* PROTESTDEMONSTRATIES BIJ DE OPENING VAN SKI RESORT MET RIOOL- SNEEUW OP SACRALE SITE!

Door Klee Benally: indigenousaction@gmail.com

www.protectthepeaks.org

Bron: Censored News: www.bsnorell.blogspot.com

Vertaald door NAIS : www.denaisgazet.be

Flagstaff, Arizona- Wanneer op vrijdag, 28 november het Arizona Snowbowl Ski area , met zijn sneeuw gemaakt uit 100% behandeld rioolwater op de sacrale San Francisco Peaks opende, kwamen meer dan 50 mensen bijeen voor een protestmars.

Mensen kwamen uit Prescott en Kayenta, AZ en uit het verre Shiprock, NM om de inwoners van Flagstaff, die zeer bezorgd waren over de opening van de Snowbowl te steunen.

De multinationale eigenaar kondigde de dag aan als “Witte Vrijdag”.

 

Rudi Preston, Flagstaff resident zei: “ het maakt me droef dat ze respectloos de peaks besproeien met rioolwater, maar daar komt nog eens bij dat ik gezien heb hoe er sneeuw gemaakt van rioolwater over de picknicktafels gesproeid werd . Een week later was het gesmolten tot een vreemde, grijze laag die alles bedekte. Op de openingsdag heb ik gezien hoe ten minste 50 mensen hun lunch aten op dat spul. Zij hebben zelfs geen respect voor hun eigen klanten.”

“De locale nieuws verslagen over Arizona Snowbowl zijn niets anders dan advertenties voor het Ski gebied, zij gaan zo ver dat ze hun rapporten vervalsen met afbeeldingen en video van de skipistes die veel meer sneeuw tonen dan er is. Als zij zo flagrant willen liegen voor, door rioolwater doordrenkte skipistes, kunnen wij dan nog ooit één woord geloven van wat ze ons zeggen?”, aldus Rudi.

In persmededelingen en media interviews bedriegt en beliegt Snowbowl het publiek en brengt mensen en vooral kinderen in gevaar door opzettelijk te verzwijgen dat zij 100% rioolwater gebruiken om sneeuw te maken.

“ Dit is meer dan milieu- racisme, dit is een voortdurende actie van culturele genocide,” zegt Klee Benally, activist van Protect the Peaks, “ De US Forest Service, Snowbowl, en de stad Flagstaff hebben het ons duidelijk gemaakt dat een paar skipistes overdekt met rioolafval en marginaal economisch profijt, belangrijker zijn dat de cultuur van 13 inheemse naties, volksgezondheid en de ecologische integriteit van de sacrale San Francisko Peaks.”

Louise Benally, Diné verzetstrijdster van Big Mountain, soevereine Dineh Natie, sprak over de aanvallen in paramilitaire stijl en diefstal van de veestapel uitgevoerd door de BIA (Bureau voor Indiaanse zaken) en tribale Rangers tegen de bewoners van Black Mesa. Louise zong een ‘prayer’ lied voor de groep door het centrum van Flagstaff trok.

Dine’ jongeren vervoegde Supai Waters van de Havasupai Natie, om de mars voor te gaan die in Heritage Square stopte voor een ‘round dans’.

De mars hield ook verschillende keren halt voor zakenbedrijven zoals Oncore, waarvan men weet dat die de Snowbowl steunen.

Protesters scandeerden: “Boycott Snowbowl!”, “You say recreation, we say desecration!” en “When Mother Earth is under attack, what do we do? Fight Back!

 

Renae Yellow Horse en Sarana Riggs van Save the Confluence spraken over de pogingen voor ontwijding van de Grand Canyon Confluence ,door de geplande ontwikkeling voor een project genaamd “Escalade.”

“ Wij zijn allen verdedigers van het land, boven, onder en rond ons.” Zei Renae YellowHorse, woordvoerdster van Save the Confluence families en supporters.

“ De bergen, de rivieren, de sacrale plaatsen en ruimtes. Onze sacrale berg Dooko’osliid en onze sacrale plaatsen, de samenvloeiing van de Little Colorado en Colorado Rivesr- zij worden allemaal bedreigt door projecten als, zowel de Snowbowl als de Grand Canyon Escaladde. Dit is zo fout en wij moeten opstaan en onze stemmen laten horen. Verdedig het sacrale!”

