Betoging tegen Pegida in Aken

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8297

 

Afgelopen zondag trokken enkele Actief Linkse Studenten naar het Duitse Aken om deel te nemen aan een actie tegen het racistische Pegida. Die organisatie wilde een eerste mobilisatie in Aken houden, antiracisten riepen op tot een tegenactie.

Pegida hoopte 300 mensen bijeen te brengen, maar kwam aan minder dan de helft van dat aantal. Er was nochtans versterking door Pegida-Vlaanderen. Tegenover de racistische groep stonden ongeveer 500 antifascisten die samenkwamen nadat ze van twee verschillende vertrekpunten vertrokken, een groep vertrok van het centrale station van Aken, de andere van het westelijke station.

Er waren ook diverse oproepen om in de binnenstad anti-Pegida acties te houden om de actie van Pegida zelf te verhinderen. Een avond voordien raakte bekend dat Pegida niet in het stadscentrum zou verzamelen maar aan de rand van de stad, in de buurt van het voetbalstadion Tivoli.

Een van de initiatieven voor een tegenactie was de antiracistische koepel ‘Antiracistisch Offensief Aken’, waar een twintigtal organisaties aan deelnemen waaronder de jongerenafdelingen van de vakbonden en Solid (de jongerenvleugel van Die Linke). Ook SAV, de Duitse zusterorganisatie van LSP, zit in deze koepel. De betoging van het Antiracistisch Offensief vertrok van het westelijke station met ongeveer 250 aanwezigen, vooral jongeren. Verschillende sprekers benadrukten de nood aan een alternatief op het besparingsbeleid en de verdeeldheid van Pegida.

Marie, een lid van SAV, zei ons: “Er is al jarenlang een huisvestingscrisis. Goedkope huisvesting is verdwenen om plaats te maken voor luxehuisvesting, de middelen voor sociale huisvesting zijn afgebouwd en nu moeten studenten zelfs in containers slapen. Rechts en extreemrechts stellen dat de vluchtelingen verantwoordelijk zijn voor de huisvestingscrisis, maar dat klopt niet. Ze zoeken een zondebok en beschermen tegelijk de vastgoedspeculanten. Om Pegida te stoppen, moeten we ingaan tegen het gebrek aan betaalbare huisvesting, degelijke jobs, de aanvallen op onze sociale zekerheid en moeten we opkomen voor degelijke openbare diensten zoals onderwijs. Er is kortom een strijd tegen het kapitalisme nodig.”

De bijeenkomst sloot af met een solidariteitsb