DE NORMEN EN WAARDEN VAN DE N-SA-BETOGERS

 

 

Door: Ed Steffens Anti-Fascistisch Front (AFF)

https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1478081115577447/

21 april 2017

 

Zoals bekend willen extreemrechtse groupuscules als het Franstalige Nation en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 1 mei in Antwerpen betogen met vertrek om 15 uur op de Groenplaats (zie onder andere: https://www.apache.be/…/mag-extreemrechts-op-1-mei-betogen…, https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1475652259153666/

en http://www.demorgen.be/…/waals-extreemrechts-wil-op-1-mei-…/ ).
De plaats van bijeenkomst is intussen op aangeven van de politie gewijzigd.

Niet meer de Groenplaats, op enkele tientallen meters van de Grote Markt waar omstreeks 15 uur het socialistisch 1 mei-feest nog volop bezig is, maar het Hendrik Conscienceplein. Een klein plein, iets verderaf van de Grote Markt en met minder straten die er toegang toe verlenen dan de Groenplaats – wat het toezicht houden voor de politie vergemakkelijkt.

De vraag is nu of er nog iets in huis komt van de betoging die aangekondigd werd, dan wel het een ‘stilstaande manifestatie’ wordt. Zoals de eerste Pegida-manifestaties in Antwerpen. Pas na een paar stilstaande manifestaties, in politiejargon: 'statische manifestaties', mocht Pegida vanuit het Hendrik Conscienceplein vertrekken voor een betoging in de Antwerpse binnenstad. De tweede en voorlopig laatste keer vrij vlug met een gebroken winkelruit bij een allochtone haarkapper tot gevolg.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zou natuurlijk ook de samenkomst van Nation en het N-SA kunnen verbieden, zeker nu ook neonazi’s zich aangemeld hebben om naar Antwerpen te komen. Zelfs vanuit Nederland. De collega’s van de Antwerpse burgemeester in Gent en Mechelen verboden eerder al N-SA-betogingen omdat het N-SA uitgerekend op 1 mei wilde betogen. Een bijkomend element is een veroordeling die gisteren, woensdag 19 april 2017, door de correctionele rechtbank in Tongeren werd uitgesproken.

In de nacht van 21 op 22 november 2013 werden drie moskeeën in Genk beklad met hakenkruisen. Op een van de drie moskeeën werd ook nog de slogans “vuile bruine! en “kutapen” aangebracht, en een varkenskop geschilderd (foto 1). Op een auto die vlakbij een moskee stond, werd eveneens met zwarte verf een hakenkruis gespoten. Huiszoekingen bij de twee daders leverden meerdere bewijzen op dat ze aanhangers zijn van het neonazistisch gedachtengoed.
De correctionele rechtbank in Tongeren veroordeelde de twee daders gisteren elk tot een werkstraf van 180 uren en geldboetes (elk 600 euro en samen nog eens 3.615 euro gerechtskosten). Aan UNIA, het voormalige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding dat zich burgerlijke partij stelde, moeten ze een symbolische euro schadevergoeding en een reëel bedrag rechtsplegingsvergoeding betalen.

Het vonnis heeft blijkbaar de media (nog) niet gehaald, al heeft het persagentschap Belga er een bericht over verspreid. Op een reactie van het N-SA is het dus nog wachten, maar toen de feiten in 2013 bekend geraakten was het N-SA al verontwaardigd dat er gezocht werd naar de daders. N-SA-boegbeeld Eddy Hermy schreef op de N-SA-blog dat het van de pot gerukt is dat voor deze zaak een onderzoeksrechter werd aangesteld. “Voor jongeren van ons eigen volk bestaat er dan geen clementie wanneer die eens uit de band springen. Voor de cultureel ‘andere’ jongeren komt dan de gehele poppenkast aan ‘welmenende’ liberale en linkse babbelberoepen in actie.”

Op het Facebookprofiel van één van de twee daders in Genk werd onder andere een foto gevonden waarop hij met een Hitlergroet poseert voor een hakenkruis… net zoals een bekend N-SA-lid in Breendonk voor een gelijkaardige achtergrond ging poseren

N-SA-lid dat samen met N-SA-voorzitter Jan De Beule en twee andere N-SA’ers de N-SA-spandoek mocht dragen toen het N-SA op 1 mei 2010 in Berlijn deelnam aan een 1 mei-optocht van neonazi’s (de derde v.l.n.r. aan de N-SA-spandoek.)

Flagrant racisme dat gisteren nog veroordeeld is door een rechtbank in ons land vinden ze bij het N-SA geen probleem. Zelfs schandalig dat er onderzoek naar gevoerd wordt. Moet een dergelijke organisatie toegelaten worden om in Antwerpen te manifesteren, uitgerekend op de feestdag van de arbeiderssolidariteit? Burgemeester Bart De Wever (N-VA) mag daarover beslissen; anderen kunnen er hun stem over verheffen.
Blokbuster roept op een protestmail te versturen (zie: https://blokbuster.be/?p=10607).

Vrouwen tegen fascisme/racisme schreef een brief naar burgemeester Bart De Wever en het Antwerps schepencollege, met afschrift aan de gemeenteraadsleden en pers (zie: https://www.denaisgazet.be/…/brief-van-vrouwen-tegen-fascis…