Undercover in een Vlaams varkensslachthuis Tielt

gepubliceerd op 23 maart 2017 door Roderique Bouw

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde een maand lang undercover in het grootste varkensslachthuis van België. Onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken werden op camera vastgelegd.

GESCHOPT EN GESLAGEN

De beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

ONVERDOOFD GESLACHT

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden. De gasbedwelming die in het slachthuis wordt toegepast werkt niet altijd efficiënt. De wet verplicht om in dergelijke gevallen een bijkomende verdoving uit te voeren. De praktijk laat zien dat dit nauwelijks gebeurt. “Een bijkomende verdoving uitvoeren kost tijd”, legt een dierenarts uit voor de verborgen camera. “En ondertussen ligt de band vol…”

VERDRINKEN IN HET BROEIBAD

Hoe erg de gevolgen van het niet verdoven kunnen uitlopen, wordt duidelijk wanneer de camera een gekeeld varken volgt langsheen de automatische transportlijn. Het dier wordt bij volle bewustzijn ondergedompeld in het broeibad, een heet waterbad dat dient om het ontharen van geslachte varkens te vergemakkelijken. Het varken raakt los uit de takel, doet wanhopige pogingen om uit het dampende water te komen, maar sterft een gruwelijke verdrinkingsdood.

FRAUDE IN HET SLACHTHUIS

Niet alleen dierenwelzijnswetten worden genegeerd. Zo worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die op transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden ook gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd. Een werknemer van het slachthuis verklaart voor de verborgen camera: “Als de veearts het niet ziet, vlug het mes erin."

AFNEMERS VERBREKEN BANDEN MET SLACHTHUIS

Belangrijke afnemers zoals de Belgische supermarkten Delhaize en Colruyt en zestig Nederlandse slagerijen verbraken direct de contracten met het slachthuis. Nu willen we doorpakken en gaan we voor de definitieve sluiting van het slachthuis.

Onlangs kwamen de volgende beelden online van een slachthuis in Tielt!
Laat dit stoppen en steun de petitie van Animal Rights! via https://www.animalrights.be/sluit-het...

Gelukkig heeft Delhaize al afstand gedaan..
BRON: RTL NIEUWS, HLN.BE

Animal Rights denounces cruelty to pigs in Tielt (West Flanders) abattoir

The organisation Animal Rights captured undercover footage of what happens over the course of a month in one of the largest pig slaughterhouses in Belgium. Unimaginable and undeniable animal suffering and fraudulent practices have been recorded. Nadine Lucas, president of Animal Rights: 'We have filed a complaint with the public prosecutor's office and demanded the immediate closure of the slaughterhouse.'