* Berta Caceres inheemse activiste vermoord in Honduras!

 

Mensenrechtenorganisaties eisen een onderzoek naar de omstandigheden rond de moord op Berta Càceres, de algemene coördinator van COPINH.

 

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/03/indigenous-activist-berta-caceres.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Honduras- Berta Caceres, algemeen coördinator van COPINH (National Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras ) werd deze week vermoord in haar stad La Esperanza, Intibuca.

Ten minste twee personen beukten de deur in van het huis waar Berta die avond verbleef en schoten haar dood.

COPHIN reageerde op deze tragische toestand.

 

Berta Caceres is een van de leidende inheemse activisten in Honduras. Haar hele leven stond in het teken van de strijd ter bescherming van inheemse rechten, in het bijzonder de rechten van het land en natuurlijke grondstoffen.

 

Caceres, een Lenca vrouw, groeide op onder het geweld dat in de 1980’s centraal Amerika teisterde.

Haar moeder, een vroedvrouw en sociale activiste, die onderdak gaf aan vluchtelingen uit El Salvador leerde haar jonge kinderen de waarden van durven op te staan voor kansarmen en rechtelozen.

Caceres werd een student -activist en in 1993 werd zij mede- oprichter van de National Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras (COPINH ) om de groeiende bedreigingen tegen de Lenca gemeenschappen door illegale houtkap te bestrijden, en de strijd te voeren voor hun territoriale rechten en hun bestaansmiddelen.

Berta Caceres en COPINH hebben doorheen westelijk Honduras dikwijls de strijd om behoud van landrechten begeleid.

Tijdens de laatste weken escaleerde het geweld en repressie tegen Berta Carceres, COPINH, en de gemeenschappen die zij steunden.

Op 20 februari 2016 werden Berta, COPINH en de gemeenschap van Rio Blanco ernstig bedreigt toen zij een vreedzame actie hielden ter bescherming van de rivier Gualcarque tegen de bouw van een hydro-elektrische dam door het internationaal gefinancierde bedrijf DESA.

Als gevolg van COPINH’s werk voor steun aan de Rio Blanco strijd werd het leven van Berta Caceres ontelbare keren bedreigd en zij kreeg veiligheidsaanbevelingen van de InterAmerikaanse Commissie voor mensenrechten.

 

Op 25 februari 2016 werd een andere Lenca gemeenschap die gesteund werd door COPINH in Guise, Intibuca met geweld uitgedreven en verwoest.

 

Sinds de militaire staatsgreep in 2009, die was gepleegd door afgestudeerden van de US Army School of the America’s, kende Honduras een explosie van milieu destructieve megaprojecten die de inheemse gemeenschappen willen verdrijven.

Bijna 30 percent van hat land werd toegewezen voor mijnconcessies.

De regering keurde honderden damprojecten goed, privatiseerde rivieren, land en liet toe dat gemeenschappen ontwortelt werden.

Repressie van sociale bewegingen en doelgerichte moorden tieren welig.

Honduras heeft de hoogste moordcijfers in de wereld.

Mensenrechtenorganisaties van Honduras melden dat er meer dan 10.000 mensenrechtenschendingen gebeuren door veiligheidsdiensten van de staat en straffeloosheid is de norm- de meeste moorden worden niet bestraft.

De Associated Press heeft herhaaldelijk de banden tussen de Honduras politie en dodeneskaders aangetoond, terwijl de US militaire training en hulp aan de Hondurese security forces verdergaan.

 

Read Article at SOA Watch

http://www.soaw.org