* PROTESTDEMONSTRATIES BIJ DE OPENING VAN SKI RESORT MET RIOOL- SNEEUW OP SACRALE SITE!

Door Klee Benally: indigenousaction@gmail.com

www.protectthepeaks.org

Bron: Censored News: www.bsnorell.blogspot.com

Vertaald door NAIS : www.denaisgazet.be

Flagstaff, Arizona- Wanneer op vrijdag, 28 november het Arizona Snowbowl Ski area , met zijn sneeuw gemaakt uit 100% behandeld rioolwater op de sacrale San Francisco Peaks opende, kwamen meer dan 50 mensen bijeen voor een protestmars.

Mensen kwamen uit Prescott en Kayenta, AZ en uit het verre Shiprock, NM om de inwoners van Flagstaff, die zeer bezorgd waren over de opening van de Snowbowl te steunen.

De multinationale eigenaar kondigde de dag aan als “Witte Vrijdag”.

 

Rudi Preston, Flagstaff resident zei: “ het maakt me droef dat ze respectloos de peaks besproeien met rioolwater, maar daar komt nog eens bij dat ik gezien heb hoe er sneeuw gemaakt van rioolwater over de picknicktafels gesproeid werd . Een week later was het gesmolten tot een vreemde, grijze laag die alles bedekte. Op de openingsdag heb ik gezien hoe ten minste 50 mensen hun lunch aten op dat spul. Zij hebben zelfs geen respect voor hun eigen klanten.”

“De locale nieuws verslagen over Arizona Snowbowl zijn niets anders dan advertenties voor het Ski gebied, zij gaan zo ver dat ze hun rapporten vervalsen met afbeeldingen en video van de skipistes die veel meer sneeuw tonen dan er is. Als zij zo flagrant willen liegen voor, door rioolwater doordrenkte skipistes, kunnen wij dan nog ooit één woord geloven van wat ze ons zeggen?”, aldus Rudi.

In persmededelingen en media interviews bedriegt en beliegt Snowbowl het publiek en brengt mensen en vooral kinderen in gevaar door opzettelijk te verzwijgen dat zij 100% rioolwater gebruiken om sneeuw te maken.

“ Dit is meer dan milieu- racisme, dit is een voortdurende actie van culturele genocide,” zegt Klee Benally, activist van Protect the Peaks, “ De US Forest Service, Snowbowl, en de stad Flagstaff hebben het ons duidelijk gemaakt dat een paar skipistes overdekt met rioolafval en marginaal economisch profijt, belangrijker zijn dat de cultuur van 13 inheemse naties, volksgezondheid en de ecologische integriteit van de sacrale San Francisko Peaks.”

Louise Benally, Diné verzetstrijdster van Big Mountain, soevereine Dineh Natie, sprak over de aanvallen in paramilitaire stijl en diefstal van de veestapel uitgevoerd door de BIA (Bureau voor Indiaanse zaken) en tribale Rangers tegen de bewoners van Black Mesa. Louise zong een ‘prayer’ lied voor de groep door het centrum van Flagstaff trok.

Dine’ jongeren vervoegde Supai Waters van de Havasupai Natie, om de mars voor te gaan die in Heritage Square stopte voor een ‘round dans’.

De mars hield ook verschillende keren halt voor zakenbedrijven zoals Oncore, waarvan men weet dat die de Snowbowl steunen.

Protesters scandeerden: “Boycott Snowbowl!”, “You say recreation, we say desecration!” en “When Mother Earth is under attack, what do we do? Fight Back!

 

Renae Yellow Horse en Sarana Riggs van Save the Confluence spraken over de pogingen voor ontwijding van de Grand Canyon Confluence ,door de geplande ontwikkeling voor een project genaamd “Escalade.”

“ Wij zijn allen verdedigers van het land, boven, onder en rond ons.” Zei Renae YellowHorse, woordvoerdster van Save the Confluence families en supporters.

“ De bergen, de rivieren, de sacrale plaatsen en ruimtes. Onze sacrale berg Dooko’osliid en onze sacrale plaatsen, de samenvloeiing van de Little Colorado en Colorado Rivesr- zij worden allemaal bedreigt door projecten als, zowel de Snowbowl als de Grand Canyon Escaladde. Dit is zo fout en wij moeten opstaan en onze stemmen laten horen. Verdedig het sacrale!”

 

Iliana Correa- Hernandez, student aan het Prescott College zei: “ Wij zijn de Arizona Studenten tegen Snowbowl (ASAS), een snelgroeie