* AYOTZINAPA, MEXICO USA

Door Kent Paterson : Frontera NorteSur Feature

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/03/ayotzinapa-mexico-usa.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Ayotzinapa is naar de Verenigde Staten gekomen.

Drie groepen van verwanten van de Mexicaanse universiteit studenten die in september werden aangevallen en dan meegenomen door de politie in de staat Guerrero doorkruisen momenteel El Norte met hun campagne om de aandacht te vestigen op hun doorlopende strijd.

 

Estanislao Mendoza, vader van Miguel Angel Mendoza, de verdwenen student van Ayotzinapa ‘rural teachers college’ geeft zijn indrukken over de reacties die ze tot zo ver voor hun zaak kregen aan deze kant van de grens.

 

“ De ontvangst die we hier en aan de grens kregen was echt een verrassing . Het doet zo goed dat mensen naar ons luisteren en ons steunen.” Aldus Mendoza tijdens een stop in Las Cruces, New Mexico.

Mendoza en andere leden van de westelijke etappe van de Ayotzinapa VS tour verbleven het grootste deel van de week in Las Crusas en het naburige El Paso, Texas.

De Mexicaanse delegatie gaf in het grensland persinterviews ; in de universiteiten spraken ze het publiek toe, namen deel aan publieke vergaderingen en woonde missen bij ter ere van de studenten.

 

In interviews met FNS, herhaalde de families hun standpunt, dat het onderzoek naar de verdwijning van hun geliefden en de rol van het leger en politie moet uitgebreid worden, en dat het verhaal van de Mexicaanse regering over de 43 studenten niet geloofwaardig is daar alle fysieke bewijs ontbreekt.

Zoals Mexico’s minister van justitie, Jesus Murillo’s officiële versie : dat de ontvoerde studenten vermoord en vervolgens verbrand werden op een stortplaats nabij de stad Cocula, Guerrero.

Murillo werd onlangs vervangen door Arely Gomez.

 

Blanca Luz Nava, moeder van de Ayotzinapa student Jorge Alvarez zei over Gomez dat “hij nog erger was dan zijn voorganger.”

Nava vertelde FNS dat Gomez, de tweede vrouw die benoemd werd als de top cop van Mexico, de ouders nog niet heeft gecontacteerd en geen meetings met hen zijn er tot hiertoe gepland.

 

Op donderdag 19 maart, organiseerden het Ayotzinapa- Las Cruces Steun comité en andere campus organisaties aan de universiteit van New Mexico (NMSU) een ‘outdoor’ forum waar meer dan 100 mensen aan deelnamen.

NMSU studenten en leden van de gemeenschap hielden de foto’s van de 43 studenten omhoog terwijl op een lange tweetalige banner te lezen stond: “Justicia para Ayotzinapa” en “End US Support for State Terror in Mexico.”

Op plakkaten stond te lezen:, “Corruption is a Di$ea$e” en “End NAFTA, End Merida.”

 

 

Terwijl de Mexicaanse winter en de lente, met dreigende regen afwisselend met zonneschijn boven de hoofden van de menigte hun machtstrijd leverden, lazen Nava en Mendoza hun emotionele getuigenissen in het Spaans voor, dat in het Engels werd vertaald.

Zij vertelden over de ambities van hun zonen en de bijna zes maanden lange strijd van de ouders om hun kinderen levend terug te vinden.

 

“Wij hebben geen kerstmis en Nieuwjaar gevierd dit jaar. Wij brachten die dagen door voor ‘Los Pinos’, de woning van de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. “In plaats van zijn deuren voor ons te openen stuurde hij een bende agenten op ons af.”

Zichtbaar vermoeid en met pijn in haar hart vertelde ze hoe haar zoon Jorge Alvarez een schooljaar had moeten missen omdat hij niet in een test geslaagd was. Dat jaar heeft Jorge gebruikt om zijn gitaarspel te vervolmaken, en kinderen het instrument te leren bespelen. Terwijl zijn moeder tortilla’s maakte zong hij liederen voor haar.

Drie dagen voor hij, samen met zijn mede Ayotzianapa studenten werd aangevallen in de Iguala vierde Jorge zijn 19° verjaardag.

 

“Mijn zoon was geen delinquent zoals de overheid het wil laten uitschijnen om hem in een zwart licht te zetten” zei Nava, “ik zou nog zoveel willen zeggen, maar het gaat niet, ik heb teveel verdriet.”

 

Net zoals Nava leek ook Mendoza erg moe maar nog steeds sterk in zijn standpunt dat zijn zoon nog steeds leeft tot bewijs het tegenovergestelde zal kunnen aantonen. De 33 jarige Miguel Angel Mendoza, die opgevoed werd in een kleine, arme landbouwersfamilie was ouder dan de meeste van de eerstejaars Ayotzinapa studenten.

Maar zijn vader zei dat de jonge man een sterke ambitie had om vooruit te komen. Aanvankelijk wou hij dokter worden, maar hij moest zijn studies stoppen bij gebrek aan geld. De tweede optie was een lerarenopleiding aan het Ayotzinapa college.

Miguel Angel had veel vrienden, hij hield van voetballen en basketbal, en werkte deeltijds als kapper om te kunnen leven. De laatste keer dat hij zijn zoon gezien had was in de kapperszaak ----------------, ongeveer een week voor de noodlottige gebeurtenis in Iguala. “Hij ging weg en ik heb hem niet meer terug gezien,” zei Mendoza.

 

Jhosimar de la Cruz, broer van een student die de politieaanval overleefde, dringt aan op steun voor de beweging voor rechtvaardigheid, daarbij waarschuwend dat wat er in Mexico gebeurd is overal kan gebeuren. “Als het met ons gebeurde, kunnen jullie de volgende zijn.”

