* ROSALYN LOUISE JUMPING BULL IS NIET MEER....

Bron: ILPDC: www.whoisleonardpeltier.info

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Roselyn Louise Jumping Bull is op vrijdag 15 mei 2015 op 83 leeftijd overleden in het Rapid City Regional Hospital. Zij was omringd door haar familie.

Geboren op 18 nov. 1931, in Oglala, Zuid Dakota, groeide zij op in het traditionele huis van haar ouders Harry en Cecelia Jumping Bull op het Pine Ridge Indian Reservation.

Zij was de achter- kleindochter van de gerenommeerde Lakota medicijnman Sitting Bull en was ook een nakomeling van Nicholas Black Elk.

 

Zij sprak vloeiend Lakota en beschikte over een schat van powwow, zonnedans en ceremoniële liederen.

 

Grootmoeder Jumping Bull sprong steeds onmiddellijk in de bres voor de verdediging van iedereen die haar hulp vroeg, ongeacht dat ze hiermee soms vijanden maakte. Zij was lange tijd bibliotheek assistente en lerares in de Lakota taal aan de Loneman school in Oglala. Zij werkte ook in de dienst van volksgezondheid als vertegenwoordiger van de stam.

 

Veel Amerikaanse Indianen werden door haar geadopteerd als verwanten, o.a. Dino Butler, Jerry Two Bulls, Vance Blacksmith, Keith Horse Looking en Forrest Horn.

 

Zij was bij de groep Lakota’s die Native activisten uitnodigde om hun kamp op te slaan op het land van haar ouders nabij Oglala, en zij was een van de vurige verdedigers van Leonard Peltier na de fatale schietpartij op 26 juni 1975. (zie: http://www.denaisgazet.be/vandaag-in-de-geschiedenis/leonard-peltier-26-juni-1975 )

 

Haar activisme voor Peltier bracht zijn zaak onder de aandacht van verschillende beroemdheden zoals acteur en producer Robert Redford, country zanger Billy Ray Cyrus en wijlen Marlon Brando, die haar zijn vest eens leende terwijl ze naast mekaar zaten in het gerechtshof van Lincoln, Nebr. 

 

De familie van Roselyn Jumping Bull heeft een GoFundMe campagne opgestart om genoeg geld bijeen te krijgen voor een waardige uitvaart van de geliefde grootmoeder Roselyn.

http://www.gofundme.com/urdk4g

 

</