* DE CLINTON STICHTING ONTVANGT MILJOENEN VAN VOORSTANDERS VAN KEYSTONE XL

Groene groepen zeggen onthulling roept vragen op over invloed van de industrie op de kandidate voor de presidentsverkiezingen in 2016

Door: Sarah Lazare –staf schrijver Common Dreams: http://www.commondreams.org/news/2015/02/19/clinton-foundation-receiving-millions-proponents-keystone-xl

Bron: Censored News: www.bsnorell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Hillary Clinton speaking at an event in Ottawa in October 2014. (Photo: Canada 2020/flickr/cc)

 

Fossiele grondstoffen corporaties en een Canadees handelsagentschap die de constructie van de controversiële Keystone XL promoten, hebben miljoenen dollars geschonken aan de Clinton Stichting, die in handen is van Hillary, Bill en Chelsea.

Actievoerders voor het klimaat vinden die giften zorgwekkend. Zij vrezen de invloed van de industrie op de, waarschijnlijke kandidate voor het presidentschap, Hillary Clinton, die tot nu toe het stilzwijgen bewaard heeft over haar positie over de teerzanden pijplijn.

Dit, ondanks de oproep van 30 milieuorganisaties die een jaar geleden bij haar aandrongen om een duidelijk standpunt tegen Keystone XL in te nemen.

 

De giften aan de stichting - die tot doelstelling heeft om “ wereldgezondheid en welzijn te verbeteren, groeikansen voor vrouwen en meisjes te bevorderen, zwaarlijvigheid bij kinderen te reduceren, economische groei en mogelijkheden te bevorderen, gemeenschappen helpen om de effecten van de klimaatverandering aan te pakken”- werden eerst gepubliceerd in de Wall Street Journal eerder deze week. 

Volgens een vrijwillige bekendmaking door de stichting ontving de non-profit tussen $250.000 en $500.000 van het Canadese Buitenlandse zaken, handel en ontwikkeling departement, die zijn goedkeuring voor de Keystone XL pijplijn doorgedrukt heeft.

 

Op de eigen website van het agentschap staat dat een van zijn prioriteiten is: het “ Versterken van commerciële relaties met de Verenigde Staten door steun aan vernieuwing en buitenlandse investeringen en het promoten van Canada als een stabiele en veilige energie bron en energie technologie, zoals het Keystone XL initiatief.”

 

Dit Canadees agentschap is niet de enige donor die zich aansluit bij Big Oil.

Ontelbare fossiele brandstof -reuzen hebben in 2014 rechtstreeks schenkingen gedaan aan de stichting; Exxon Mobile Corp., heeft tot $5 miljoen geschonken, verder: Anandarko Petroleum Corp., BP, ConocoPhillips Co., Chesapeake Energy Corp., Citgo Petroleum Corp., en Occidental Petroleum Corp, zoals in the Hill gemeld. reported.

Big Oil speelde de centrale rol in het lobbyen voor de Keystone XL pijplijn, waaronder ook een brief aan president Barack Obama ondertekend door de CEO’s van Exxon Mobil en Anadarko.

Bill Snape, sr. Council voor het Center for Biological Diversity zegt:

“ Het geld dat door de fossiele grondstoffen- industrie in het politieke systeem gestoken wordt is enorm en laat het proces helemaal in hun voordeel overhellen.”

“Dit is iets wat duidelijk blijft in de Amerikaanse politiek,en zeker is in de huidige regering en het is duidelijk zeker met Clinton, en evident in de hele Republikeinse Partij.”

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License