* DE SNELHEID VAN BEWEGING: BURGERRECHTENBEWEGING, AMERICAN INDIAN MOVEMENT EN DE ZAPATISTAS.

Door: Brenda Norrell: www.besnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

De Burgerrechten beweging en de American Indian Movement hebben dit alvast gemeen: zij overleefden de pogingen van COINTELPRO en andere geheime operaties van de VS regering om hen uit te roeien. Zij overleefden de pogingen van de media om hen in diskrediet te brengen.

 De VS regering en zijn media probeerden deze bewegingen in de grond te boren door de focus te richten op tekortkomingen van enkele personen in die bewegingen.

Maar de golf van bewegingen blijft doorgaan, zoals een op hol geslagen trein, niet door de trein zelf, of zijn bestuurder, maar door de grote snelheid, de grote kracht van de bewegingsgolf zelf.

Het was de beweging, de dwingende beweging voorwaarts aan de kant van recht, de kant van rechtvaardigheid. Dat maakte van hen een macht, ongeacht wie de leider was, en zelfs zonder leider.

Toen in 1960’s de Freedom Riders hun bussen in Mississippi rondreden wisten ze dat zij gedood konden worden door de blanke Mississippi politie. Veel Freedom Riders werden in de gevangenissen opgesloten, zij werden aan handen en voeten geketend naar de gevangenis gebracht

Anderen werden afgeranseld en vermoord. Zwart en wit, deze jongeren reden de bussen zonder acht te slaan op wie de katalysator was, deze jongeren waren zonder vrees in het aangezicht van de dood en gevangenisstraffen.

De American Indian Movement kreeg de kogels van het US leger te verduren bij de bezetting van Wounded Knee.

Zij hielden stand op de trappen van de BIA gebouw in Washington.

Maar hun zekerheden bleven hetzelfde, of de televisie camera’s er waren of niet.

Op de oevers van de Missouri rivier confronteerde de American Indian Movement de re- enactors van de Lewis and Clark expeditie. Hier was dezelfde ondoordringbare kracht van Wounded Knee voelbaar.

Wanneer Carter Camp, Russell Means, Floyd Hand, Alex White Plume en Vic Camp duidelijk maakten dat de wortels van de genocide in de Lewis en Clark Expeditie lagen, en de re-enactors dringend verzochten om het Lakota territorium te verlaten, was het met de kracht van de beweging. Het was diezelfde kracht van het absolute die de leugens van de geschiedenisboeken onderuithaalden.

Debra White Plume overhandigde de Lewis en Clark re- enactors een symbolische -met pokken besmette deken.

 

Voor hen die ooit in het gezelschap hebben vertoefd van Lakota Chief Frank Fool’s Crow, Hopi elders Thomas Banyacya en Dan Evehema, of Muskogee Creek Philip Deere, was er geen twijfel over deze absolute kracht van de onzichtbare geest. In hun aanwezigheid te zijn transformeerde en moedigde de geest aan.

In de Zapatista karavaan die door Mexico reed was deze ondoordringbare kracht van beweging letterlijk te vergelijken met een losgeslagen trein. De karavaan snelde haastig voorwaarts, zo snel dat diegene onder ons die in de bus zaten niet wisten waar we naartoe reden of in welke stad we waren.

Subcomandante Marcos en de Comandantes die de karavaan leidden vlogen als het ware door Mexico om het volk te organiseren voor rechtvaardigheid, autonomie en waardigheid -om de kogels voor te blijven die men ons navuurden.

 Toen wij in Iguala, Guerrero aankwamen was de geest, een onverzettelijke kracht voelbaar zoals we nog nooit gevoeld hadden.

“Hier waren de Freedom Fighters, hier was Frank Fool’s Crow, en hier waren de Zapatistas van Guerrero.

Zij waren de formidabele kracht van een onstuitbare beweging.”

 

De Zapatistas van Guerrero, met het bloed van de Nahuatl in hun aderen, vormden, ieder voor zich een fort.

Resoluut, onverstoorbaar.

Misschien is het daarom dat de politie en het leger in 2014 de studenten heeft doen verdwijnen en vermoord. Zij voelden dat deze geest van het absolute nooit zal verdwijnen, nooit overwonnen zal worden.

 

Maar de studenten zijn het zwijgen niet opgelegd. De studenten zijn niet monddood gemaakt.

 Kan je hen horen – hoor je hen nu?

Brenda Norrell has been a journalist in Indian country for 32 years. She began at Navajo Times, during the 18 years that she lived on the Navajo Nation. She was a freelance writer for AP and USA Today. After being censored repeatedly, then terminated as a staff reporter at Indian Country Today, she began Censored News. She has traveled with the Zapatistas and reported from the Southern border and throughout the west. Censored News is now in its 9th year, with no advertising, grants or sponsors, and 3.7 million pageviews from around the world.

http://bsnorrell.blogspot.com/2015/01/velocity-of-movement-civil-rights.html

_________________________________________________________________________

Nota van NAIS: Op 5 februari stelt NAIS de documentaire COINTELPRO 101 voor in Antwerpen.

Lees meer: http://www.denaisgazet.be/activiteiten/nais-stelt-voor-op-5-februari-2015