Home » Activisme » 2017 » Nakba herdenking Antwerpen 15 mei 2017

Nakba herdenking Antwerpen 15 mei 2017

Organisatie: Antwerp For Palestine https://www.facebook.com/AntwerpForPalestine/

Foto's NAIS

 

Nakba
is de catastrofe
is 15 mei 1948
is de etnische zuivering
is de dag dat Ben Gurion de onafhankelijke staat Israël uitriep
is de verdrijving en de vlucht van de Palestijnen van hun geboortegrond Palestina.
Wist je dat...
Palestijnse vluchtelingen over heel de wereld nog steeds de sleutels hebben van hun huizen, waaruit ze zijn verdreven tijdens de nakba?

 

Op 15 mei, kwamen activisten aan het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen bijeen voor een optocht naar de Groenplaats in het kader van de Nakba herdenking.

Activisten van NAIS- Vrouwen tegen Fascisme/Racisme waren erbij en brachten sleutels mee van onze groepsleden die er dit keer niet bij konden zijn.  Kameraden van PVDA, Linkse Socialistische Partij, Gentse studenten, en mensen uit nog verschillende groepen en partijen trokken samen naar de Groenplaats met het gezamenlijke doel hun solidariteit te tonen met het Palestijnse volk en de 1600 Palestijnse gevangenen die sinds 17 april 2017 in hongerstaking zijn.

"Netanhyahu schande! Bloed aan je handen!"

"From the River to the sea, Palestine shall be free!"

"Boycott Israël!"

Deze en nog meer slogans werden met vuur door jong en oud gescandeerd in de overigens rustige betoging.

Bij de ontbinding van de demonstratie werden we uitgenodigd om ter plaatse deel te nemen aan de "Salt Water Challenge." Wat we dan ook gedaan hebben.

A.Holemans-NAIS

Lees ook: Steun de Palestijnse hongerstakers, door LSP: https://www.denaisgazet.be/nieuws/2017/steun-de-palestijnse-hongerstakers

Belgium Salt Water Challenge in support with the #DignityStrike

Georganiseerd door Antwerp For Palestine: https://www.facebook.com/events/1896907857235138/?active_tab=about

 Foto schermafbeelding 

Sinds 17 april 2017, de Dag van de Palestijnse gevangenen, houden meer dan 1600 Palestijnse gevangen een hongerstaking voor Freedom and Dignity (Vrijheid en Waardigheid).
Ondertussen zijn er ook al heel wat mensen buiten de muren van de Israëlische gevangenissen die zich uit solidariteit hebben aangesloten bij deze moedige daad van verzet.
De Palestijnse gevangen hebben een lijst van eisen opgesteld waarvoor ze bereid zijn om hun lichaam, gezondheid en leven dagelijks in de strijd te gooien. Het gaat om basis mensenrechten en verworvenheden die door eerdere Palestijnse gevangenen afgedwongen werden, maar inmiddels weer ingetrokken zijn door de onrechtvaardige Israëlische administratie.

Antwerp for Palestine steunt deze #DignityStrike.
Om samen met de rest van de internationale gemeenschap een teken van solidariteit en verzet te tonen, nemen wij deel aan de ‘Salt Water Challenge’. Wij nodigen jullie uit om ook deel te nemen om zo de hongerstaking van de Palestijnse gevangenen en het onrecht dat hen wordt aangedaan onder de aandacht te brengen.

De ‘uitdaging’ houdt in dat je jezelf fimt terwijl je zout in een glas water doet en dit opdrinkt. Om vervolgens ook enkele vrienden uit te dagen.
Zout water is wat de hongerstakers drinken om hun gezondheid te stabiliseren terwijl ze zich onthouden van voedsel.

Plaats jullie video’s in dit evenement, maar ook op jullie tijdlijn met de hashtags #DignityStrike en #SaltWaterChallenge om meer mensen te bereiken en te informeren over de hongerstaking, de redenen en eisen.