* HOE EEN INHEEMSE VROUW EEN MULTINATIONALE MIJN CORPORATIE AANPAKTE...... EN WON!

 Gepubliceerd op vrijdag 19 december, 2014 door Common Dreams

Door: Sarah Lazare

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.be

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Acuña de Chaupe op haar land aan de Blue Lagoon ( foto Jorge Chávez Ortiz)

Maxima Acuña de Chaupe, een inheemse landarbeidster heeft stand gehouden onder de gewelddadige pogingen tot uitdrijving, onder afranselingen, en in de legale strijd om haar land te beschermen tegen de verwoesting van een open- pit goudmijn.

Meer dan drie jaar heeft de inheemse Peruviaanse landarbeidster Maxima Acuña de Chaupe een multinationale corporatie met basis in de VS de toelating geweigerd om haar land in een open- pit goudmijn te veranderen. En dit ondanks de veelvuldige gewelddadige pogingen door corporate en staats agenten om haar te verdrijven.

 

De overwinning werd woensdag ll behaald toen een Peruviaans beroepshof gehakt maakte van de rechtszaak die door de Yanacocha mijn werd aangespannen - die voor 51% eigendom is van Colorado’s Newmont Mining Corporation – en die de familie wou uitdrijven en in de gevangenis wou voor het “binnenvallen” van hun eigen land.

 

De uitspraak is een belangrijke winst in een zaak die uitgegroeid was tot een steunpunt van het verzet tegen multinationale plunderingen.

In 1994 heeft de familie van Acuña de Chaupe hun huis gebouwd in Tragadero Grande in het gebied van Cajamarca nabij de Blue Lagoon van Celedin.

Op dit meer had men toen reeds zijn oog laten vallen voor de bouw van het open- pit Conga goudmijnproject, plus een uitbreiding van de mijn van Yanacocha.

De mijn stootte op het verzet van boeren, arbeiders en inheemsen in het gebied die protesteerden tegen de grondstofwinning, uitbuiting, verdrijving en de schade aan het milieu, door het organiseren van massa demonstraties en algemene stakingen.

Toen in 2011 Yanacocha probeerde het land van Acuña de Chaupe te kopen, weigerde zij omdat zij het milieu en het huis van haar familie wou beschermen.

 

“Ik mag dan arm en ongeletterd zijn, maar ik weet dat onze bergmeren onze ware schat zijn,” vertelde Acuña de Chaupe twee jaar geleden aan de New Internationalist Magazine. “ De meren geven mij zoet en zuiver water voor mijn kinderen, mijn man en mijn dieren!”

“ En verwacht men nu van ons dat wij ons water en ons land gaan opofferen zodat de mensen van Yanachocha goud kunnen meenemen naar hun land? Worden wij verondersteld rustig toe te kijken terwijl zij ons land en ons water vergiftigen?”

 

Wat hier plaatshad was een corporate intimidatie campagne, gedirigeerd door de mijn compagnie met de hulp van private veiligheid en de Peruviaanse staat.

Acuña de Chaupe zei dat zij en haar familie ten minste drie gewelddadige pogingen tot uitdrijving , uitgevoerd door de compagnie die de hulp kregen van de Peruviaanse politie en soldaten hebben ondergaan. Na een afranseling werden Acuña de Chaupe en haar dochter bewusteloos achtergelaten en eindigde haar zoon in het ziekenhuis.