Sterke nationale betoging van mensen-zonder-papieren

Door: Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8075

Foto: Nico

4 mei 2015

 

Doel bereikt. Gisteren betoogden enkele duizenden mensen in de nationale betoging van de mensen-zonder-papieren. We vertrokken aan het Zuidstation en trokken naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Het initiatief ging uit van verschillende groepen, waaronder de Coördinatie van mensen-zonder-papieren, de Voix des sans-papiers, de groep ‘Ebola’ (naar de door Ebola getroffen landen), de mensen-zonder-papieren die in 2009 niet geregulariseerd werden en ook een groep Latino’s.

Het doel van de organisatoren was om Belgen, mensen-zonder-papieren en hun steungroepen te verenigen samen met verenigingen, vakbonden, verdedigers van de mensenrechten, studenten, … om samen “neen” te zeggen aan het asielbeleid van Theo Francken. Onder de eisen: regularisatie van alle mensen-zonder-papieren om in te gaan tegen het dubbele discours van de regering die mensen-zonder-papieren criminaliseert om hen te onderscheiden van andere werkenden in ons land, maar tegelijk wordt toegelaten dat deze groep werkenden bijzonder hard wordt uitgebuit om steeds grotere winsten te boeken.

De rechtse regering onder leiding van Michel I spaart niemand: gepensioneerden, werklozen, werkenden, kleinze zelfstandigen en uiteraard ook mensen-zonder-papieren. Zij worden vaak geconfronteerd met enorme uitbuiting, tot slavernij toe, om de zakken van het patronaat te vullen en de arbeidsvoorwaarden en lonen van alle werkenden, los van hun afkomst, naar beneden te trekken in een neerwaartse spiraal.

Op het einde van de betoging aan de Dienst Vreemdelingenzaken waren er toespraken van de organiserende groepen. Er werd gesteld dat de strijd voor de rechten van de mensen-zonder-papieren pas begonnen is. De rechtse regering die de zwakste werkenden wil laten opdraaien voor de crisis moet weg. Niet de vluchtelingen die in de Middellandse Zee omkomen zijn verantwoordelijk voor de crisis, maar wel de bankiers en speculanten.

Militanten van LSP zijn actief in de strijd van de mensen-zonder-papieren. We komen op voor een arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen zodat iedereen een goede job en een degelijk leven kan hebben.

Doorheen strijd is vooruitgang mogelijk voor het lot van de mensen-zonder-papieren die vaak in vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Maar het kapitalisme kan niet menselijk gemaakt worden. Enkel de winsten van de grootste bedrijven zijn van