Pegida woedend over niet zo witte voetballertjes

Overgenomen uit De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160525_02308222

Aanhangers van de xenofobe anti-islamitische Pegida-beweging wisten niet waar ze het hadden. Plots stonden er op hun repen Kinder Schokolade geen blauwogige blonde en vooral blanke kindjes meer. Die waren hier en daar tijdelijk vervangen door wat donkerder exemplaren: kinderfoto’s van de spelers van het Duitse nationale elftal, naar aanleiding van het EK Voetbal, zo bleek.

Vermits Duitsland intussen een behoorlijk divers land is geworden, zijn dat dus niet alleen foto’s van de kleine Bastian Schweinsteiger, maar ook van, bijvoorbeeld, de in Berlijn geboren en ­getogen Jerome Boateng, die een wat donkerder huid heeft.

‘Ze schrikken echt voor niks meer terug’, luidde de commentaar bij een foto op de Facebook-pagina van de Pegida-afdeling Bodensee. ‘Zijn die echt te koop? Of is dat een grap?’ Nogal wat bezoekers van de pagina bleken het daar volracistich mee eens. Sommige Pegida-aanhangers riepen zelfs op tot een boycot.

Een tegenbeweging op het internet bleef niet uit, met reacties uit politieke hoek, uit de voetbalwereld, en zelfs van de Duitse katholieke kerk. Die postte op Facebook een reep ‘Kirchen Schokolade’ met een fotootje van paus Franciscus. Bijschrift: ‘Oeps. Pegida, ook wij schrikken voor niks terug.’