* Niet-Indiaanse advocaat van de Navajo Nation geeft Utah Navajo waterrechten weg!

Navajo’s dringen aan op veto voor regeling van de Navajo water rechten dat op dinsdag door de raadszitting verkwanseld werd.

Door Brenda Norrell: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/01/navajo-nations-non-indian-attorney.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Foto: Goosenecks San Juan River, Utah

Window Rock- De niet-indiaanse advocaat voor de waterrechten van de Navajo Nations, geeft alweer Navajo waterrechten weg.

Navajo’s dringen er bij de Navajo president op aan om zijn veto uit te spreken tegen de waterovereenkomst die dinsdag door de raad gestemd werd.

 

Ed Becenti, Navajo, die eist dat Navajo president Russell Begaye zijn veto uitspreekt tegen het weggeven van de Utah Navajo waterrechten zei:

“ Alweer een slechte waterdeal voor de Navajo Nation is doorgedrukt door ‘onze eigen wateradvocaat’ en 13 afgevaardigden in de raad van de Navajo Natie. Deze wetgeving werd er in minder dan een maand doorgejaagd zonder voorafgaande informatie aan al de leden van de gemeenschap die daar echt de gevolgen van dragen.”

 

“ De overeenkomst werd er in minder dan een maand doorgejaagd zonder medeweten van de gemeenschap, als dit een goede deal zou geweest zijn, waarom dan die haast?”

 

De Navajo Natie had diezelfde niet-indiaanse -waterrechtenadvocaat, Stanley Pollack sinds de jaren 1980 in dienst . Pollack heeft een belangrijke rol gespeeld in het verlies van Navajo waterrechten in drie staten van New Mexico, Arizona en Utah, waar de Navajo Natie gevestigd is. Bij onderhandelingen waren uitgebreide geheime onderhandelingen en besloten zittingen van de Navajoraad betrokken.

 

Pollack is ook tussengekomen om te voorkomen dat de Winter’s Doctrine zou gebruikt worden om toekomstige Navajo waterrechten te verzekeren.

De Winter’s Doctrine zou genoeg water voor de behoeften van toekomstige generaties garanderen. https://en.wikipedia.org/.../Winters_v._United_States

 

Becenti zei verder dat de Utah overeenkomst goedgekeurd werd door minder dan 3 percent van gemeenschapsleden.

“ Er zijn geen publieke hoorzittingen geweest!”

Becenti zei dat niet alle chapters op de hoogte waren en de kans kregen om tegen te stemmen.

 

De Associated Press schreef op dinsdag dat de Navajo Natie de wetgeving goedkeurde. Volgens AP was het een “settlement” van de claims van de Navajo Natie van het water van het stroomgebied van de Colorado rivier in Utah.

 

“De wettekst werd 13-7 aangenomen zonder debat en met maar enkele aanwezigen in de raadkamer van de Navajo Natie in Window Rock.

Wettenmakers hielden een debat over de settlement in besloten zittingen op maandag en een werksessie verleden week. De overeenkomst zou de stam jaarlijks 81.500 acre-feet van Utah’s ongebruikte water deel geven. De Navajo Nation zou dan water kunnen halen uit aquifers, en de San Juan Rivier en zijn zijrivieren. Ze zouden ook water kunnen afleiden van Lake Powel, alhoewel ze niet van plan zijn het te doen.”

Aldus het verslag in AP http://www.cnbc.com/2016/01/27/the-associated-press-navajo-lawmakers-approve-water-rights-settlement-with-utah.html

Het patroon van niet-indiaanse waterrechten advocaten die indiaanse waterrechten verkwanselen loopt door het hele westen.

Becenti spoort Navajo’s aan om de president en vice president van de Navajo Nation te zeggen dat hij zijn veto moet stellen voor legislation 0412-15.

Russell Begay's email: russellbegaye@navajo-nsn.gov , russellbegaye@gmail.com

Jonathan Nez: jonathannez@navajo-nsn.gov

Other executive staff to message: rjoe@navajo-nsn.govrjoe.opvp@gmail.com

Staff Assistant's # 928-871-7915