* O’odham en Dineh vrouwen zoeken sponsors om de Chochabamba klimaat conferentie 2015 bij te wonen

Michelle Cook, Dineh (Navajo) en Ofelia Rivas, Oodham, maken plannen voor Cochabamba- Foto Brenda Norrell sept.2015

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/09/oodham-and-dineh-women-seek-sponsors-to.html

Vertaald door NAIS met toelating van Brenda Norrell: www.denaisgazet.be

 

TUCSONOfelia Rivas, Tohono O’odham en Michelle Cook, Dineh, hopen in oktober te kunnen terugkeren naar Cochabamba, Bolivië, en hun werk, dat vijf jaar geleden toen president Evo Morales gastheer was voor de conferentie van Wereldvolken over de klimaatverandering en de rechten van Moeder Aarde, verder te zetten.

Van 10 tot 12 oktober 2015 zal de conferentie van wereldvolkeren over de klimaatverandering en bescherming van het leven doorgaan in Bolivia, en de vrouwen die de inheemse werkgroep in de conferentie van 2012 in Cochabamba vergemakkelijkten, hopen erbij te kunnen zijn.

Ofelia Rivas, een openlijke mensenrechten activiste die aan de grens van haar thuisland op de Tohono O’odham natie leeft, is oprichtster van ‘O’odham Voice against the Wall’. Ofelia was co- voorzitter bij de inheemse werkgroep in Cochabamba in 2010.

 

Over die bijeenkomst zei ze: “Iedereen had daar een stem.”

Michelle Cook, Dineh (Navajo) vloog in 2010 vanuit Nieuw Zeeland naar Cochabamba en hielp Ofelia met het werk voor de inheemse werkgroep.

Sindsdien heeft Michelle haar Master -diploma behaalt met het ‘Fulbright Scholar’ programma in Nieuw Zeeland, in Maori en Pacific- ontwikkeling, en studeerde ze rechten aan de universiteit van New Mexico. Michelle zit nu in het ‘Indigenous Peoples Law and Policy Program’ aan de universiteit van Arizona in Tucson.

 

De focus van de komende conferentie in Bolivia ligt op het klimaat en het concept van goed leven, ter voorbereiding voor de VN COP 21 in Parijs.

 

De O’odham ‘manier van zijn’, Him’dag, en de Dineh (Navajo) ‘manier van zijn’, Hozho, zijn kennis van leven dat deze vrouwen kunnen delen op de klimaat en goed leven -conferentie in Bolivia.

 

Ofelia Rivas werd onder vuur gehouden door agenten van de grens politie. Terwijl zij vocht tegen de voort durende militarisering van haar thuislanden, onthulde zij bij de constructie van de VS grensmuur op de zogenaamde grens, de opgravingen van de overblijfselen van voorouders. Zij heeft ook een succesvolle strijd gestreden tegen een vergiftigde stortplaats op ceremonieel land van de O’odham.

Ofelia zei:

“De O’odham manier van leven is gebaseerd op het land dat reeds sinds de creatie van de wereld de overblijfselen van onze voorouders gedragen heeft.

Volgens onze overleveringen zijn de O’odham nooit ‘van ergens’ geëmigreerd.

Onze creatieverhalen vertellen onze geschiedenis en leren de O’odham de principes van leven. Het overleven van O’odham is gebaseerd in onze ‘him’dag’”

 

Toen Michelle, 23 jaar was en met een vrededelegatie in Iran was zei ze:

“ Als Navajo’s worden we geleerd om zorg te dragen voor de aarde, en dan zal zij ook zorg dragen voor ons. Dit is een oude praktijk van duurzame ecologie.

Wanneer wij de rechten van de natuur schenden, of de lering van het heilige volk , dan kan ze ons terechtwijzen. Daarom worden we geleerd dat we alles in het werk moeten stellen om de ‘hozho’ te onderhouden. Dit is wat de ouderen ons leren. Zij leren ons ook hoe te leven en nooit méér te gebruiken van onze bronnen, dan we nodig hebben. Deze lering heeft ook betrekking tot de olieconsumptie. Oorlogen om olie zijn fout. Olie is als het bloed van  Moeder Aarde.”

De inheemse werkgroep in Cochabamba besloot in 2010 met een verklaring die begint:

”Moeder Aarde is in het universum een levend iets dat energie en leven concentreert, terwijl ze leven en onderkomen geeft aan allen zonder iets terug te vragen, zij is het verleden, het heden en de toekomst; dit is onze relatie met Moeder Aarde.

Wij hebben met haar samen geleefd voor duizenden jaren, met onze wijsheid en kosmische spiritualiteit in relatie met de natuur.

Immers de economische modellen bevorderd en opgedrongen door geïndustrialiseerde landen die exploitatie en accumulatie van rijkdom promoten hebben onze relatie met Moeder Aarde radicaal veranderd. Wij moeten aannemen dat de klimaatverandering een van de gevolgen is van deze irrationele logica van leven dat we moeten veranderen.”

( link naar volledige verklaring hieronder (Engels))

 

De komende conferentie in Cochabamba zal zich focussen op klimaat, de bedreiging door het kapitalisme en het concept van ‘goed leven’.

 

De paden van goed leven als alternatief voor kapitalisme, goed leven in harmonie met de natuur is in essentie de enige mogelijke universele manier van leven. 

Net zoals de rechten van mensen erkend worden, moeten alle wezens gerespecteerd worden onder de ‘Universele verklaring van de rechten van Moeder Aarde’, als een instrument om kapitalisme te weerstaan.

 

Nota: De onkosten voor Ofelia Rivas en Michelle Cook voor vliegtuigvluchten, overnachtingen, eten, vervoer enz. zijn geschat op ongeveer $ 2.500 per persoon, in het totaal dus $ 5.000.

Indien u wilt sponsoren neem contact op met Brenda Norrell : brendanorrell@gmail.com

 

Of u kan gebruik maken van de doneerbutton in de NAIS Gazet, http://www.denaisgazet.be/shop

met vermelding: Sponsoring Ofelia Rivas en Michelle Cook!

 

Lees verder in Engels: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/09/oodham-and-dineh-women-seek-sponsors-to.html

 

-“World People’s Conference on Climate Change 

and the Defense of Life” Oct 10 -- 12, 2015.....

 

-THE GOVERNMENT OF THE PLURINATIONAL STATE OF BOLIVIA

 

-Threats of capitalism against life

 

-Climate change and the culture of life

 

-Continuing in the path of the defense of Life

 

-EVENT PROGRAM

-Additional events

-Previous activities

-Contacts

Website: www.jallalla.boDownload the Summon