DE NORMEN EN WAARDEN VAN DE N-SA-BETOGERS

 

 

Door: Ed Steffens Anti-Fascistisch Front (AFF)

https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1478081115577447/

21 april 2017

 

Zoals bekend willen extreemrechtse groupuscules als het Franstalige Nation en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 1 mei in Antwerpen betogen met vertrek om 15 uur op de Groenplaats (zie onder andere: https://www.apache.be/…/mag-extreemrechts-op-1-mei-betogen…, https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1475652259153666/

en http://www.demorgen.be/…/waals-extreemrechts-wil-op-1-mei-…/ ).
De plaats van bijeenkomst is intussen op aangeven van de politie gewijzigd.

Niet meer de Groenplaats, op enkele tientallen meters van de Grote Markt waar omstreeks 15 uur het socialistisch 1 mei-feest nog volop bezig is, maar het Hendrik Conscienceplein. Een klein plein, iets verderaf van de Grote Markt en met minder straten die er toegang toe verlenen dan de Groenplaats – wat het toezicht houden voor de politie vergemakkelijkt.

De vraag is nu of er nog iets in huis komt van de betoging die aangekondigd werd, dan wel het een ‘stilstaande manifestatie’ wordt. Zoals de eerste Pegida-manifestaties in Antwerpen. Pas na een paar stilstaande manifestaties, in politiejargon: 'statische manifestaties', mocht Pegida vanuit het Hendrik Conscienceplein vertrekken voor een betoging in de Antwerpse binnenstad. De tweede en voorlopig laatste keer vrij vlug met een gebroken winkelruit bij een allochtone haarkapper tot gevolg.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zou natuurlijk ook de samenkomst van Nation en het N-SA kunnen verbieden, zeker nu ook neonazi’s zich aangemeld hebben om naar Antwerpen te komen. Zelfs vanuit Nederland. De collega’s van de Antwerpse burgemeester in Gent en Mechelen verboden eerder al N-SA-betogingen omdat het N-SA uitgerekend op 1 mei wilde betogen. Een bijkomend element is een veroordeling die gisteren, woensdag 19 april 2017, door de correctionele rechtbank in Tongeren werd uitgesproken.