AUTONOME NATIONALISTEN BETOGEN IN ANTWERPEN

Door Ed Steffens- AFF- Antifascisitisch Front: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1257904310928463/

Foto's AFF (klik op foto's voor vergroting)

In de marge van de actualiteit dit weekend (het begrotingstekort van 4,2 miljard euro, de naweeën van het vertrek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters bij de N-VA, de Bahama’s Leaks waarin de naam van de Antwerpse havenbaas Fernand Huts opduikt…) werd vandaag, zaterdag 24 september 2016, in Antwerpen betoogd door de Autonome Nationalisten.

De Autonome Nationalisten werden begin 2013 opgericht door Christian Berteryan en kwamen op 16 februari 2013 een eerste keer op straat in Brugge. Ze waren toen met een vijfentwintigtal, met dank aan de versterking die de Vlamingen kregen vanuit Franstalig België en Nederland. Het is de eerste en enige betoging die de Autonome Nationalisten tot deze zaterdag zelfstandig hebben ingericht. De toelating voor een betoging op de geboortedag van Adolf Hitler werd zowel in Waregem als in Turnhout geweigerd. De Autonome Nationalisten sloten zich dan maar aan bij manifestaties ingericht door anderen (NSV, NVU, Pegida…) en organiseerden tussendoor een aantal bijeenkomsten zoals een joelfeest op 26 december vorig jaar in het Luikse waar gedold werd met een portret van Adolf Hitler.

Begin deze maand werd Christian Berteryan uit de Autonome Nationalisten gezet; Wesly Hendrickx werd de nieuwe leider (zie: https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1243483512370543/). Op de Voorpost-betoging zaterdag 17 september in Gent hadden Berteryan en Hendrickx elk een groepje getrouwen rond zich, die de anderen zorgvuldig meden. De betoging in Antwerpen was al gepland in het Berteryan-tijdperk, maar Berteryan liet zich nu niet zien. De betoging startte met meer dan een half uur vertraging, waarna via een kort parcours naar het Conscienceplein werd gestapt voor de slottoespraken. Het officiële motto van de betoging was ‘Anti Europese Unie, pro Europa’, maar al vlug werden klassiekers gescandeerd als ‘Europa, Jeugd, Revolutie’ en ‘Islam buiten’.

Welgeteld tweeëndertig mensen stapten mee op in de betoging. Onder hen mensen die we kennen van de Blood & Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force, Duitse identitairen, en volk met een Ku Klux Klan T-shirt. Autonome Nationalist Jo Pels had ook voor originele kledij gezorgd, maar omdat hij een hesje van de ordedienst droeg was de rug van zijn hoodie niet zichtbaar. In duidelijke letters stond daarop ‘Defend Vlaanderen’, met tussen ‘Defend’ en ‘Vlaanderen’ de afbeelding van een machinegeweer. Wesly Hendrickx en een Nederlander die NVU-boegbeeld Constant Kusters verontschuldigde voor zijn afwezigheid hielden het kort bij hun toespraken. De Duitse Melanie Dittmer deed er langer over. Ze is op 28 april overigens in Düsseldorf nog veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel voor drie jaar wegens beledigende uitspraken over moslims.

Het langst was ‘Morten L.’ aan het woord, een Noor die onder andere opriep om “het eigen ras” te verdedigen. ‘Morten L.’ is een man die voorheen actief was bij Blood & Honour in Noorwegen, en sinds begin dit jaar opduikt bij allerlei neonazistische manifestaties en evenementen in Nederland en Vlaanderen. Hij had de regie over zowel de betoging als over het slotmoment in Antwerpen. Het was ‘Morten L.’ die Wesly Hendrickx moest aanmanen wat trager te stappen tijdens de betoging, die de sprekers inleidde en bij het einde de groep in bijna militaire pas wegleidde van het Conscienceplein…maar op weg naar café De Leeuw van Vlaanderen de tegenovergestelde richting insloeg en moest teruggeroepen worden door de Vlamingen die Antwerpen beter kennen.