Fascistenmeeting moest nogmaals uitwijken

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8059

De publieke bekendmaking dat de studenten van het Vlaams Belang een meeting met internationaal gekende fascisten organiseerden, zorgde er eerder voor dat toegang tot de Antwerpse universiteit voor deze meeting uitgesloten was. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) had nog geen aanvraag aan de Universiteit Antwerpen ingediend toen de Actief Linkse Studenten al tegen de meeting protesteerden en het universiteitsbestuur meteen bevestigde dat er geen toestemming zou komen.

Achteraf kwam Rechts Actueel met de stelling dat de NSV nooit van plan was om de meeting aan de Universiteit Antwerpen te houden en dat links daar leugens over verkondigde. Vreemd genoeg plaatst de site bij het ‘aanklagen’ van die ‘leugen’ een afbeelding van de oorspronkelijke affiche waarop stond dat de bijeenkomst aan de Universiteit Antwerpen zou plaatsvinden…

 

Daarop werd uitgeweken naar een zaal in Edegem waar meer activiteiten van extreemrechts plaatsvinden. Lokale media hadden aandacht voor deze fascistenmeeting in Edegem, waardoor het gemeentebestuur er zich uitdrukkelijk van moest distantiëren. In Edegem is er een meerderheid van N-VA, Open Vld en Groen. Vanuit het gemeentebestuur werd druk gezet op de eigenaars van de zaal. Samen met de media-aandacht zorgde dit ervoor dat besloten werd om de meeting niet te laten doorgaan. NSV heeft het zelf over vermeende graffiti op de gebouwen van de zaal die de doorslag zouden gegeven hebben.

Hierdoor moest NSV nogmaals uitwijken. Nu werd voor een zaal in Wommelgem gekozen, Eigen Heerd. Daar houdt ook het Vlaams Belang regelmatig activiteiten. Verwonderlijk is dat niet als we kijken naar de oprichters van de vzw Eigen Heerd. Daaronder bevinden zich gekende VB’ers als Wim De Winter, Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck en andere lokale VB’ers. Het doel van de vzw is onder meer om “de Vlaamse en Nederlandse volkscultuur te promoten.” Hoe een internationale fascistenmeeting daarin kadert, is ons niet duidelijk.

Bij een eerdere internationale fascistenmeeting van de NSV zorgde de mediabelangstelling ervoor dat zelfs het Vlaams Belang weigerde om een zaal te geven nadat ook de Leuvense universiteit de meeting had geweigerd onder druk van protest. Nu heeft het Vlaams Belang er blijkbaar minder problemen mee.

Het protest tegen de meeting was belangrijk om te vermijden dat dit zomaar kon passeren. Actief Linkse Studenten en Blokbuster blijven oproepen tot actief antifascistisch verzet en strijd tegen racism