 

Iliana Correa- Hernandez, student aan het Prescott College zei: “ Wij zijn de Arizona Studenten tegen Snowbowl (ASAS), een snelgroeiende coalitie van studenten die in onze instituten oproepen tot boycott van Snowbowl. Wij zijn naar hier gekomen om te protesteren tegen het gebruik door Snowbowl van miljoenen liters rioolwater om nep sneeuw te maken op de San Francisco Peaks. Dit is een schending van sacraal land en een daad van culturele genocide. Wij zijn solidair met de 13 inheemse naties die het sacrale beschermen en het leven verdedigen.”

 

Robyn Jackson, Dine’ gemeenschapsadvocaat en activist van Wheatfields, AZ Navajo Reservation sprak: “ Ik was stomverbaasd toen ik merkte dat veel mensen op de Snowbowl nog niet wisten dat die sneeuw gemaakt werd uit rioolwater. Toen twee jonge Dine’ vrouwen een spandoek ophielden met de tekst ‘Boycott Snowbowl’, lieten enkele mensen weten dat zij Snowbowl steunen, anderen echter kwamen om hun waardering en steun te betuigen. Wij waren er getuige van hoe de kinderen in die vuile sneeuw speelden en van een groep mensen die er bovenop zaten te eten. Het lijkt erop dat velen niet volledig beseffen aan welke gevaren voor de gezondheid ze zich blootstelden.”

 

T.Tracy, Dine’ die van Tséhoottsooi kwam om te protesteren sprak over:” De connectie die wij als Dine’ hebben met onze abalone shell berg, en het belang dat het heeft in ons bestaan. De sneeuw is ongezond voor het hele ecosysteem van onze sacrale berg. Ik zag kinderen spelen in de rioolsneeuw. Handen en gezichtjes blootgesteld aan het product gemaakt van menselijk afval. Het was nog niet erg druk, maar ik kan me voorstellen dat veel meer mensen, ontwetend over waar zij zich in rollen, naar de berg gaan zonder ook maar enig idee te hebben van het gevaar waaraan ze zich blootstellen. “

 

De ambtenaren van de overheid erkennen dat het behandelde rioolwater mogelijk nog antibioticum resistente bacteriën en geneesmiddelen kunnen bevatten.

Het is illegaal om het rioolwater te laten opnemen langs de ogen, mond, oren of huid, vanwege de bacteriën en chemicaliën in de uitwerpselen. Ondanks dit alles zijn de agentschappen van de staat blind en doof voor de feiten waar het de Snowbowl betreft . Op die manier brengen de stad en de staat duizenden skiërs en families in gevaar.”

 

“ De Culturele genocide van de identiteit van de inheemsen, sacrale plaatsen en religieuze vrijheid liggen voortdurend onder vuur” ,Zegt Amanada Blackhorse, eiseres in een rechtszaak tegen de racistische Washington NFL mascotte. “Natives zijn voortdurend overgeleverd aan de genade van het corporate Amerika terwijl we moeten toekijken hoe onze cultuur, religie en identiteiten gebruikt worden voor winstbejag of verwoest worden voor de geneugten van de ‘vrije tijd’.”

 

CERD, de commissie voor de uitroeiing van raciale discriminatie, heeft in 2011 een antwoord gegeven op de klachten van de inheemse organisaties en de Navajo Natie mensen rechten commissie: “De commissie verzoekt om informatie over concrete maatregelen die genomen zijn om het sacrale karakter van deze site voor de inheemse bevolking te respecteren, waarbij ook de mogelijkheid om de vergunning, die toegekend is aan de Arizona Snowbowl te schorsen teneinde verdere consultaties met inheemsen te bevorderen en hun bezorgdheid en religieuze tradities in acht te nemen.”

 

De organisatoren van de protestmars drukten hun solidariteit uit met allen die opstaan om recht te vragen voor Mike Brown en al diegenen die vechten om de sacrale plaatsen te beschermen, van South Mountain, Ohlone Shell Mounds, Hickory Grounds, Mt.Taylor, Medicine Lake, Mount Graham, Yucca Mountain, Mount Tenabo- tot Mauna Kea.

 

Snowbowl is een alleenstaande for-profit private business die opereert onder SUP (Special Use Permit), op Forest Service openbare grond. James Coleman, eigenaar van verschillende ski resorts in de Southwest, liet zich ontvallen dat hij onlangs nog een nieuw bod gedaan heeft om nog meer skipistes te openen. Hij wil zijn skipistes nog uitbreiden. Daar Snowbowl op openbare grond is, moet de US Forest Service een nieuwe ‘Special Use Permit’ goedkeuren wil de verkoop doorgaan.

De inheemse naties hebben de kans en het recht om te eisen dat men hen doorheen het hele proces raadpleegt.

 

NEP-SNEEUW GEMAAKT UIT WATER VAN URINE EN FECES