16 maart: Mars tegen racisme

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10523

9 februari 2017

Trump is president van de VS. Op 15 maart kan Geert Wilders de Nederlandse verkiezingen winnen. Daarna kan Marine Le Pen van het FN het ook goed doen in Frankrijk. We moeten hun verdeel-en-heerspolitiek beantwoorden.

In de VS kwamen er al miljoenen mensen op straat tegen Trumps agenda van haat. Er waren de “Million Women’s Marches” tegen racisme, seksisme, homofobie en het asociaal beleid. Bezettingen en betogingen zorgden voor een blokkering van een deel van het inreisverbod. Massaal protest kan Trump, Wilders, Le Pen, … stoppen.

Het asociale besparingsbeleid van het establishment zorgt voor werkloosheid, corruptie en tekorten. Figuren als Trump en Le Pen spelen daarop in. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij zondebokken: migranten, vluchtelingen, werklozen, … Dat is hoe racisme, seksisme en homofobie ontstaan.

De echte verantwoordelijken voor de enorme ongelijkheid – de 1% rijksten – worden ongemoeid gelaten. De 8 rijksten bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Hoe ze hun macht behouden? Door de armste meerderheid van de bevolking tegen elkaar op te zetten.

Dit gebeurt ook bij ons. De Wever en zijn Antwerps stadsbestuur haalden al uit naar Berbers, vluchtelingen, sociaal werkers of stakende chemie-arbeiders. Theo Francken van N-VA zei dat we “niet zo hysterisch” moeten doen over de muslimban van Trump. Ondertussen gaan ze door met een beleid van sociale afbraak waarmee alle maatschappelijke problemen groter worden.

Hoe hen stoppen?

Het neoliberale kapitalisme is rampzalig voor de meerderheid van de bevolking. Het leidt tot werkloosheid, tekorten, oorlog, … Enkel een duidelijk links alternatief kan daarop antwoorden. Volgens peilingen had Bernie Sanders de verkiezingen kunnen winnen van Trump.

De ervaring van de VS toont ook dat strijd kan lonen. Een deel van de muslimban is onder druk van massaal protest opgeschort. Laten we daar een voorbeeld aan nemen. Protesteer mee tegen het reactionaire beleid!

Laat we met de slachtoffers van het asociale beleid samen op straat komen rond eisen als gratis en degelijk onderwijs; jobs, geen racisme; mijn lichaam, mijn keuze: stop seksisme; … Samen komen wij op voor iets beters!

 

16 maart 2017 – anti-NSV betoging!

Aan station Berchem-Antwerpen - 19 uur

De betoging tegen racisme, haat en verdeeldheid van 16 maart is gericht tegen een haatmars van extreemrechts (Nationalistische Studentenvereniging) diezelfde avond