Brussel: geslaagde betoging tegen lokaal van neonazi’s

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10437

25 november 2016

Sinds enkele maanden is er een lokaal in Elsene geopend door de Alliance for Freedom and Peace (AFP), een ongelukkig gekozen naam voor een alliantie van neonazistische organisaties in Europa waaronder de Griekse partij Gouden Dageraad en de Franstalige groupuscule Nation. Gisteravond was er een antifascistische actie op initiatief van “Bruxelles Zone Antifasciste” (*). Er werd in betoging door de Congolese Matonge-wijk getrokken. Die wijk in Elsene ligt vlakbij het lokaal in kwestie.

Zowat 200 mensen verzamelden voor het gemeentehuis van Elsene om te protesteren tegen de opening van het extreemrechtse lokaal. Er volgde een spontane betoging: een uitstekende manier om de omwonenden op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van een neonazilokaal in hun buurt. Dat zal bijdragen aan de waakzaamheid en de mogelijkheid om efficiënter te reageren indien deze groepen hun haat proberen te verspreiden.

Wij waren zeer te spreken van de diverse samenstelling van de betoging met een opgemerkte aanwezigheid van lokale wijkbewoners, studenten en scholieren maar ook verschillende linkse organisaties die over de actievrijheid beschikten die wij voor ogen hebben voor een nieuwe samenleving. Wij zijn geen voorstander van de praktijk om elke actie te eindigen in confrontatie met de politie. Anderzijds denken we dat sommigen overdreven reageren op die kwestie aangezien het vooral gaat om een pose van enkele vaste klanten zonder reële impact op de antifascistische beweging.

Mobilisaties zoals gisteren zijn belangrijk om het zelfvertrouwen van extreemrechts te breken. Zowel op internationaal vlak (Gouden Dageraad in Griekenland of de NPD in Duitsland) als in België (Nation) aarzelt extreemrechts niet om tot straatgeweld over te gaan indien het denkt dat het ermee wegkomt. Dit geweld richt zich tegen mensen met een andere huidskleur, LGBTQI mensen of linkse militanten. Dat gaat zelfs tot moord of pogingen tot moord.

In Europa kunnen racistische, seksistische, … organisaties zich gesterkt voelen door de overwinning van Trump. Op 19 november hielden Belgische neonazi’s (Nation en N-SA) nog een gemeenschappelijke vergadering in Antwerpen. Ook daartegen heeft Blokbuster geprotesteerd.

Meer algemeen groeien de woede en frustraties door een gebrek aan toekomstperspectieven. Trump heeft daarop ingespeeld en maakte gebruik van racisme en seksisme om gewone mensen tegen elkaar op te zetten. De antifascistische strijd moet zich ook verzetten tegen rechts populisme.

Vandaag en morgen zijn er in Gent en Brussel meetings met Kshama Sawant, marxistisch gemeenteraadslid in Seattle en lid van Socialist Alternative. Zij is een van de vooraanstaande figuren in de acties tegen Trump na diens verkiezingsoverwinning. In tegenstelling tot de Democraten organiseert Socialist Alternative acties waarin het een programma verdedigt dat de woede van de massa’s richt op een gemeenschappelijke strijd van jongeren en werkenden tegen het kapitalisme. We mogen niet toelaten dat de woede tegen het establishment wordt geïnstrumentaliseerd door populistisch recht of extreemrechts.

 

(*) De oproep voor de actie werd onderschreven door volgende organisaties: Alternative Libertaire Bruxelles ; Antifascisti Bruxelles ; Cercle du Libre Examen de l’ULB ; CGSP Enseignement-Recherche ULB ; Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations (CMCLD) ; Coordination des Sans-papiers Belgique ; Etudiants de Gauche Actifs (EGA) ; Féminisme Libertaire ; Jeunes Anticapitalistes (JAC) ; Jeunes FGTB ; Jeunesses Libertaires ; La Nouvelle Voie Anticoloniale ; Leuven Anarchistische Groep ; Parti Socialiste de Lutte (PSL/LSP) ; Piratons Bxl ; Union Syndicale Etudiante (USE)

Zie meer foto's hier: Socialisme BE