Operatie Condor en VS folteringen: VS oorlogsmisdadigers moeten vervolgd worden

Donald Rumsfeld, voormalig minister van defensie – George W. Bush, voormalig president van de VS en Dick Cheney, voormalig vice- president- worden door rechtsdeskundigen beoordeelt als oorlogsmisdadigers.

(Photo: via PRI)

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/06/operation-condor-and-us-torture.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

De VS gaat verder met zijn oorlog op Big Mountain voor zijn goedkope, vuile steenkool voor elektriciteitswinning voor Zuid Arizona.

Dit artikel toont de rol van de VS CIA in terreur en Operation Condor in Zuid Amerika aan en roept op voor de internationale vervolging van Bush, Cheney en andere oorlogsmisdadigers.

Rebecca Gordon beschrijft in haar artikel de rol van de VS CIA in folterpraktijken: ‘Crimes of the War on Terror’ : moeten George Bush, Dick Cheney en anderen opgesloten worden?

 

Sara Mendez told  de BBC.

“De koude was vreselijk, maar het geschreeuw was nog erger. Het geschreeuw van degenen die gefolterd werden was het eerste wat je hoorde en deden je rillen. Daarom stond de radio dag en nacht keihard te loeien.”

Mendez was een van de vroege slachtoffers van Operation Condor, een folter en moord programma dat zijn pijlen richtte op de “linksen” van de regio.

Van 1975 tot 1986 verspreidde het zijn terreur over het zuidelijke deel van Latijns Amerika.

Op 27 mei heeft een Argentijnse rechtbank 14 legerofficieren veroordeeld tot straffen van 13 tot 25 jaar voor misdaden die verband hielden met Operatie Condor.

Een der veroordeelden was Reynaldo Bignone, de laatste militaire dictator van Argentinië, nu 88 jaar. Hij was aan de macht van 1982 tot 1983.

 

In zijn boek The Condor Years, maakt John Dinges, professor Journalistiek aan de Columbia Universiteit, bekend dat de CIA voorzag in de training voor de geheime politie van Chili, computers voor Condor’s database, telexmachines en encoders voor zijn geheime communicaties, en zenders voor zijn private, continentwijde radio communicatie netwerk.

 

Lees het artikel: http://www.commondreams.org/views/2016/06/07/crimes-war-terror-should-george-bush-dick-cheney-and-others-be-jailed