Brussel: geslaagde betoging tegen lokaal van neonazi’s

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10437

25 november 2016

Sinds enkele maanden is er een lokaal in Elsene geopend door de Alliance for Freedom and Peace (AFP), een ongelukkig gekozen naam voor een alliantie van neonazistische organisaties in Europa waaronder de Griekse partij Gouden Dageraad en de Franstalige groupuscule Nation. Gisteravond was er een antifascistische actie op initiatief van “Bruxelles Zone Antifasciste” (*). Er werd in betoging door de Congolese Matonge-wijk getrokken. Die wijk in Elsene ligt vlakbij het lokaal in kwestie.

Zowat 200 mensen verzamelden voor het gemeentehuis van Elsene om te protesteren tegen de opening van het extreemrechtse lokaal. Er volgde een spontane betoging: een uitstekende manier om de omwonenden op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van een neonazilokaal in hun buurt. Dat zal bijdragen aan de waakzaamheid en de mogelijkheid om efficiënter te reageren indien deze groepen hun haat proberen te verspreiden.

Wij waren zeer te spreken van de diverse samenstelling van de betoging met een opgemerkte aanwezigheid van lokale wijkbewoners, studenten en scholieren maar ook verschillende linkse organisaties die over de actievrijheid beschikten die wij voor ogen hebben voor een nieuwe samenleving. Wij zijn geen voorstander van de praktijk om elke actie te eindigen in confrontatie met de politie. Anderzijds denken we dat sommigen overdreven reageren op die kwestie aangezien het vooral gaat om een pose van enkele vaste klanten zonder reële impact op de antifascistische beweging.

Mobilisaties zoals gisteren zijn belangrijk om het zelfvertrouwen van extreemrechts te breken. Zowel op internationaal vlak (Gouden Dageraad in Griekenland of de NPD in Duitsland) als in België (Nation) aarzelt extreemrechts niet om tot straatgeweld over te gaan indien het