*ZUID DAKOTA: TRANSCANADA KAN LANDEIGENAREN EN NATIVES NIET BUITENSLUITEN VAN DE HOORZITTING OVER KEYSTONE XL

Door Mark Hefflinger, Bold Nebraska :

http://boldnebraska.org/citizens-and-tribal-nations-stand-up-against-transcanadas-latest-attempts-to-silence-opposition/

Bron: Censored News: www.bsnorrell.com

Vertaald door NAIS

Update 28/10/14

Ondanks de zware inspanningen van de advocaten van TransCanada om Bold Nebraska en landeigenaren de mond te snoeren in het nieuwe Keystone XL proces, heeft de Openbare Nutsvoorziening Commissie (PUC) van Zuid Dakota unaniem gestemd om hen de status van volwaardige partners te geven.

Burgers en Tribale naties staan op tegen de recente pogingen van TransCanada om de oppositie het zwijgen op te leggen.

Pierre, ZD- In een zet die niemand verbaasde heeft TransCanada een hoop papierwerk geproduceerd om de deelname van Bold Nebraska en tribale naties in het formele proces om hun toelating voor Keystone XL terug gecertificeerd te krijgen te blokkeren.

Meer dan 40 Nebraskans en mensen van Zuid Dakota hadden een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van een officiële “party status”, dat burgers, groepen en tribale naties de mogelijkheid geeft om inzage te krijgen en vragen te stellen tijdens de hoorzitting.

Op donderdag 28 oktober heeft de openbare nutsvoorziening commissie (PUC) van zuid Dakota beslist dat de groepen en individuen kunnen deelnemen aan de hoorzitting.

Achtergrond

Enkele maanden geleden verviel de vergunning voor TransCanada . Zo bleef de buitenlandse oliecorporatie zonder vergunning voor de aanleg voor Keystone XL zowel in Nebraska als in Zuid Dakota.

Landeigenaars, stammen en non -profit groepen werken samen om alle bekommernissen te bundelen en voor te leggen aan de Openbare Nutsvoorzieningg Commissie voor te leggen.

Zelfs TransCanada kon niets anders dan toegeven dat de vereisten voor inmengende partijen aan volgende regels moeten beantwoorden:

1) Wonen op de voorgestelde route;

2) Een non-profit zijn die belangen heeft in het voorgestelde project; of

3) een belanghebbend persoon zijn.

 Ieder van de opposanten valt onder een of meerdere categorieën, en kijken ernaar uit om deel te nemen aan het hoorzitting.

 

Citaten van landeigenaars, stammen en non- profit groepen

 

Dave Archambault II, Tribale voorzitter van Standing Rock Sioux:

“ De Standing Rock Sioux Tribe kijkt er naar uit om samen te werken met de Lakota natie en onze niet-indiaanse vrienden om de Openbare Nutsvoorziening Commissie (PUC) nieuwe informatie te geven over de impact van Keystone op het land, lucht en water .

Het is de taak van de ONC (PUC) om de vernieuwing van de vergunning voor Keystone te weigeren.”

 

Paul Seamans, landeigenaar Zuid Dakota:

“ Onze Nebraska vrienden en landeigenaars zijn ook betrokken bij de vergunning en de aanleg van de KXL omdat de pijpleiding niet enkel een probleem voor Zuid Dakota is. Ik hoop dat de ONC (PUC) alle mensen die betrokken zijn zullen horen.”

 

Aldo Seoane, medestichter van Wica Agli- een Zuid Dakota non profit.

“Wij verwachten van de ONC (PUC) en de federale regering dat zij het juiste zullen doen.

Wij hebben hier de oprechte bekommernissen van de First Nations mensen en vragen de ONC (Puc) om TransCanada’s staatsvergunning voor de aanleg te weigeren. Teerzanden zijn slecht voor het land, water en het volk.”

 

Lees meer (Engels) : Bold Nebraska : http://boldnebraska.org/citizens-and-tribal-nations-stand-up-against-transcanadas-latest-attempts-to-silence-opposition/