Antifascistisch protest tegen neonazi-meeting in Antwerpen

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10429

Foto's door Liesbeth:

20 november 2016

Op zaterdag 19 november hielden Nation en N-SA, twee neonazistische groeperingen, een meeting in Antwerpen.

Ze hadden onder meer een spreker van het Griekse Gouden Dageraad uitgenodigd.

Vlaams Belang kopstuk Filip Dewinter mocht vorige week dan nog met een delegatie partijgenoten (met ook Anke Vander Meersch, Jan Penris en Frank Creyelman) een uitgebreid bezoek aan Gouden Dageraad gebracht hebben, hij was er in Antwerpen niet bij.

Zich in eigen land te openlijk verbinden met gewelddadige neonazi’s zou het imago van de partij schaden. Buiten de schijnwerpers in het buitenland komt de ware aard van het fascistische beestje echter boven.

De neonazi’s verzamelden in café Den Bengel op de Grote Markt.

Het is niet voor het eerst dat daar een dergelijke bijeenkomst is.

Ze waren naar verluidt met een 30-tal met vooral aanhangers van Nation die uit Brussel en Wallonië naar Antwerpen waren afgezakt.

Sommigen hielden het niet lang vol, na een half uur dropen de eerste neonazi’s af.

Op de Groenplaats kwamen ruim 30 antifascisten bijeen na een oproep door Blokbuster en de Actief Linkse Studenten.

Heel wat jongeren op deze actie en ook een groep ‘Vrouwen tegen fascisme/racisme’ die consequent het anti-fascistisch verzet ondersteunen en mee versterken.

De tegenactie was op korte tijd georganiseerd nadat een eerder aangekondigde anti-Trump actie door de organisatoren was geannuleerd.

De antifascisten maakten duidelijk dat ze niet aanvaarden dat neonazi’s zomaar kunnen bijeenkomen in Antwerpen.

We mogen hen geen ruimte laten, zoniet gaan ze stappen verder in hun politiek met fysiek geweld tegen al wie er ‘anders’ uitziet of anders denkt.

Dat geweld is een reden waarom ze naar Gouden Dageraad opkijken en ook Nation heeft er ervaring mee: vorig jaar werd een dakloze in elkaar geslagen op het Luxemburgplein. Verschillende militanten van Nation werden hiervoor veroordeeld, minstens één hiervan was op de Antwerpse meeting.

Verder werd ook verwezen naar het verzet tegen Trump in de VS. Rechtse populisten als Trump zijn een gevaar voor de gewone werkenden, migranten, vrouwen, … De verkiezing van Trump geeft extra ruimte voor haatgroepen zoals de Klu Klux Klan en andere racistische en fascistische bewegingen.

Maar we zijn niet pessimistisch: er is een polarisatie met ook een radicalisatie ter linkerzijde. De omvang van de pro