Sheriff van Morton County verwerpt aanvraag om publieksinformatie over Standing Rock

Foto’s van politiegeweld op ongewapende activisten door Rob Wilson Photography, gebruikt met toestemming in Censored News en de NAIS Gazet. 1 november

Morton County Sheriff verwerpt ‘Freedom of Information’ aanvragen voor video’s, arrestatieverslagen, uitdrijvingsrapporten van Oceti Sakowin, en camerabeelden van de politie. (body cam footage)

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2017/04/morton-county-sheriff-rejects-public.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

    Morton County is een van de vijf wethandhaving- instanties in de Verenigde Staten die openbare rapporten -- gerelateerd aan de protesten -- verborgen houden, meldt Muck Rock. In feite is Sheriff Kyle Kirchmeier van Morton County nu een van de vijf ergste in de VS wat in het behandelen van aanvragen onder de ‘vrijheid van informatie’ wet. (FOIA- Freedom of INformation Act).

Curtis Waltman van Muck Rock zei dat hij vier protest gerelateerde FOIA aanvragen aan Morton County heeft ingediend voor: video verslagen, arrestatie rapporten, documenten gerelateerd aan de massale aanpak van noodsituaties, en de rapporten over te uitdrijving van het Oceti Sakowin kamp. De aanvraag voor de camerabeelden van de politie ‘body camera’s’ werden ook verworpen.

“ Alles werd verworpen, zonder enig geschreven reactie. En het meeste waarvoor ik een verzoek heb ingediend is basisinformatie die openbaar zou moeten zijn,” zei Waltman.

   Morton County weigert te reageren op de Vrijheid van informatie verzoeken. De andere vier agentschappen die weigerig staan tegenover het publiek maken van informatie zijn: Virginia State Police, Boston Regionaal Intelligence Center, Chicago Police Department en Austin Police Department.

“ Verslagen die uit Standing Rock komen waren voor vele Amerikanen schokkend en brachten een onthullend beeld over hoe de ordehandhavers zich gedroegen tegenover de protesters. Het achterhouden van deze verslagen, daar waar er zo’n grote maatschappelijke zorg is, is een aanfluiting van recht en FOIA wet.

 

Lees meer in Muck Rock: https://www.muckrock.com/news/archives/2017/apr/20/five-law-enforcement-agencies-dont-want-you-lookin/?utm_content=bufferf1485&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer