Met 30 jaar vertraging zal de Europese Conventie voor de bescherming van dieren van kracht zijn in Spanje

Overgenomen uit http://acedoggyblog.blogspot.be/2017/10/met-30-jaar-vertraging-zal-de-europese.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/qbhMNt+(%3Ccenter%3EDoggyblog%3C/center%3E)

15 oktober 217

Na een vertraging van 30 jaar is het vanaf februari 2018 dan toch eindelijk verboden om staarten of oren af te knippen van honden en is het ook niet meer toegestaan om de stembanden of tanden te verwijderen van honden of nagels van katten uit te trekken. Dit verbod geldt dan voor alle eigenaren van honden en katten, dus ook voor jagers. De oppositiepartijen in Spanje hebben in maart van dit jaar een uitzondering op de nieuwe wetten die de Partido Popular (PP) graag wilde hebben voorkomen waardoor deze nieuwe regels recent door het Spaanse congres werden aangenomen.
Het is een praktijk die nog veel voorkomt in Spanje, het afknippen van de staart of couperen van honden. Dat kan gebeuren door jagers omdat dit makkelijker is voor de honden of vanwege esthetische redenen waarbij een eigenaar of fokker van een hondenras meent dat het er mooier uitziet als een hond geen staart heeft. Half februari was er een kleine doorbraak in de Spaanse wetten waarbij gesteld wordt dat huisdieren in de toekomst geen “dingen” meer zullen zijn maar “levende wezens”.
De Partido Popular (PP) partij wilde nog een “uitzondering” laten opnemen in deze wetswijziging waarbij het toegestaan bleef om de staarten en oren van honden, in de meeste gevallen jachthonden, af te knippen of te couperen. Als het aan de regerend partij PP lag zou dat gewoon nog mogen in de toekomst. Op aandringen van praktisch alle oppositiepartijen stemde het Spaanse Congres echter voor een verbod wat er is gekomen omdat 175 congresleden voor een verbod stemden, 136 stemden tegen (hoofdzakelijk de PP en de Baskische partij PNV) en 37 congresleden hebben niet gestemd.