 

Tijdens de bijeenkomst buiten het Corbett Centrum hoorde de menigte de verklaringen van leden van de gemeenschap en de faculteit.

Dr.Cornell H. Menking, associate provoost voor internationale en grens – programma’s, bedankte de aanwezigen voor hun opkomst en om “iets aan deze vreselijke toestand te willen doen.” Menking legde de link van de Ayotzinapa verdwijningen naar het nog grotere probleem van verdwijningen in Mexico. “Gisteren heb ik tijdens het symposium geleerd dat het niet enkel over deze 34 gaat, maar dat het aantal tot 80.000 oploopt, en dat is hartverscheurend.”

 

Menking las de verklaring voor van NMSU President Garrey Carruthers, een voormalige republikeinse gouverneur van New Mexico. (van 1987 tot 1991)

“ Als president van de New Mexico staats universiteit, een erkende Hispanic-serving instituut, weet ik dan vele van onze studenten familiebanden hebben met Mexico. Wij verwelkomen de delegatie van de Rural Teachters College van Ayotziniapa en uit naam van de faculteit, staf en studenten van NMSU wil ik mijn sympathie betuigen aan de ouders van deze studenten.”

 

Onmiddellijk na het Corbett Center forum, deden de leden van het Ayotzinapa-Las Cruces steun comité en andere activisten een poging om actie te voeren op het voetpad voor het federaal gerechtshof in het centrum van Las Cruces. De groep van ongeveer 30 mensen eisten dat de steun van de VS aan het Mexicaanse leger en politiemacht moet stoppen, vooral het onder de anti- drug- mantel, ‘Merida initiatief’.

 

Terwijl de groep vreedzaam verzamelde aan het gerechtshof werd hen al vlug door een bewaker van de van de private security Diamond Group duidelijk gemaakt dat ze zich op federaal grondgebied bevonden en moesten opkrassen.

“En maak geen foto’s van mij!” snauwde de bewaker – met- zonnebril een vrouw toe terwijl hij haar camera weg graaidde.

“Ik mag foto’s nemen”, antwoordde de vrouw.

Een tweede bewaker verscheen en herhaalde het bevel, de demonstranten moesten weggaan, om hier te staan moest er een vergunning gegeven worden.

Toen zei Jesus Ochoa, een 80-jarige gepensioneerde advocaat uit EL Paso, die zich in het piket bevond: “ Indien dit federale eigendom is, dan is het eigendom van het volk.”

Maar vastbesloten sloten de bewakers de demonstranten in, en dreven hen naar een kleine strook op het voetpad achter betonnen palen, waardoor de federale gebouw afgeblokt werd.

 

Op die nieuwe plaats konden zij nauwelijks bewegen.

FNS vroeg aan de nieuwe Diamond Group bewaker onder welk statuut hij de demonstraten van hun plaats verwijderde.

“US Federal Code, Title 18”, blafte die terug.

Een vlugge blik op Title 18 van de United States Code, onthulde een lange, bijna een catch-all wet van meer dan 400 hoofdstukken die gaan van brandstichting en afpersing tot terrorisme en gokspelen.

 

“Ik realiseerde me niet dat federaal eigendom niet voor het publiek is,” zei een man toen er ineens vier politie patrouilles van Las Cruces uit hun wagens sprongen. Een ongemarkeerde Suburban waarin een LCPD officier met een SWAT kenteken zat droeg kwam voorbijgereden. Terwijl de officier de demonstranten beval op te hoepelen.

Een der Mexicaanse bezoekers zei dat dit voor hem zo herkenbaar was. “Dit is een vorm van het volk controleren en onderdrukken.”

Dr. Neil Harvey, voorzitter van NMSU’s overheid- departement zei dat Washington de zaak Ayotzinapa opnieuw moet bekijken.

“ Ik vind dat de VS regering eens goed moet nadenken over het feit de zaak niet gesloten is en dat er meer onderzoek moet worden gaan.”

 

NMSA student Karina Rocha, die in mei zal afstuderen met een graad in crimineel recht, bekrachtigde het eerste amendement: “Zij moeten ons toelaten om hier te demonstreren vanwege de ‘Vrije Meningsuiting.”

Verder zei ze dat ze zich als de dochter van Mexicaanse immigranten kan identificeren met de levenstrajecten van de Ayotzinapa studenten.

“Het is een tragedie. Ik heb familie in Mexico en ik begrijp hoe deze studenten uit de armoede willen komen en onderwijs willen”

 

Alan Dicker, lid van het Ayotzinapa- Las Cruces steuncomité, legt een verband tussen de verwijdering van demonstranten van het voetpad voor het gerechtshof, met de problemen die zowel in Mexico als in de Verenigde Staten heersen. “Voor mij illustreert dit duidelijk de minachting voor burgerrechten in de US,” zegt Dicker “ Voor mij is dit een schending van burgerrechten.... dit zijn issues die de grenzen overschrijden.”

 

Dicker zei verder dat New Mexico- activisten de druk zullen blijven uitoefenen in de zaak van de 43 studenten, en op de VS steun aan het Mexicaanse leger en politiemachten via het Merida initiatieve.

Geplande activiteiten zijn een brief schrijf campagne gericht aan congresleden van New Mexico en steun aan een resolutie die voorgedragen zal worden aan het stadsbestuur van Las Cruces.

 

Terwijl de week ten einde loopt maken de leden van de westelijke Ayotzinapa tour zich klaar om naar California te reizen.

Estanislao Mendoza zegt dat de drie continenten volgende maand in New York samen zullen komen om de Ayotzinapa zaak voor te leggen aan de Verenigde Naties.

 

-Kent Paterson

 

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico

 

For a free electronic subscription

email: fnsnews@nmsu.edu