LUISTER—Tiokasin Ghosthorse interview met Ofelia Rivas, O'odham aan de VS met Mexico grens

13 februari 2017

Traditionele O’odham, hier sinds het begin der tijden, houden de taal en de ceremonies levend terwijl zij zich verzetten tegen de VS beleidsvormen.

 

Luister op WPKN:

http://archives.wpkn.org/bookmarks/listen/173793/first-voices-radio-with-tiokasin-ghosthorse

 

Radio interview door Tiokasin Ghosthorse, Lakota, First Voices Radio

Artikel door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2017/02/listen-tiokasin-ghosthorse-interview.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Tiokasin Ghosthorse, Lakota, gastheer van First Voices Radio, interview met Ofelia Rivas, O’odham, oprichtster van O’odham Voice Against the Wall.

Ofelia spreekt over de militarisering van O’odham land en beschrijft hoe de O’odham taal en ceremoniën de tijd hebben overleefd.

Ze hebben de Bush regering overleefd, en zullen dit nieuw fascistisch tijdperk ook overleven.

Vanuit haar thuisland aan de grens vertelt Ofelia hoe moeilijk het geweest is om tot op vandaag hun eigen O’odham manier van leven te handhaven.

Ofelia legt uit hoe de Tohono O’odham politiekers het spel van Trump over de grensmuur meespelen.

“Maar de tribale politiekers laten zich nooit in onze gemeenschap zien.”

Zij zei veder dat de traditionele O’odham in het westelijke deel van de Tohono O’odham Nation heel zorgvuldig de taal en de cultuur bewaard hebben.

“Wij zien wel wat er aan het gebeuren is met onze jonge mensen, met ons land.”

De grens patrouille heeft de rechten van de O’odham op dit land geschonden, het land waar de O’odham leefden sinds het begin ter tijden.

Zij vertelt hoe de Bush regering een voertuigenobstakel opgericht had op O’odham land en daarvoor 37 wetten van de tafel geveegd heeft. De Bush regering verwijderde de O’odham voorouders uit hun begraafplaatsen om dit obstakel te bouwen.

Zij beschrijft hoe de regeringen de rechten van de traditionele volken schenden.

Zij beschrijft ook haar tijd in de gevangenis in Mexico toen zij met de Zapatistas ging solidariseren.

Tiokasin vraagt Ofeilia over de recente verklaringen door de verkozen Tohono ‘O’odham beambten betreffende Trump’s grensmuur.

Tohono O’odham beambten zouden op Trump’s plannen gereageerd hebben met de woorden; “over mijn lijk.”

Ofelia daagt de Tohono O’odham Vice Voorzitter die dat gezegd heeft uit om eens werkelijk naar de traditionele gemeenschappen op de grens te komen, om de grens eens werkelijk af te lopen, zodat hij met kennis van zaken het woord tot de media kan richten.

“Politiekers zijn politiekers, het is een politieke zet. Hij moet eerst, voor hij zijn mond open doet zijn huiswerk maken,” aldus Ofelia over de Tohono O’odham voorzitter.

 

Zij zei dat de levenswijze van O’odham het dierenleven, plantleven, sacrale bergen en sacrale plaatsen omvat.

“Dat is wat wij zijn als O’odham volk.”

Ofelia praat over de kolibries die de cactussen voeden en hoe de spionnentorens, met microgolven een impact heeft op alle levensvormen in de omgeving.

Het beïnvloedt de migratie van het volk.

Ofelia zei O’odham wisten wat er stond te gebeuren op het moment dat de begraafplaatsen van hun voorouders omgespit werden.

“Wij zijn allen verbonden. Wij zouden zorg voor mekaar moeten dragen.”

“Deze militarisering heeft het volk echt getraumatis