* EPA geeft Navajo’s vervuild water na het massieve Animas goudlek

 

Door Brenda Norrel, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/08/epa-sent-navajos-poisoned-water-after.html

Vertaling door NAIS (with permission): www.denaisgazet.be

 

EPA stuurt Navajo’s vuil water in olietanks.

 

Shiprock, N.M.- Na het massieve goudlek van de Animas mijn waarvoor de EPA verantwoordelijk was, stuurde US EPA de Navajo’s vervuild water.

Verder, zeggen de Navajo’s dat de EPA verantwoordelijken niet enkel ontkenden dat het water in de tanks bezoedeld was, maar ze beschuldigden Navajo’s, die het gecontamineerde water aan het licht brachten ervan om geestelijk labiel te zijn.

Luister naar de verklaringen in de video: https://www.facebook.com/pages/Navajo-Nation-OPVP-Russell-Begaye-And-Jonathan-Nez/302132179938953

 

Het lek van de Gold King mijn vloeide van de Animas rivier naar de San Juan rivier, de rivier waarvan landbouwers afhankelijk zijn voor irrigatie.

De San Juan Rivier wordt ook gebruikt voor de veestapels en Navajo families zwemmen in de rivier.

Nadat de rivieren overspoeld werden met zware metalen stuurde de EPA water in tanks die gecontamineerd waren met olie.

 

Duane ‘Chili’ Yazzie zei hierover in Shiprock:” Ellende na de catastrofe in Shiprock. Het bedrijf dat ingehuurd werd door EPA om water uit de niet- gecontamineerde San Juan River te pompen heeft 11 grote 16.000 liter tanks met water voor de gewassen naar de landbouwgebieden in Shiprock gebracht.

Toen de landbouwers water afnamen voor hun maïs en meloenen viel onmiddellijk de roestbruine kleur op, het water stonk naar petroleum en glibberig door de olie.

De hoop van de landbouwers om toch tenminste een deel van hun gewassen te kunnen redden werd door het bezoedelde water meteen de kop ingedrukt. De landbouwers weigerden het water te gebruiken.”

 

“ Aan de EPA en SSS Trucking werd duidelijk gezegd het water terug te nemen en de tanks te dumpen buiten het reservaat. Nogal logisch, het water transportbedrijf was SSS Trucking van Farmington, een van de vrachtwagen bedrijven die de vreselijke fracking operaties bevoorraden met 600+vunzige chemicaliën en miljoenen liters water.

Nu stellen de Chapter, de Navajo Nation en BIA alles in ‘t werk om andere waterbronnen te vinden.

De gewassen worden dorstig, het wordt stilaan kritiek. Bid dat de regen mag komen.”

 

Navajo President Russel Begaye en Branch, de Navajo Nation procureur onderzoeken nu persoonlijk de bezorgdheid rond het vervuilde water.

Begaye zei in een verklaring:

“ De President en de procureur zijn uitermate bezorgd door deze rapporten. Wij zullen nu de feiten verzamelen en deze, van zodra we updated informatie hebben voorleggen aan senior EPA ambtenaren en de Navajo Nation .”

 

Marisa Demarco bracht maandag op de KUNM Radio verslag uit over de feiten.

KUNM Radio:

“ Landbouwers in Shiprock zeggen dat de tankers die aangekomen zijn met de hoognodige hydradatie voor hun gewassen, bevatten water dat stonk naar petroleum, een vreemde kleur en een rare glans had.”

“ De tonnen zijn niet zuiver,” zei Joe Ben Jr., vertegenwoordiger van de landbouwers raad “zij komen van olie boringen.”

 

De leveringen waren bedoeld om de gewassen te helpen die in de zon wegkwijnen nadat het lek van de goudmijn in Colorada, op 5 augustus de San Juan Rivier stroomafwaarts contamineerde.

Ben heeft de distributie van het noodwater stopgezet.

”De EPA is begonnen met een studie van dit water, en ondertussen sterven onze gewassen.”

EPA testing results voor de San Juan rivier werden niet vrijgegeven tot 10 dagen na het lek.

De landbouwers zijn woedend, zei Ben, “en zij hebben nog geen liter zuiver water ontvangen van EPA die verantwoordelijk is voor het Animas rivier lek.” Ik versta er echt niks meer van,” ze