1 november 1879 Culturele genocide

Door NAIS

Dood de Indiaan, red de mens

 

“ Een groot generaal heeft gezegd dat de enige goede Indiaan een dode Indiaan is....

In zekere zin ga ik daarmee akkoord...

De indiaan in het ras moet dood.

Dood de Indiaan in hem, red de mens.”

 Richard Pratt

Oprichter van Carlisle Indian Industrial School

Wie was Richard Pratt

Bij het uitbreken van de burgeroorlog (1861) werd Richard Henry Pratt ingelijfd in het leger waar hij vlug promotie maakte.

In maart 1867 kreeg hij de leiding over het Afro- Amerikaans regiment dat samengesteld was uit bevrijde slaven.

Het regiment droeg de naam “Buffalo Soldiers” ( zie ook http://www.denaisgazet.be/vandaag-in-de-geschiedenis/dood-van-apache-chief-victorio ) en was gestationeerd in Fort Sil (Oklahoma)

Pratt’s actieve militaire loopbaan duurde meer dan 8 jaar.

 Hij heeft deelgenomen aan sommige belangrijke conflicten met de Indianen van de zuidelijke vlakten, zoals het Washita bloedbad , waarbij Black Kettle vermoord werd,) en de Red River War 1874-78.

 

Toen de Indiaanse oorlogen stilaan ten einde liepen vatte hij het plan op om de gevangen genomen indianen te gaan “heropvoeden.”

Hij was ervan overtuigd dat, wanneer hij hen kon dwingen hun reeds meer dan 10.000 jaar oude cultuur te verwerpen, Engels te leren en hun geloof af te zweren om Christenen te worden, dat zij dan zouden kunnen aanvaard worden in de blanke gemeenschap als "volwaardige blanken."

 

In Fort Marion, Florida, bracht hij een paar dozijn indianen samen die hij geselecteerd had uit de indiaanse gevangen van de Red River War.

Hij had grootse plannen om na het experiment hetzelfde te doen met de Afro- Amerikanen, Puerto Ricanen, Mexicanen, Latino’s, Eilandbewoners van de Stille Oceaan en Aziaten.

Pratt’s praktijken van gedwongen “Amerikanisering” van de indianen werd toen reeds door sommigen beschouwd als culturele volkerenmoord.

Uit zijn brieven gericht aan de regering blijkt zijn vast geloof in de methode: Dood de Indiaan, Red de mens.

 

De kostscholen

 Pratt’s idee sloeg wel aan bij een grote meerderheid.

Er werden kostscholen opgericht die bestuurd werden door nonnen waar kidnapping, ziekten, zedenmisdrijven, zelfmoorden tot zelfs doodslag door u