Home » Anti-fascistisch nieuws » 2016 » DORTMUND, DUITSLAND – INTERNATIONALE SOLIDARITEIT TEGEN FASCISTISCH GEWELD!

DORTMUND, DUITSLAND – INTERNATIONALE SOLIDARITEIT TEGEN FASCISTISCH GEWELD!

Verslag door A.Holemans en Ann Van Eynde-Neutens (NAIS)

Foto’s NAIS en SAV - Sozialistische Alternative

 

In de vroege ochtend zijn leden van NAIS/ Onafhankelijke Actiegroep Vrouwen tegen Fascisme/Racisme samen met een groepje Blokbusters vertrokken aan Berchem station.

In Dortmund arriveerden we bijna tegelijkertijd met Blokbusters uit Bergen, Leuven, Brussel, Luik, Namen en Gent.

Een degelijke Belgische delegatie van om en bij de 40 antifascisten!

Blokbuster zorgde voor proviand... en koffie! waarvoor dank!

 

Klik op foto's voor vergroting

De verzamelplaats op het plein voor het station- waar we met enkele duizenden bijeen kwamen- was zeer symbolisch gekozen.

Vlak bij het monument voor de slachtoffers van de NSU terreur (Nationalsozialistischer Untergrund), en naast de voormalige ‘Steinwache’ gevangenis waar tijdens het nazi- regime 30.000 mensen werden opgesloten en gemarteld, en vandaar uit naar oorden gestuurd werden waar hen een nog afgrijselijker lot wachtte.

".... Velen werden vermoord. Hun lijden maant ons om menselijke waarden en vrijheid te verdedigen."

Tussen 2000 en 2006 werden in Dortmund 6 mensen vermoord door neo-nazi’s.

Na de recente moordaanslag op een jonge anti- fascist- lid van Die Linke, jongerenorganisatie solid en Sozialistische Alternative (SAV)( zie: http://www.denaisgazet.be/anti-fascistisch-nieuws-3/aanslag-op-antifascisten-in-dortmund-doe-mee-met-de-betoging-eind-september ) werd de oprichting van de “Es Reicht” –beweging (vrij vertaald: het is genoeg geweest) een feit.

Ongeveer 40 Duitse organisaties hebben zich hierbij aangesloten.

Delegaties uit Keulen, Aachen, Berlin en Hamburg, Vakbonden en partijen waren aanwezig.

Op het podium namen sprekers van Solid, jongerenafdeling van Die Linke en vakbondsorganisatie DGB het woord.

De Belgische delegatie werd warm onthaald!

De sprekers brachten de drieste opgang van het neo- nazisme en racisme onder de aandacht. Politie en stadsbestuur zijn daar even laks als de onze om daar daadwerkelijk paal en perk aan te stellen.

 

Het werd een lange en vurige betoging.

Onderweg werd halt gehouden op de plaats waar Mehmet Kubasik op 4 april 2006 vermoord werd. De minuut stilte, die door alle aanwezigen en toeschouwers in acht werd genomen was indrukwekkend.

Mehmet Kubasik was een Duitse kleinhandelaar van Turks- Koerdische afkomst.  Hij werd op 4 april 2006 neergeschoten in zijn winkel/kiosk in de Malinckrodtstrasse in Dortmund.  De politie ging er meteen van uit dat de moord te maken had met een "afrekening binnen het milieu", gerelateerd met drugs, Turkse mafia of zelfs de PKK.  De familieleden werden lang en uitvoerig ondervraagd en werden lange tijd als verdachten behandeld. Dit kwam allemaal in de media en de familie werd jarenlang gestigmatiseerd.   In de richting van een rechts extremistische motivatie voor de moord werd nooit gekeken.  De waarheid kwam pas in 2011 aan het licht toen de daders Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Tschäpe door middel van een videofilm zelf al hun daden bekenden en publiek maakten.

 

Na een lange, vermoeiende dag zijn we in Antwerpen thuisgekomen met een rugzak vol met ‘stof tot nadenken’.

Met dank aan de jonge kameraden van Blokbuster die ons een pak moed voor de toekomst gegeven hebben.

 

In Dortmund, Duitsland daar roert wat tegen het fascistisch geweld.

In ons eigen Vlaanderland is het nog verdomd stil.

Onze stadsbesturen laten, onder het mom van vrije meningsuiting en democratie toe dat de fascistenhorden onze straten bevuilen met haat en nazi slogans. De brave burgers halen hun schouders op en ondergaan dit stil.

Het fascisme/racisme woekert, straks overheerst het en wanneer het te laat zal zijn kunnen we samen zuchten en kreunen en misschien wegkomen met :” wir haben es nicht gewusst”.

Foto's: klik op foto's voor vergroting