwege de voortdurende afzetterij en andere gewelddadige acties tegen uitoefenaars van hun beroep.

Deze boycott heeft een impact op ongeveer 10.000 studenten.

 

Het is niet bekend hoeveel van de gedeporteerden in Guerrero gebleven zijn of naar elders vertrokken.

Hoe dan ook, Bustamante zei dat zijn staat nu meer verantwoordelijkheid zal nemen aangaande onderwijs, gezondheidszorg, werk en huisvesting.

“De probleem is nu om een publiek beleidsplan en behandeling te ontwerpen dat aanvaardbaar is voor die 137.000 Guerrero residenten die tussen 2010 en 2014 uitgewezen werden door de Verenigde Staten.”

 

Bronnen: El Sur, January 8, 2015. Articles by Jacob Antonio Morales, Luis Daniel Nava and Luis Blancas. La Jornada (Guerrero edition), January 4, 2015. Article by Francisca Meza Carranza.

 

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico