Home » Anti-fascistisch nieuws » 2017 » Neonazi en identitairen bij opgerolde drugsbende

Neonazi en identitairen bij opgerolde drugsbende

De politie heeft deze week in Aachen (Aken, Duitsland) een drugsbende opgerold. Eén van de aangehouden mannen is een bekende Duitse neonazi. Volgens de Duitse pers zijn er serieuze aanwijzingen dat (sommige van) de vier andere aangehouden mannen banden hebben met extreemrechts en de ‘identitaire beweging’.
De opgerolde drugsbende handelde in amfetamine via Darknet, een deel van het internet dat enkel met specifieke software zichtbaar is. De bende verhandelde sinds einde 2015 minstens 20 kilo amfetamines, voor een waarde van 160.000 euro. De betaling gebeurde met Bitcoins. Na bestelling werden de drugs gewoon per post verstuurd. Aanvankelijk werden drie mannen in het kader van deze zaak aangehouden, respectievelijk 34, 29 en 23 jaar oud.

Klik op foto's voor vergroting

Later werden nog drie mannen aangehouden, waarvan slechts één nadien vrijgelaten werd. Bij huiszoekingen nam de Akense politie een voorraad amfetamines en computers in beslag. Op die computers trof men onder andere de organisatiestructuur en de financiering van het regionale netwerk van neonazi’s aan.
De bekendste onder de aangehouden mannen is de 34-jarige Timm Malcoci (foto 1). Hij was lid van de in 2012 verboden KAL (Kameradschaft Aachener Land) en bleef vervolgens actief in het wereldje van neonazi’s.

 

 

Zijn vader Christian Malcoci (foto links) is ook een bekende neonazi. Vader en zoon onderhouden contacten met Nederlandse neonazi’s (foto onderaan: respectievelijk helemaal rechts en met landstrommel tweede van rechts Christian en Timm Malcoci bij een NVU-betoging in Amersfoort).

Volgens Duitse media zijn de twee broers van Timm Malcoci leiders van de ‘identitaire beweging’ in Aachen. ‘Identitairen’ zijn doorgaans op actie beluste jongeren die opkomen voor de blanke, Westerse identiteit. Tegen de multiculturaliteit. Robert Malcoci, de jongste broer, was alleszins (ook) actief bij de identitaire beweging in Hannover (foto 6 onderaan): Robert Malcoci als eerste van links). De tweede broer, Karl Malcoci, is alleszins (ook) actief in neonazistische kringen (foto 7 onderaan).

 

Klik op foto's voor vergroting

Timm Malcoci is eveneens bekend als songwriter en muzikant, als neonazi hiphopper ‘Nordic Walker’ en als producer van de neonazi hiphopper ‘Makss Damage’ (echte naam: Julian Fritsch). Zowel Timm Malcoci als Julian Fritsch werden in 2015 al eens veroordeeld door een Duitse rechtbank: Malcoci voor schade aan eigendommen en poging tot zwaar lichamelijk letsel op een baruitbater afkomstig uit Rusland; Fritsch voor opruiing en verspreiding van gewelddadige pornografie, en beschrijving in een van zijn liedjes van zeer gewelddadige seksuele omgang met een linkse politica.
Op Duitse sociale media mopperen neonazi’s over de aanhoudingen. Sommigen zien er een complot in van politie en justitie; anderen wijzen erop dat er voor drugs geen plaats is in hun rangen; nog anderen wijzen erop dat onder de aangehouden mannen “kameraden (zijn) die ons altijd met moed en passie hebben bijgestaan, ook in moeilijke tijden voor onze ideeën”. Nog anderen vragen geen overhaaste conclusies te trekken en niet publiek te discussiëren over de aanhoudingen.
Het is niet voor het eerst dat neonazi’s, alhoewel officieel tegen drugs, betrokken zijn bij drugshandel. Om twee voorbeelden uit eigen land te citeren: de neonazistische skinhead Jurgen Goris, die bij een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver in 2002 twee jongeren doodschoot, stond bekend als ‘den Bolle’ voor de verkoop van drugs als XTC en amfetamine. Bij de veroordeling in 2014 van BBET-militanten (neonazigroep genoemd naar hun tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw) werden de hoofdbeklaagden Tomas Boutens en Joeri Van der Plas ook veroordeeld voor handel in anabolen en “andere verboden preparaten”.