* Carrie Dann, Western Shoshone werd gehuldigd in Reno- sept.2015

Door Lisa J. Wolf, Crescent Valley , Nevada

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/09/western-shoshone-carrie-dann-honored-in.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Reno, Nevada- Western Shoshone Carrie Dann van Crescent Valley- vergezeld door Beth en George Gage, producers van de award- winning film, Our Land, Our Life/ American Outrage , die over Carrie en haar gestorven zuster, Mary Dann gaat- werd aan de Universiteit van Nevada Reno gehuldigd. De huldiging is gekoppeld aan de tentoonstelling, ‘Whose Land Is It? The Dann Sisters and the Western Shoshone Defense Project.’

De opening was op 28 september en de tentoonstelling loopt tot 18 maart 2016 aan het Mathewson-IGT Knowledge Center.

Mary en Carrie Dann, Western Shoshone boeren hebben tientallen jaren lang tegen de federale regering gestreden om hun voorouderlijk land in stand te houden en het recht om hun veestapel te laten grazen zonder vergunningen van het Bureau van landbeheer.

“De nieuwe beschikbare rapporten van het Western Shoshone Defense project onderzoeken de strijd van de gezusters Dann en van de Western Shoshone, over problemen van soevereine rechten en de jarenlange betwistingen in het federaal en internationale rechtssysteem.”

 

Alhoewel de Western Shoshone in 1962 een rechtszaak aanspanden om hun land terug te vorderen, oordeelde de inmiddels ter ziele gegane ‘Indian Claims Court ‘ dat de Shoshone de controle van hun land verloren hebben toen de kolonisten binnenstroomden en het land overnamen. In 1979 schonk

de ‘Indian Claims Commission’ een $26 miljoenen land claim aan de Western Shoshone.

In 1985 besliste het hooggerechtshof dat de Shoshone landclaims vervielen door die financiële overeenkomst.

De gezusters Dann hebben samen met anderen het geld geweigerd en vroegen de VS om de overeenkomsten, vastgelegd in 1863 in de ‘Treaty of Ruby Valley’, te respecteren.

 

In het begin van 1973 lieten de Dann zusters hun vee grazen op historisch Shoshone land, zonder graasgeld te betalen aan het Bureau van Landbeheer.

In 1998 gaf het Bureau het bevel om honderden koeien en paarden te verwijderen van wat het Bureau ‘openbare grond van Eureka County’ noemde.

De actie tegen de Dann’s is gedocumenteerd in ‘Our Land, Our Life.’

 

Het verzoek tot dringende actie gericht aan de ‘United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination’ heeft ertoe geleid dat de VN bevel gaf aan de VS regering om alle acties tegen de Western Shoshones te stoppen, een bevel dat de VS grotendeels negeerde.

 

In november 2008 heeft Dann met leden van het Western Shoshone Defense Project en vier andere tribale en openbare groepen, bij het federale gerechtshof een rechtszaak aangespannen tegen het Ministerie van Binnenlandse zaken en Barrick Gold om een halt toe te roepen aan de “ grootste open pit goudmijnen in de Verenigde Staten – Het Cortez Hills Expansion Project, op Mt.Tenabo,” welke de Western Shoshone beschouwen als sacraal land.

 

Het federale gerechtshof oordeelde in het voordeel van binnenlandse zaken en Barrick.

Mary overleed in 2005

 

Dann is bekend en gerespecteerd als een &