De Panama Papers en de Navajo Cubaanse voedsel deal
De Panama Papers onthullen een link naar Indian Country, en het verhaal achter het verhaal van de Cubaanse Navajo- voedsel deal is intrigerend.
Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/06/the-panama-papers-and-navajo-cuban-food.html
Vertaald door NAIS with permission: www.denaisgazet.be
Copyright
Het Panama Papers - lek van offshore belastingsparadijzen heeft voor de eerste keer een link met Indian Country bloot gelegd.
Een link naar het Cubaanse Alimport, import voedselagentschap, waarmee de Navajo Natie een overeenkomst gesloten had voor de verkoop van levensmiddelen.
Het voedsel zou komen van de Navajos commericiële boerderij , Navajo Agricultural Product Industries, NAPI, nabij Farmington, New Mexico.
Alhoewel de Panama Papers een belastingparadijs voor Alimport onthullen- dit koppelt aan een bank in Groot Britannië en een Zwitsere connectie- is het nog onduidelijk of er wetten werden overtreden.
In die tijd probeerde Cuba het embargo te omzeilen.
Tijdens de onderhandelingen tussen Cuba en de Navajo Natie, zei de Navajo Farm dat het met twee banken werkt- Wells Fargo en Chase- om het geld
op een buitenlandse bank te zetten en vervolgens over te maken aan NAPI, daar Cubaans geld niet opgeslagen kon worden in de Verenigde Staten.
Het is het verhaal achter het verhaal wat het zo interessant maakt. Het begint wanneer ik (Brenda Norrell) nog staf verslaggever was bij Indian Country Today. Het zou een van de laatste verslagen worden die ik ooit voor die krant geschreven heb. Indian Country Today heeft me enkele weken daarna, zonder opgave van reden, afgevoerd. Van 1995 tot 2006 ben ik in vaste dienst geweest als schrijver bij die krant.
Het verhaal begint met een delegatie van Indian Country Today- eigendom van de Oneida Indian Nation in New York- dat in 2006 toen de Navajo Cubaanse deal gesloten werd naar Cuba trok.
Ten minste, een redacteur en een reporter van Indian Country Today gingen naar Cuba. De nieuws delegatie was van plan om een uitermate positief artikel te maken over de soevereine Navajo natie die zijn oogsten verkocht aan Cuba.
Thuis in de Southwest werd ik aangesteld om daarover te berichten. Het eerste artikel dat ik schreef waren de details die me meegedeeld werden. De delegatie van de Navajo Natie ondertekende een intentieverklaring met Cuba om zijn oogsten aan de man te brengen. De Navajos stemden toe in de verkoop van graan, appelen, gele maïs, uien en kievitsbonen aan Cuba.
&nbs